Čārlijs un šokolādes fabrika (filma)

Vikipēdijas lapa
Čārlijs un šokolādes fabrika
Oriģinālais
nosaukums
Charlie and the Chocolate Factory
Žanrs mūzikls, fantāzija
Režisors Tims Bērtons
Producents
Scenārija autors Džons Ogusts
Galvenajās
lomās
Mūzika Denijs Elfmans
Studija
  • The Zanuck Company
  • Plan B Entertainment
  • Village Roadshow Pictures
  • Theobald Film Productions
Izplatītājs Warner Bros. Pictures
Izdošana
  • 2005. gada 10. jūlijs
Ilgums 115 minūtes
Valsts
Valoda angļu
Budžets 150 miljoni US$
Kopējie ienākumi 475 miljoni US$[1]
IMDb profils

"Čārlijs un šokolādes fabrika" (angļu: Charlie and the Chocolate Factory) ir 2005. gada muzikāla fantāzijas filma, kuras režisors ir Tims Bērtons. Filmā galvenās lomas atveido Džonijs Deps, Fredijs Haimors, Deivids Kelijs, Helēna Bonema Kārtere, Noa Teilors, Misija Peila, Džeimss Fokss, Dīps Rojs un Kristofers Lī. Filma balstīta uz Roalda Dāla 1964. gada romānu ar tādu pašu nosaukumu.

Filma stāsta par jauku, bet nabadzīgu puisi Čārliju, kurš kopā ar četriem citiem bērniem uzvar konkursā un dodas ekskursijā uz Villija Vonkas šokolādes fabriku.

Pirmā grāmatas adaptācija "Villijs Vonka un šokolādes fabrika" iznāca 1971. gadā. Otro grāmatas adaptāciju Warner Bros. plānoja jau kopš 1991. gada. Pirms Bērtona iesaistes, režisori, kā Gērijs Ross, Robs Minkofs, Mārtins Skorsēze un Toms Šedjaks tika izskatīti režisora lomai, savukārt aktieri, kā Bills Marijs, Nikolass Keidžs, Džims Kerijs, Maikls Kītons, Breds Pits, Vills Smits, Ādams Sendlers un daudzi citi tika izskatīti Villija Vonkas lomai. Kad Bērtonu apstiprināja par režisoru, viņš nekavējoties piesaistīja Džoniju Depu un komponistu Deniju Elfmanu, ar kuriem viņš jau vairākkārt bija sadarbojies.

Filmas "Čārlijs un šokolādes fabrika" pirmizrāde notika 2005. gada 10. jūlijā. Filma saņēma pozitīvas kritiķu atsauksmes, slavējot tās vizuālo stilu un tumšo toni.[2][3] Filma guva arī finansiālus panākumus, nopelnot 475 miljonus ASV dolāru pie 150 miljonu budžeta. Tādējādi tā vēljoprojām ir visienesīgākā Dāla romāna adaptācija, kā arī otra ienesīgākā Bērtona filma.[4] Filma nominēta 78. Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākie kostīmi".

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Charlie and the Chocolate Factory (2005)». Box Office Mojo. Skatīts: 2023. gada 2. janvārī.
  2. «CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY». Rotten Tomatoes. Skatīts: 02.01.2023.
  3. A. o Scott. «Looking for the Candy, Finding a Back Story». The New York Times (en-US), 2005-07-15. ISSN 0362-4331. Skatīts: 2023-01-02.
  4. «Tim Burton - Box Office». The Numbers. Skatīts: 2023-01-02.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]