Ūdenstornis

Vikipēdijas lapa
Karostas ūdenstornis

Ūdenstornis ir torņveida celtne ar tvertni ūdensapgādes sistēmas ūdens uzkrāšanai un ūdens spiediena nodrošināšanai ūdensvadu tīklā.[1] Ūdenstorņi bieži savienoti ar pazemes vai virszemes ūdenskrātuvēm, kas uzglabā attīrīto ūdeni netālu no tā, kur to izmantos.[2] Atsevišķos ūdenstorņos uzglabā neapstrādātu (nedzeramo) ūdeni ugunsdrošības vai rūpnieciskiem nolūkiem, un tie nav pieslēgti publiskajam ūdensvadam.

Ūdenstorņi spēj piegādāt ūdeni pat elektroenerģijas padeves pārtraukumu laikā, jo to nodrošina hidrostatiskais spiediens, ko rada ūdens paaugstinātais līmenis (gravitācijas ietekmē), lai iespiestu ūdeni sadzīves un rūpnieciskajās ūdens sadales sistēmās; taču tie nevar ilgstoši piegādāt ūdeni bez strāvas, jo torņa uzpildīšanai parasti izmanto elektrisko sūkni. Ūdenstornis kalpo arī kā rezervuārs, lai palīdzētu apmierināt ūdens patēriņa vajadzības pīķa stundās. Ūdens līmenis tornī parasti pazeminās diennakts maksimālās izmantošanas stundās, un pēc tam nakts laikā to atkal uzpilda sūknis. Šis process arī pasargā ūdeni no sasalšanas aukstā laikā, jo tornis tiek pastāvīgi iztukšots un uzpildīts.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Ūdenstornis». tezaurs.lv. Skatīts: 2024. gada 1. maijā.
  2. William Kinnimond Burton. The Water Supply of Towns and the Construction of Waterworks: A Practical Treatise for the Use of Engineers and Students of Engineering. Lockwood, 1894. gada 14. marts. 127. lpp. Skatīts: 2018. gada 14. marts – caur Internet Archive. Waterworks water tower design and location.
  3. «Why Do We Have Water Towers ? | Henderson Water Utility». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2021. gada 22. jūlijs. Skatīts: 2021. gada 22. jūlijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]