Dzilnas ieža ūdenskritumi

Vikipēdijas lapa

Dzilnas ieža ūdenskritumi ir divi ūdenskritumi, kas atrodas Gaujas nacionālajā parkā, Cēsu novadā, Drabešu pagastā. Tie ir izveidojušies Gaujas svītas sarkanajos smilšakmeņos un lodīšu smilšakmeņos. Abi ūdenskritumi ir Amatas kreisajā krastā Dzilnas ieža vidusdaļā, un to attālums starp tiem ir 15 m.

Dzilnas ieža 1. ūdenskritums sastāv no divām pakāpēm: augšējā ir apmēram 0,5 m augsta, apakšējā ir 2 m augsta. Ūdenskrituma platums ir no 0,8 līdz 1 m. Otrajai pakāpei ir arī maza 0,1 m dziļa pārkāre. Bedres zem abām pakapēm nav. Ūdenskritums tika apzināts 1989. gada septembrī.

Dzilnas ieža 2. ūdenskritums arī sastāv no divām pakāpēm: augšējā ir 1 m augsta un 0,6-0,8 m plata, apakšējā - 1,2 m augsta un 0,7–1 m plata. Zem apakšējās pakāpes ir niecīga 0,1 m dziļa pārkāre. Bedres zem pakapēm nav. Pirms 2003. gada šim ūdenskritumam bija viena liela pakāpe, kas bija 5 m augsta, bet dēļ klinšu nobrukuma pakāpes vidus daļa aizbira, veidojot tagadējās divas pakāpes. Ūdenskritums tika apzināts 1989. gadā.