Amazonas Nexus

Vikipēdijas lapa
Amazonas Nexus
KA veidssakaru pavadonis
OperatorsHispasat, Karogs: Spānija Spānija
IzgatavotājiThales Alenia Space, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Bāzes platformaSpacebus-Neo 200
Starts07.02.2023. 01:32 UTC
Starta vietaKanaverala SLC-40 Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
NesējraķeteFalcon 9 Block 5
Darbības ilgums15 gadi (plānots)
NSSDC ID2023-017A
SCN55508
Enerģijasaules baterijas 20 kW
Orbītas elementi
Centr. ķermenisZeme
Orbītas veidsGTO
Punkta koordinātas61° R
Programma Amazonas
IepriekšējaisNākamais
Amazonas 5

Amazonas Nexus ir Spānijas uzņēmuma Hispasat sakaru pavadonis. Tas paredzēts sakaru nodrošināšanai klientiem visā Amerikā. Pavadonis orbītā tika palaists 2023. gada 7. februārī.

Kosmisko aparātu izgatavoja Francijas uzņēmums Thales Alenia Space. Līgums ar to tika noslēgts 2020. gada janvārī. Amazonas Nexus tika būvēts uz platformas Spacebus-Neo 200 bāzes. Tam ir Ka un Ku joslas raidītāji.

Grenlandes telesakaru operators Tusass izmanto pavadonī uzstādīto jaudīgu 800 MHz raiduztvērēju Ku joslā, kas īpaši paredzēts interneta piekļuves nodrošināšanai visās nomaļās pilsētās un ciematos Ziemeļgrenlandē un Austrumgrenlandē. Šī jauda ļauj arī nodrošināt korporatīvos pakalpojumus kalnrūpniecības uzņēmumiem un kalpo kā rezerves sistēma sakaru pakalpojumu atjaunošanai ārkārtas situācijās. Īpašā misija ir pazīstama ar nosaukumu Greensat.[1]

Pavadonis tiek izmantots ASV Kosmosa spēku Kosmosa un raķešu sistēmu centra Pathfinder 2 misijā. Projektu vada Artel. Pathfinder 2 misija ietver 108 MHz kravu ar stingriem pārsprieguma aizsardzības līmeņiem, kas atbilst Aizsardzības ministrijas stingrajām drošības prasībām.[1]

Uzņemums Intelsat 2023. gada martā iegādājās ievērojamu caurlaides spēju, lai apmierinātu pieprasījumu pēc savienojamības virs Amerikas. Uzņēmums no Hispasat nomā pavadoņa augstas caurlaidības Ku joslas jaudu klientiem ASV, Brazīlijā un Atlantijas okeāna ziemeļu daļā. Šo nomāto caurlaides spēju sauc par Intelsat 46.

Lidojuma gaita[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Amazonas Nexus tika palaists 2023. gada 7. februārī 01:32 UTC ar nesējraķeti Falcon 9 Block 5 no Kanaveralas zemesraga Gaisa spēku stacijas starta laukuma SLC-39A. Pirmajai pakāpei tika izmantots bloks B1073, kas bija lidojis jau 5 reizes. Pēc derīgās kravas atdalīšanas raķetes pirmā pakāpe nolaidās uz peldošās platformas JRTI.

Ģeostacionārajā orbītā pavadoni izvietoja punktā 61° rietumu garuma, blakus Amazonas 3 un Amazonas 5. Šeit tas aizvietoja Amazonas 2.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]