Aiva Brauna

Vikipēdijas lapa

Aiva Brauna ir latviešu dziedātāja, kas pazīstama kā rokgrupas "Sīpoli" soliste.

A. Brauna ir uzaugusi Kandavā,[1] kur beigusi vidusskolu un mācījusies klavierspēli bērnu mūzikas skolā. 70. gados viņa iesaistījās grupā "Sīpoli", kura Tukumā pastāvēja no 1974. gada un uzplaukumu piedzīvoja, kad 1978. gadā tajā iesaistījās Mārtiņš Brauns, kurš, par spīti uzvārdam, nav A. Braunas radinieks.

Turpmākos gadus A. Brauna kopā ar Niku Matvejevu bija "Sīpolu" soliste, un viņas sniegums vairākkārt izpelnījies atzinību republikas ansambļu skatēs. 1983. gadā žurnāliste Gunta Prape rakstīja: "Aiva Brauna īsti labi laikam jūtas tikai priecīgos, roka un blūza intonācijām bagātos "grāvējos". Lai gan publikai parasti labāk patīk lēnie un klusie Aivas dziedātie "gabali".[2] 80. gados paralēli dziedāšanai grupā A. Brauna studēja Latvijas Valsts Universitātes Svešvalodu fakultātē neklātienē.[3] Viņa piedalījusies "Sīpolu" albumu "Sīpoli" (1985) un "Viena asins" (1987) ierakstos, bet viņas populārākā dziesma "Sīpolu" repertuārā ir M. Brauna dziesma "Daugaviņa" ar Viļa Plūdoņa dzeju, kas 1984. gada "Mikrofona" aptaujā ieguva 5. vietu. 1988. gadā "Sīpoli" piedalījās festivālā "Liepājas dzintars", kur izpildīja N. Matvejeva dziesmu ciklu "Indriķa Latvieša piezīmes uz Livonijas hronikas malām" ar Vizmas Belševicas dzeju. A. Brauna un N. Matvejevs ieguva festivāla balvas kā labākie vokālisti, bet "Sīpoli" ieguva festivāla Grand Prix.[4]

Drīz pēc tam "Sīpoli" beidza savu pastāvēšanu, un A. Brauna pēc tam ar mūziku vairs nenodarbojās. Līdz 2022. gadam strādāja Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā par angļu valodas skolotāju.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. "Zibens pa dibenu" - #56 "Sīpoli" albums "Sīpoli" (1987)
  2. Gunta Prape. Kamēr tu šo spēli spēlē... Liesma, 1983, Nr. 10.
  3. Magda Priedīte. Estrādei un mīlestībai. Zvaigzne, 1984, 20. decembrī.
  4. Egils Līcītis. Mēs esam stipri. Padomju Jaunatne, 1988, 27. augusts.