Viesu nams "Pie Pliča"

Vikipēdijas lapa

Viesu nams "Pie Pliča" (latgaliešu: Gostu sāta "Pi Pliča") ir vecākā koka guļbūves ēka Preiļos, Raiņa bulvārī 9. Ēka uzskatāma par tipisku eklektisma piemēru: tajā līdz mūsdienām saglabājušās daudzas oriģinālas apbūves detaļas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tagadējā viesu māja piederējusi grāfu Borhu dzimtai. Pēc dzimtas pārstāvja novēlējuma 1859. gadā šajā ēkā tika atvērta pirmā slimnīca, kas te darbojās līdz 1993. gadam. Pēc vairāku gadu pamestības ēka nonāca Igora Pliča īpašumā, tika renovēta un 2001. gadā durvis apmeklētājiem vēra viesu nams "Pie Pliča", kas ir pilsētnieku un tūristu iecienīta atpūtas vieta.[1]

Viesu nams[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Restaurējot seno celtni, tās īpašnieks Igors Pličs centies ēku atjaunot, maksimāli saglabājot tās sākotnējo izskatu. Ēkas fasādes priekšā ierīkots gaumīgs dārzs ar tiltiņu, strūklaku, zālājiem un celiņiem.

Iekštelpās izveidots savdabīgs muzejs, kurā ar bijību un cieņu tiek uzturētas senās latgaliešu sadzīves tradīcijas. Abu stāvu telpās skatāmi gan dažādi sadzīves priekšmeti, gan gleznas un Igora Pliča fotogrāfijas. Dārzā uzcelta ceļmalas kapela, kas ir Latvijas mazākais dievnams (iesvētīts 2007. gada 15. aprīlī), kurš atvērts ikvienam kristietim, neatkarīgi no konfesionālās piederības.[2] Tehniskā projekta autors ir Francis Rusiņš, altārgleznu gleznojis Voldemārs Kokorevičs. Blakus altārgleznai novietotas lūgšanu grāmatas latviešu, angļu un vācu valodās.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Viesu māja "Pie Pliča" | Visit Preili». visitpreili.lv (latviešu). Skatīts: 2018-02-01.[novecojusi saite]
  2. Būmane I. Latvijas 99 privātie muzeji un kolekcijas. R.: Lauku Avīze, 2014, 186.-187. lpp.