Portāls:Ģeogrāfija

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam ģeogrāfijas portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par ģeogrāfiju.
izmainīt  

Ģeogrāfijas portāls

Ģeogrāfija (grieķu γεωγραφία: γεια — Zeme un γραφειν — rakstīt, aprakstīt) ir dabaszinātņu un sociālo zinātņu sistēma, kas pēta Zemi, tai raksturīgās īpatnības, dzīvības izplatību uz Zemes, tai skaitā cilvēka izplatību un cilvēka darbības efektus. Ģeogrāfija ir viens no nozīmīgiem dabaszinātņu un sociālo zinātņu saskares punktiem.

Terminu ģeogrāfija pirmais lietoja sengrieķu zinātnieks Erastotens (270 - 195 pmē.). Pēc lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem vienotā sistēmā ģeogrāfiskās zināšanas apkopoja holandietis B. Varēniuss. Latvijas ģeogrāfiskā izpēte sākās 18. gadsimta beigās.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Amerikas Savienotās Valstis (angļu: the United States of America), arī ASV jeb Savienotās Valstis (United States, USA, US), ir federāla konstitucionāla republika, kura sastāv no 50 štatiem un no viena federālā apgabala. Valsts atrodas galvenokārt Ziemeļamerikas centrālajā daļā, kur tās savstarpēji saistītie 48 štati un galvaspilsētas apgabals Vašingtona ir izvietoti starp Atlantijas un Kluso okeānu. Ziemeļos tā robežojas ar Kanādu, bet dienvidos ar Meksiku. Savienotajās Valstīs bez kontinentālajiem štatiem ietilpst arī Aļaska un Havajas. Aļaskas štats atrodas Ziemeļamerikas ziemeļrietumos, kur tas austrumos robežojas ar Kanādu, savukārt rietumos ir jūras robeža ar Krieviju, kas iet cauri Beringa šaurumam. Havaju štats ir arhipelāgs Klusā okeāna vidū. Savienoto Valstu pakļautībā ir arī teritorijas Karību jūrā (Puertoriko un ASV Virdžīnas) un Klusajā okeānā (nozīmīgākās no tām ir ASV Samoa, Guama un Ziemeļu Marianas Salas).

Ar 9,83 miljoniem km² lielu platību un 306 miljoniem iedzīvotāju Savienotās Valstis ir trešā vai ceturtā lielākā valsts pasaulē pēc platības, savukārt pēc iedzīvotāju skaita tā stabili ir trešā lielākā valsts. Amerikāņi ir viena no pasaules etniski atšķirīgākajām un multikulturālākajām nācijām. ASV ekonomika ir lielākā nacionālā ekonomika pasaulē, 2008. gadā tās iekšzemes kopprodukts bija 14,3 triljoni ASV dolāri (23% no visas pasaules un gandrīz 21% no pirktspējas paritātes). Eiropas Savienībai ir lielāka kopējā ekonomika, bet tā nav viena valsts.

Valsts tika izveidota no 13 Lielbritānijas Karalistes kolonijām Atlantijas okeāna krastā. 1776. gada 4. jūlijā kolonisti pieņēma Neatkarības deklarāciju, kurā tika pasludināta koloniju neatkarība no Lielbritānijas. Pēc tam kolonijas izveidoja savienību.

Mazāk nekā pirms 400 gadiem Savienoto Valstu teritoriju apdzīvoja tikai Amerikas pamatiedzīvotāji, bet šajā laikā tā ir kļuvusi par pasaules spēcīgāko lielvalsti. ASV austrumos atrodas Apalaču kalni, rietumos — Klinšu kalni, bet vidusdaļā lielāko daļu no teritorijas aizņem Lielie līdzenumi. Lielie ogļu, naftas un citu derīgo izrakteņu krājumi, kā arī plašā imigrācija 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā veicināja strauju rūpniecības un tirdzniecības uzplaukumu. Mūsdienās amerikāņu ražotās preces, kā arī kultūra, ir atpazīstamas visā pasaulē.

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Ģeogrāfija ir saistīti šādi portāli:

Latvija
Meteoroloģija
Turcija
Zinātne
izmainīt  

Vikiprojekti

izmainīt  

Jaunākās ziņas

izmainīt  

Vai tu zināji, ka...

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Viesuļvēstra Sendija
Viesuļvēstra Sendija
Autors: ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija

Viesuļvētra Sendija tuvu maksimālajai intensivitātei 2012. gada 25. oktobrī.

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt