.gb

Vikipēdijas lapa
.gb
Atklāts 1985
TLD tips Valsts augstākā līmeņa domēns
Statuss Neizmantots
Reģistrācija JANET(UK)
Sponsors JANET(UK)
Domātais lietojums Ar Apvienoto Karalisti saistīta darbība
Reālais lietojums Nav, jo popularitātes ziņā to aizstājis .uk
Ierobežojumi Nav iespējams reģistrēt
Struktūra Zem domēna hmg.gb agrāk bija atrodamas valdības lapas
Dokumenti Nav
Strīdu risināšana Nav
Mājaslapa Nav

.gb ir Apvienotai Karalistei rezervēts Interneta augstākā līmeņa domēns (ccTLD). Ieviests reizē ar .uk augstākā līmeņa domēnu, bet netika plaši izmantots. Vairs nav iespējams reģistrēt domēnu ar šo augstākā līmeņa domēnu.

DNS protokola noteikumi nosaka, ka valsts augstākā līmeņa domēns atbilst divu burtu salikumam no ISO 3166-1 standarta saraksta. Saskaņā ar šo noteikumu tika izveidots Apvienotās Karalistes augstāka līmeņa domēns .gb.

Iepriekš eksistējošā JANET Vārdu reģistrācijas shēma izmantoja "UK" kā valsts kodu, tādēļ tika atļauts izmantot arī šo augstāka līmeņa domēnu Apvienotajai Karalistei. Pašlaik visi domēna vārdi tiek izsniegti zem šī augstāka līmeņa domēna.

.gb pāris gadus izmantoja Apvienotās Karalistes valsts iestēdes un komerciāli e-pasta pakalpojumu sniedzēji, kuri izmantoja X.400 e-pasta sistēmu. Pēc atsacīšanās no X.400 un sakarā ar IANA vispārējo nostādni par to, ka katrai valstij jābūt vienam augstākā līmeņa domēnam .gb izmantošana tika apturēta. Domēni palika aktīvi, bet vairs netika pieņemtas jaunas reģistrācijas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]