Diskusija:Komunisms

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Stipri izmainīju šo rakstu, jo :

  • Anglisko communism latviski var tulkot gan kā komunisms - sabiedriska iekārta, gan kā marksisms - ideoloģija.
  • 2.punktu izmetu vispār, jo PSRS bija t.s. sociālisms (vismaz tā apgalvoja komunistu ideologi) t.i. komunisms kā iekārta bija vēl jāsasniedz.--Feens 19:18, 17 oktobrī, 2005 (UTC)

Vai 20. gs. komunisma teorētiskie un praktiskie virzieni neattiecas vairāk uz marksismu, nevis komunismu?--Feens 07:11, 25 aprīlī, 2006 (UTC)

Atkarībā no komunisma izpratnes - komunisms kā kustība vai kā ideoloģija (otro būtu loģiskāk likt zem marksisma, bet nošķirt kustību un ideoloģiju ir grūti), kas abos gadījumos ir plašāk par marksismu. Ir arī variants - rakstīt atsevišķus rakstus par tiem un vēl par komunismu kā sabiedrības iekārtas vīziju. Un par to, kā attīstījās nemarksistiskais komunisms (acīmredzot nav rakstam "marksisms"), es zinu vēl mazāk nekā par marksistiskā attīstību. Zinu, ka pašreiz biežāk anarhisma pēcteci sevi sauc par libertāriem sociālistiem (Čomskis), nevis par anarhosindikālistiem vai anarhokomunistiem, bet aharhistisko resursu Internetā ir daudz.217.198.224.13 09:58, 25 aprīlī, 2006 (UTC)
Nu varbūt kaut kad izveidojam atsevišķus rakstus gan par kustību, gan ideoloģiju, gan reālo iekārtu, bet pagaidam, lai paliek kā ir.
Anarhisma padarīšana arī ir interesanta lieta, sevišķi Spānijas un Latīņamerikas anarhosindikālisms. Un vēl šeit nav pieminēta atbrīvošanās teoloģija (un citas, ja tā var teikt, reliģiskā komunisma kustības). Tā, ka darba daudz. :) --Feens 11:19, 25 aprīlī, 2006 (UTC)