Baroka mūzikas dienas Rēzeknē

Vikipēdijas lapa
Mūzikas festivāla logotips

Baroka mūzikas dienas Rēzeknē (BMD Rēzeknē) ir senās mūzikas festivāls, kas notika no 2005. gada līdz 2016. gadam. Festivāla centrs bija Rēzekne, bet koncerti notika Viļānos, Varakļānos, Dagdā, Pasienē, Stirnienē, Ludzā, Preiļos, Rogovkā, Lūznavā un Rīgā. Festivāla laikā notika arī meistarklases, izstādes un lekcijas. Festivāla mākslinieciskā vadītāja bija baroka čelliste Ilze Grudule, festivāla organizatore un direktore - muzikoloģe Inese Pāvule. Festivālu BMD rīkoja Ilze Grudule, Inese Pāvule un Kesselberg Ensemble , no 2013.-2016. gadam kopā ar http://www.latgalesgors.lv/

BMD Rēzeknē hronika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2005 “Jubilet tota civitas” I Lai godinām visu pilsētu!

• „Kesselberg Ensemble“ četru dienu laikā notiek pieci koncerti Viļānu, Pasienes, Dagdas, Ludzas un Rēzeknes baznīcās. Koncertu publika pirmo reizi dzird baroka mūziku vēsturiski informētā izpildījumā. Koncertos muzicē mecosoprāns Kriština Rozario (Cristina Rosario), vijolniece Sanita Zariņa, čelliste Ilze Grudule un klavesīniste Ieva Saliete. Programmā itāļu baroka mūzika.

• Krištinas Rozario meistarklases baroka dziedāšanā Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā.

• Koncertu publikas un pašvaldību atsaucība, kā arī pašu mūziķu gandarījums, Latgales īpašā atmosfēra rosina Kesselberg Ensemble mūziķus un muzikoloģi Inesi Pāvuli koncertsēriju pārdēvēt par festivālu Baroka mūzikas dienas Rēzeknē.

• Inese Pāvule kļūst par festivāla direktori un galveno organizatori līdzās Ilzei Grudulei.

BMD 2006 “Il pianto e il riso delle quattro stagioni” I Četru gadalaiku smiekli un asaras

• Festivāla nedēļas laikā tiek iestudētas divas programmas: kamermūzikas programma “Instrumentālā mūzika Venēcijā 17. un 18. gs. mijā” un Benedetto Marčello izvērstā oratorija “Četru gadalaiku smiekli un asaras”, kurā Kesselberg Ensembe mūziķi apvienojas ar Rēzeknes mūzikas vidusskolas kori. Šī sadarbība kļūst par balstu lielas formas skaņdarbu iestudējumiem visu nākamo gadu festivālos. Festivālā uzstājas Kristīne Jaunalksne – soprāns, Cristina Rosario – mecosoprāns, Daniel Issa – tenors, Jānis Misiņš – bass, Sanita Zariņa un Lāsma Meldere – baroka vijoles, Vincent Flückiger – arhilauta, Ilze Grudule – baroka čells un Ieva Saliete – klavesīns.

• Ilzes Grudule lasa lekciju “Mūzika Venēcijā 17. un 18. gadsimta mijā”.

• Meistarklasi baroka dziedāšanā vada Kristīne Jaunalksne, Kriština Rozario un Daniēls Issa, bet baroka vijoles spēlē – Lāsma Meldere.

• Festivāla četri koncerti izskan Varakļānos, Stirnienē un Rēzeknē.

BMD 2007 “Between the passions” I Starp pārliecību, šaubām un mīlestību

• Festivāla programmā pirmo reizi solo recitāls – šveicieša Vincenta Flikigera (Vincent Flückiger) lautas mūzikas vakars “Klusuma ziedi” Mākslu namā Rēzeknē. Arī turpmākajos festivālos šajā zālē notiek solo koncerti.

• Henrija Persela operas “Didona un Enejs” iestudējums uz Rēzeknes Kultūras nama skatuves – līdz šim pirmais pašmāju operas iestudējums Rēzeknē vispār. Atkārti opera tiek rādīta Preiļu kultūras namā. Režisors ir Ivars Cinkuss. Lomās Kristīne Jaunalksne, Gunta Smirnova, Guntra Kuzmina un Raitis Grigalis un Rēzeknes mūzikas vidusskolas koris. Tērpus veido Ināra Apele, scenogrāfiju – Daina Salmiņa, dejas iestudē Ilmārs Dreļs. Mākslinieciskā vadītāja Ilze Grudule, orķestra koncertmeistars Dominiks Kīfers, klavesīnists Reinuts Tepps.

• Operas iestudējums tiek nominēts “Dienas” gada balvai kultūrā.

• Festivāla noslēgumā izskan Jozefa Haidna opusa “Jēzus pēdējie vārdi pie krusta” kvarteta versija Bāzeles kvartetistu Dominika Kīfera (Dominik Kiefer), Vitālija Šestakova (Vitaliy Shestakov), Emīlijas Jaffes (Emily Yaffe) und Ilzes Grudules izpildījumā koncertos Rēzeknē un Stirnienē.

• No šī gada festivāla izveidojas cieša ikgadēja sadarbība ar Šveices vēstniecību Rīgā.

BMD 2008 „Solitario“ I Spēle vienatnē.

Johana Gotfrīda Mīteļa (1728 – 1788) jubildejas gads.

• Visi festivāla koncerti notiek Rēzeknē – pilsētas Kultūras namā, Jēzus Sirds Katedrālē un divi no tiem Luterāņu baznīcā.

• Festivālu ar savu klātbūtni pagodina baroka fagota virtuozs itālis Serdžo Adzolīni (Sergio Azzolini), kopā ar Kesselberg Ensemble nakts koncertā “Saruna ar Mīteli” atskaņojot divus Rīgas baroka laika komponista Johana Gotfrīda Mīteļa koncertus. Koncertā piedalās arī fagotiste Ai Ikeda, klavesīniste Ieva Saliete, vijolnieces Leila Šaijega, Sanita Zariņa, altiste Emīlija Jaffe, čelliste un mākslinieciskā vadītāja Ilze Grudule un kontrabasists Brets Simners.

• Koncertuzvedumā “Solo plus solo” uzstājas šveiciešu baroka vijolniece Leila Šaijega (Schayegh) un St. Pēterburgas dejotāja Alina Mihailova. Programmā Pisendēla Sonāte, Baha Čakona un H. M. Lindes “Zwischen den Zeiten”.

• Pirmatskaņojumu piedzīvo šveiciešu komponista Hansa-Martina Linde Leilai Šaijegai veltītais skaņdarbs “Zwischen den Zeiten|Laiku grožos”.

• Kamermūzikas programmā “Per violono senza basso” skan Bomartjē, Leklēra un Tēlemaņa opusi divām līdz čētrām vijolēm bez basa Sanitas Zariņas, Lāsmas Melderes, Edītes Kulberas un Solvitas Klišānes atskaņojumā.

• Festivāla noslēguma koncertā skan mūzika no Šveices klosteru un universitāšu bibliotēku arhīviem: Špornija Simfonija, J. K. Baha Magnifikāts, G. Frica Simfonija un Dž. B. Sammartini Miserere. Dzied Diāna Raubiško un Karīna Mihejeva, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas koris, spēlē “Kesselberg Ensemble” Ilzes Grudules vadībā.

• Tiek izveidots festivāla logotips, kurā ietverts sekundakorda apzīmējums, kā tas tika pierakstīts baroka laika mūzikas partitūrās. Logotips atsaucas ir uz vienīgo laiku mūzikas vēsturē, kad eksistēja basso continuo - mūzikas pamats tolaik.

BMD 2009 "Musicus viator" I Ceļojošais mūziķis

• Festivāla centrā Šveices mūzika, gan baroka laika, gan 20. gadsimta sacerējumi. Festvālu ar savu klātbūtni pagodina Šveices vēstniece Latvijā Gabriela Nuci–Sulpicio (Gabriela Nützi Sulpizio).

• Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir vijolniece Sanita Zariņa.

• Ar klavesīna mūzikas vakaru “Pa aizaugušām takām” Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslas namā uzstājas Ieva Saliete. Programmā Bērds, Kuperēns, Ramo, Hendelis, Mīgs.

• Kamermūzikas koncertā “Sehnsucht nach Ruhe I Ilgas pēc miera” Stirnienē un Rēzeknē skan 18. gs. vācu ārijas un sonātes. Līdzās Hendeļa, K. F. E. Baha un Mīteļa solo dziesmām pirmo reizi Baltijā tiek atksaņoti šveiciešu komponista, gleznotāja un ievērojamās kultūras figūras Pētera Mīga (Peter Mieg) (1906-1990) neobarokālie skaņdarbi. Kesselberg Ensemble sastāvā uzstājas dziedātāji Kristīne Jaunalksne un René Perler, vijolniece Sanita Zariņa, klavesīniste Ieva Saliete un pianiste rēzekniete Žanete Solovjeva.

• Šveices klosteru un bibliotēku mūzikas programmā “Musicus viator” līdzās Pietro Konti Simfonijai un Antonio Kaldaras mesai izskan Karlo Donato Kossoni (Carlo Donato Cossoni) Magnifikāts. Šis pasaules mūsdienu pirmatskaņojums, kas pašus mūziķus pārsteidz ar savu kvalitāti, kļūst par sākumu Kesselberg Ensemble vairāku gadu ilgajam projektam, kas veltīts mūzikai no Einsiedeln klostera arhīva. Dzied J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris, festivāla orķestris. Mākslinieciskā vadītāja un orķestra koncertmeistare – Sanita Zariņa.

• Friburgas (Šveice) universitātes līdzstrādnieks mūzikas pētnieks Dr. Christoph Riedo uzstājas ar lekciju "Musik aus Schweizer Klöstern" par muzikālijām Šveices klosteru bibliotēkās.

• Noteik Kristīnes Jaunalksnes meistarklase solodziedāšanā un Sanitas Zariņas meistarklase baroka vijolē.

BMD 2010 „Le jardin caché” I Apslēptais dārzs

• Franču baroka mūzikas gads. Franču Kultūras centrs Rīgā sniedz lielu atbalstu festivāla tapšanā. Festivālu ar savu klātbūtni pagodina Francijas vēstniece Latvijā Chantal Poiret kundze un Franču Klutūras centra direktors Jean-Louis Leprêtre kungs.

• BMD goda viesis ir franču kvartetists, čellists, gambists un diriģents Kristofa Kuāna (Christophe Coin) ar savu grupu "L'Ensemble Baroque du Limoges". Notiek viesu grupas instrumentālās franču mūzikas koncerts Rēzeknē.

• Bāzeles grupa “L'Intarsio” - dziedātāja Camilla de Falleiro, čelliste Ilze Grudule, un lautisti Vincent Flückiger un Julian Behr – iepazīstina publiku Rēzeknē un Stirnienē ar franču baroka sonātēm un kantātēm.

• Festivāla noslēguma koncertā Rēzeknes pilsētas kultūras namā skan franču deju svītas un ārijas, viesmāksliniekiem apvienojoties ar Rēzeknes mūzikas skolas un Somijas mūzikas skolas audzēkņiem.

• Pateicoties BMD sadarbības ar Latvijas Mūzikas akadēmiju notiek Christophe Coin un "L'Ensemble Baroque du Limoges" dalībnieku meistarklases Rīgā.

BMD 2011 „Vola cor meum” I Pacelies, mana sirds!

• Šveices klosteru mūzikas gads. Festivālu ar savu klātbūtni pagodina Šveices vēstniece Latvijā Gabriela Nützi Sulpizio kundze un Nīderlandes vēstnieks Jurriaan Kraak kungs.

• Kamermūzikas programmā Varakļānu pilī un Rēzeknes pilsētas Kultūras namā skan J. S. Baha un Dž. B. Platti triosonātes “Kesselberg Ensemble” – Sanitas Zariņas, Ilzes Grudules un Marka Maizela (Marc Meisel) izpildījumā.

• Tāpat kā 2009. gadā uzmanības centrā Kossoni mūzika no Ainzīdelnes (Kloster Einsiedeln) klostera bibliotekas krājumiem. Pēc vairāk kā 200 gadiem šī šodien aizmirstā komponista sacerējumi izskan pirmo reizi tieši BMD ietvaros. Mēnesi vēlāk programma tiek atskaņota arī Bāzelē un pašā Einsiedeln klosterī. Par šo Kossoni mūzikas renesansi, pateicoties “Kesselberg Ensemble” koncertiem, latviešu mākslinieks Reno Lazdiņš uzņem dokumentālo īsfilmu.

• Koncertos Rēzeknes Katerdālē un Viļānu baznīcā skan Kossoni mūzika visā daudzveidībā – no solo motetes (“Il Sagrifizio d’Abramo”, “Audite Insulae”) ar instrumentālo pavadījumu līdz opusiem dubultkorim (“Dixit Dominus”, “Beatus vir”) Rēzeknes mūzikas vidusskolas kora izpildījumā.

• Festivāla viesumākslinieku vidū nīderlandiešu dziedātāji Hugo Naessens un Joost van der Linden, ar kuriem festivālam izveidosies cieša sadarbība turpmākajos gados. Abu mūziķu, kā arī Raita Grigaļa un Camillas de Falleiro vadītās meistarklases baroka dziedāšanā rada lielu rezonansi.

• Ilzes Grudules lekcija baroka notācijā.

• Žurnāls “Mūzikas saule” publicē izvērstu interviju ar Camillu de Falleiro, Hugo Naessens un Joost van der Linden.

BMD 2012 „Polskie światło” I Polijas gaisma

• Poļu viduslaiku, renesanses un baroka mūzikas gads. Festivālu ar savu klātbūtni pagodina Polijas vēstniecības Latvijā Pirmais sekretārs Grzegorz Szopinski.

• Festivāls pirmo reizi pievēršas agrīnākai mūzikai – viesi ir Bāzeles viduslaiku grupa „Ensemble Peregrina” ar Polijas sieviešu klosteru mūzikas programmu “Filia praeclara”, kas izskan Rēzeknē un Viļānos.

• Noslēguma koncertā tiek atskaņotas Marcina Melčevska (Marcin Mielczewski) „Vesperae Dominicales”. Orķestra koncertmeistare ir poļu baroka vijolniece Judīte Tupčinska (Judyta Tupczyńska). Koncertā dzied Agnieszka Budzińska-Bennett, Kelly Landerkin - sporāni, Hanna Järveläinen – alts, Kaspars Vēvers – bass, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris, spēlē istrumetālisti Sanita Zariņa, Ieva Saliete un čella meistarklases dalībnieces Danuta Ločmele, Lauma Liepiņa, kā arī Ilze Grudule. Gregoriāņu dziedājumus izpilda dabrsemināra laikā izveidotā vokālā grupa Kelly Landerkin vadībā.

• Četri festivāla koncerti Rēzeknē, Viļānos un Pasienē kļūst par poļu nacionālo beidrību emocionāliem tikšanās brīžiem, visur dzird poļu valodu, koncerti tiek noslēgti ar kopīgi dziedātu “Gaude Mater Polonia”, poļu patriotisko dziesmu, kas radusies 13. gadsimtā, diriģē Agnieszka Budzińska-Bennett.

• Uz darbsemināru "Ievadkurss gregorisko vesperu dziedāšanā", ko vada Agnieszka Budzinska Bennett un Kelly Landerkin, slavenās Schola Cantorum Bāzelē lektores un gregorikas speciālistes, ierodas studenti, kas vēlas paplašināt zināšanas baznīcas mūzikā, kā arī prakstizējoši mūziķi no Rēzeknes, Aglonas, Stirnienes un Rīgas. Kursu laikā tiek risināti dažādi jautājumi, saistīti ar vienbalsīgo liturģisko mūziku: modalitāte, notācija, kā arī vēsturiski informēts izpildījums.

• Judyta Tupczyńska meistarklase baroka vijolē, Ilzes Grudules meistarklase baroka čellā.

Latgales Kultūrvēstures muzejā notiek poļu mūsdienu mākslinieku izstāde un muzikoloģes Ineses Pāvules un mākslas kuratores Ineses Dundures diskusija “No mūsdienām uz baroku un vēl senāk atpakaļ”.

BMD 2013 “Ik zag de nieuwe brug” I Es redzēju jauno tiltu

• Nīderlandes mūzikas un pasaules pirmatskaņojumu gads. Festivālu ar savu klātbūtni pagodina Nīderlandes vēstniecības pārstāvis Martijn Lambarta kungs.

• No šī gada festvāls sadarbojas ar Latgales vēstniecību GORS.

• Divi festvāla koncerti notiek Latgales vēstniecībā GORS, bet trešais, kā jau tradicionāli kopš 2006. gada, Stirnienes baznīcā.

• Festivāla programmas tiek veidotas kā tilti starp laikmetiem, valstīm un mūzikas stiliem. Latgales Kultūrvēstures muzejā notiekošajā koncertā “Cerību tilti”, kas veltīts Erasmam, uzstājas virdžinālistes Gertruda Jerjomenko un Darja Zemele.

• Koncertā “Laikmetu tilti” Nīderlandiešu ansamblis „Melomania“ veido tiltu starp baroku un šodienu: mūsdienu skaņraža Casanovas renesanses un baroka stilā komponētās vokāli instrumentālās miniatūras ar H.Heines dzeju. Arī pats komponists Frank Nieuwenhuis ir klāt šajā pasaules pirmatskaņojumā.

• Koncertos “Pasauļu tilti“ skan nīderlandiešu komponista Benedictus Buns (1642-1716) opusi. Šie Austrumnīderlandes mūka skaņdarbi festivāla ietvaros piedzīvo mūsdienu pirmatskaņojumu. Koncertā piedalās Guntra Kuzmina – soprāns, Hugo Naessens – alts, Joost van der Linden – tenors, Raitis Grigalis – bass, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas skolas koris, Anna Naudžūne, Laura Šarova – baroka vijoles, Sanita Zariņa – baroka alts, Peeter Sarapuu – baroka fagots, Vincent Flückiger – arhilauta, Solvita Bukša – klavesīns, Ilze Grudule – baroka čells.

• Pēc koncerta GORĀ notiek holandiešu sinepju zupas degustācija.

Latgales Kultūrvēstures muzejā apskatāma latviešu mākslinieka un fotogrāfa Mārtiņa Gruduļa alias gruu un nīderlandiešu tenora Joost van der Linden fotogrāfiju izstāde “Doesburg I Rezekne. Impressies I Iespaidi”

BMD 2014 “Māja Mītelim” I “Ein Zuhause für Müthel”

• 10. jubilejas festivāla programma veidota, svinot arī Kesselberg Ensemble 10 gadu pastāvēšanu un uzsverot šīs domubiedru kopas kopāsanākšanas iemeslu: 2004. gadā dibinātā Bāzeles latviešu mūziķu grupa par savu galveno uzdevumu uzskata atskaņot rīdzinieka Johana Gotfrīda Mīteļa muziku.

• Festivāla nedēļas centrā ir muzikāls pasitičo “Māja Mītelim” ar un par Mītela mūziku. Uzvedumā skan Mīteļa Fagotakoncerts un Burkharda Kinclera apdarinātās Mīteļa solodziesmas, sempu mākslinieka Vincenta Flikigera kompozīcijas. Režisore Māra Zaļaiskalns, tērpu māksliniece Ināru Apeli un scenogrāfe Dainu Salmiņu, mākslinieciskā vadītāja Ilze Grudule. Mīteli uzvedumā atveido aktieris Marts Mihailovs.

• Spēlē “Kesselberg Ensemble” (Bāzele, Šveice) un baroka fagotists Serdžo Adzolīni (Sergio Azzolini). • Uzvedumā uzstājas dziedātāji Aija Veismane Arhivēts 2018. gada 29. augustā, Wayback Machine vietnē., Hugo Naessens, Joost van der Linden, Raitis Grigalis, instrumentālisti Sanita Zariņa, Raimonds Melderis, Diāna Orlova, Kaspars Vilnītis, Karlīna Īvāne, Ilze Grudule, Viktors Veļičko, Karels Valters, Olivier Picon, Alessandro Dabien, Marc Meisel, Ieva Saliete, Vincent Flückiger. Dzied un tēlo J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris Aijas Lipskas un Ērika Čudara vadībā.

• “Kesselberg Ensemble” koncertos Rēzeknē un Rogovkā kamermūzikas programmā “Ciemos pie Mīteļa” skan rīdzinieka un viņa laikabiedru Karla Filipa Emanuēla Baha un Tēlemana sonātes un kvarteti flautai, vijolei, čellam un klavesīnam. Uzstājas Cecīlija Valtere (Cecilie Valter), Karels Valters, Ilze Grudule un Marks Maizels (Marc Meisel). Koncertu ieraksta un vēlāk ēterā raida Latvijas Radio 3 Klasika.

• Notiek meisarklases baroka instrumentu spēlē un baroka dziedāšanā, ko vada Karels Valters (traversflauta), Marks Maizels (ērģeles, klavesīns), Hugo Naessens (kontratenors) un Joosts van der Lindens (tenors).

• Īpašā darbseminārā, ko vada Olivjē Pikons (Olivier Picon), tiek demnostrēlts Alpu rags un elektoniskais baroka mežrags.

Latgales Kultūrvēstures muzejā apskatāma izstāde, veltīta BMD desmitgadei.

• Pirmo reizi festivāla vēsturē notiekt koncerts Rīgā – Mūzikas namā “Daile” tiek rādīts muzikālais pastičo “Māja Mītelim”.

• Festivāla mākslinieciskā vadītāja, čelliste Ilze Grudule par multimediālo iestudējumu, operu pastičo "Māja Mītelim" tiek nominēta "Dienas Gada balvai kultūrā 2014" kategorijā "2014. gada spilgtākais notikums mūzikā".

• Vincenta Flikigera skaņdarbs “Padūmoj” tiek nominēts Latgaliešu kultūras balvai “Boņuks” kategorijā “Labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā”.

BMD 2015 “Hudební podzim” I Muzikālais rudens

• Čehu mūzikas gads. Sadarbībā ar senās mūzikas festivālu “Hudební léto v Jezeří” Jezeržī pilī (Čehija). Festvālu ar savu klātbūtni pagodina Čehijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks.

• Uzstājas Alena Henigova (Hönigová) ar Jana Ladislava Duseka soloprogrammu. Koncertā tiek spēlētas angļu manufaktūras “Broadwood[novecojusi saite]” 19. gadsimta āmuriņklavieres.

• Kvarteta “Eisenberg Quartett” koncertos „Pie grāfa Lobkovica” Lūznavas muižā un GORS mazajā zālē skan Bēthovena, Reslera, Sihas kvarteti. Pirmatskaņojumu piedzīvo Vincenta Flikigera Alenai Honigovai un “Eisenberg Quartett” veltītais skaņdarbs “Broadwood” āmuriņu klavierēm, stīgu kvartetam un semplam.Koncertu GORĀ ieraksta un vēlāk ēterā atskaņo Latvijas Radio 3 Klasika.

• Komiskās operas „Slepkavība atriebības dēļ” (Assasino per Vendetta) izrādes uz GORS skatuves un Mūzikas namā DAILE Rīgā. Mūzika – Johans Jozefs Reslers (Johann Joseph Rösler), librets – Bartolomeo Antoni (Bartolomeo de Antoni), režija – Miroslavs Rovenskijs (Miroslav Rovenský), mākslinieciskā vadītāja – Alena Henigova. Lomās: Izabella - Anna Hlavenkova (Hlavenková), Fernando – Daniēls Issa (Daniel Issa), Rikardo – Jaromirs Noseks (Jaromír Nosek), Bruno – Havjērs Hāgens (Javier Hagen). Eisenberg Quartett: Jana Hitilova (Chytilová), Jiržī Siha (Jiří Sycha) – baroka vijoles, Ivo Anīžs (Ivo Anýž) – baroka alts, Ilze Grudule – baroka čells, Alena Hönigová – āmuriņklavieres. Koris: Denisa Birošová, Ilze Grēvele, Daniela Javorčeková, Daria Moiseeva, Marika Pečená, Aija Cīrule, Václav Mašek, Vladimír John, Miloš Vokáč, Ondřej Pečený, Jan Kukal, Tomáš Vrba, Jakub Fischer.

• GORS konferenču zālē saruna ar komponistiem Jiržiju Sihu un Vincentu Flikigeru.

Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē fotogrāfa Miloša Žihlas (Čehija) izstāde "Firsta Lobkovica Jezeržī pils laiku griežos".

• Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā Jiržī Siha, Alena Henigova un Havjērs Hāgens vada meistarklases vēsturisko instrumentu spēlē un dziedāšanā.

BMD 2016 “Gasparam Fricam – 300”

• Festivāls veltīts šveiciešu komponista Gaspara Firca (Gaspard Fritz) 300. dzimšanas dienai. • Īpašie viesi: Claudio Danuser, Christian Zehnder, Lionel Wirz&Lia Jeker, Vincent Flückiger.

• Festivālu atklāj Šveices ierakstu izdevniecības “Musiques Suisses” vadītāja Klaudio Danusera lekcija “Šveices mūzikas vēsture “Musiques Suisses” kompaktdisku sērijā” Latvijas Mūzikas akadēmijā. Lekcija notiek festivālam sadarbojoties ar Latvijas Mūzikas informācijas centru.

Lūznavas muižas Sarkanajā zālē skan programma “Ārijas un dziesmas no četriem Šveices valodu reģioniem”. Piedalās Klaudio Danusers – baritons, Ieva Saliete – āmuriņklavieres.

• Uz Latgales vēstniecības GORS Lielās skatuves tiek uzvests muzikāls pastičio “Re: Frics”. Uzvedumā skan Gaspara Frica, Kristiāna Cendera un Vincenta Flikigera mūzika. Piedalās modernais jodelētājs Kristiāns Cēnders (Christian Zehnder), modernā tango dejotāji Lionels Vircs (Wirz) un Lija Jekere (Lia Jeker), aktieris Jānis Pampe, semplu mākslinieks Vincents Flikigers un “Kesselberg Ensemble” Ilzes Grudules vadībā. Māra Zaļaiskalns – režija, Ināra Apele – kostīmi, Daina Salmiņa – skatuve, Ervīns Šaicāns – gaismas.

• Kamermūzikas programmā “Daudz laimes dzimšanas dienā, Gaspar!” uzstājas Lenka Torgersena – baroka vijole un Kesselberg Ensmeble: Ilze Grudule – baroka čells, Ieva Saliete – klavesīns, kā arī video mākslinieks Vincents Flikigers. Skan Frica, Bonporti, Bendas un Jirāneka mūzika. Koncertu ieraksta Latvijas radio 3 Klasika.

• Tiek demonstrēta filma “Dzimtenes skaņas” (“Heimatklänge”) un notiek virstoņu dziedāšanas (jodelēšanas) meistarklases, ko vada Kristiāns Cēnders.

• Festivāls noslēdzas ar koncertu Latvijas Radio Pirmajā studijā. Skan daļas no muzikālā pastičo “Re: Frics” koncertversijā.

• Mēnesi vēlāk muzikālais pastičo “Re: Fritz” piedzīvo 2 izrādes uz Bāzeles koncertzāles SCALA skatuves Šveicē.