Tautas pavadonis

Vikipēdijas lapa

Tautas pavadonis (ukraiņu: Народний супутник) ir viens no Somijas uzņēmuma ICEYE Zemes tālizpētes pavadoņiem, ko Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām 2022. gadā iegādājās Serhija Pritulas labdarības fonds. ICEYE nodrošina piekļuvi savam SAR pavadoņu grupējumam, lai Ukraina varētu saņemt augstas izšķirtspējas pavadoņattēlus par kritiskām teritorijām.

Pavadoni nosauca par "tautas", jo tas tika iegādāts tikai par ukraiņu un citu valstu iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem.

Līdzekļu vākšanas kampaņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2022. gada jūnijā Serhija Pritulas labdarības fonds kopā ar blogeri Ihoru Ļačenkovu uzsāka iniciatīvu, lai savāktu līdzekļus un iegādātos trīs Bayraktar TB2 bezpilota kaujas lidaparātus, tādējādi atbalstot Ukrainas bruņotos spēkus. No 22. līdz 24. jūnijam projekts "Tautas bairaktars", kurā iesaistījās gan Ukrainas, gan citu valstu iedzīvotāji, savāca 600 miljonus hrivnu.

Tā kā pēc līdzekļu savākšanas Turcijas uzņēmums Baykar bez maksas Ukrainai nodrošināja trīs Bayraktar TB2 bezpilota kaujas lidaparātus, fonds sāka meklēt veidus, kā savākto naudu visefektīvāk izlietot Ukrainas armijas vajadzībām.

Pavadoņa iegāde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lēmums par Zemes tālizpētes pavadoņa iegādi tika pieņemts pēc sarunām ar Ukrainas Aizsardzības ministriju, Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldi un Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābu.[1] Sarunās tika iesaistīts arī Ukrainas kosmosa jomas uzņēmējs Makss Poļakovs, EOS Data Analytics dibinātājs.[2] 2022. gada martā, kad sākās pilna mēroga Krievijas iebrukums Ukrainā, Poļakovs lūdza Zemes tālizpētes uzņēmumiem un kosmosa aģentūrām, kas iegūst pavadoņu attēlus, dalīties ar Ukrainu ar jaunākajiem un reāllaika augstas un vidējas izšķirtspējas optiskiem un radara pavadoņu attēliem. EOS Data Analytics piedāvāja savas iespējas apstrādāt šos datus.

2022. gada 18. augustā Serhija Pritulas labdarības fonds parakstīja līgumu ar Somijas uzņēmumu ICEYE, kas Ukrainas Aizsardzības ministrijai nodrošināja pilnīgu piekļuvi visām viena no ICEYE pavadoņa iespējām, kas līguma parakstīšanas brīdī jau bija orbītā.

Rezultāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Neilgi pēc tam Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas preses dienests ziņoja, ka Tautas pavadonis attaisnojis uz to liktās cerības, un divu dienu darbības laikā palīdzējis atklāt aptuveni 2600 Krievijas militārās tehnikas vienību 150 ienaidnieka atrašanās vietās okupētajās Ukrainas teritorijās, Krievijas un tās sabiedroto teritorijās. Pavadoņu dati ļāva efektīvi noteikt ienaidnieka slēptās atrašanās vietas mežos, jebkuros laika apstākļos un naktī. Turklāt bija iespējams atklāt antenu sistēmas un pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietas.

ICEYE bija ļoti svarīga loma uzbrukumā Sevastopoles līcim 2023. gada 13. septembrī, kad tika iznīcināts Krievijas desanta kuģis Minsk un zemūdene Rostov na Donu.[3]

Pavadoņa raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

ICEYE pavadoņa izšķirtspēja ir no 0,25 metriem uz pikseli, atkarībā no attēla aptvertās teritorijas. Viens attēls var aptvert līdz pat 225 km² (15 × 15 km) lielu teritoriju. Pavadonis riņķo 500 līdz 600 km augstumā virs Zemes virsmas saules sinhronajā orbītā. Diennaktī tas veic 15 apriņķojumus ap Zemi un pārvietojas ar ātrumu aptuveni 7,5 km/s. Tas pārlido Ukrainu divas reizes dienā.

Pavadonis izmanto sintezētās apertūras radaru, lai novērotu Zemes virsmu caur mākoņu segu (tostarp miglu un dūmiem), neatkarīgi no apgaismojuma līmeņa.

Ukraina var saņemt attēlus dažu stundu laikā no attēla iegūšanas brīža kosmosā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]