B kategorijas transportlīdzekļa vadīšana

Vikipēdijas lapa

B kategorijas transportlīdzekļa vadīšana atbilstoši Ceļu satiksmes likumam[1] ir viena no 17 tranportlīdzekļu vadīšanas kategorijām un nozīmē velosipēdu, mopēdu, motociklu ar dzinēja tilpumu līdz 125 сm3, vieglo vai kravas automobiļu, kura pilnā masa nepārsniedz 3,5 t, mikroautobusu līdz 9 sēdvietām (t.sk. 1 autovadītāja vieta), vieglo automašīnu ar piekabi bez bremzēm, kuras pilna masa nepārsniedz 750 kg un nav smagāka par 1/2 no automašīnas pilnas masas, pie tam savienojuma pilna masa nepārsniedz 3,5 t vadīšanu. Bet ja pie vieglā auto piekabina piekabi ar inerces bremzēm, tad arī auto kopā ar piekabi (treileri), kuru kopējā savienojuma pilnā masa nepārsniedz 4,25 t. Piekabes asu skaits nav ierobežots, galvenais, lai būtu izpildīts pilnas masas nosacījums. Jāsaņem apliecība ar 96.kodu. B(96) kategorijas vadīšanas eksāmens ir identisks BE kategorijas eksāmenam. Apliecība, kas izdota ievērojot 1968.gada Konvenciju par ceļu satiksmi noteiktās vadītāja apliecību kategorijas atļauts izmantot satiksmē visās valstīs, kuras konvencijai ir pievienojušās, ES valstīs, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīs (EBTAD) u.c.

Apliecības iegūšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mācības autoskolā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Teorijas kursi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mācības pēc brīvas apmācāmā izvēles Latvijā notiek latviešu vai krievu valodā. Autovadītāja apliecību iegūt tāpat ir tiesības noteiktajā kārtībā citu valstu pilsoņiem, kuriem ir kārtībā uzturēšanās dokumenti Latvijā. Mācības notiek privātās autoskolās, kuras ir ietvertas CSDD autoskolu sarakstā[2]. Lai piekļūtu autoskolu sarakstam ir jāreģistrējas CSDD mājas lapā.

Apmācāmais par saviem līdzekļiem sagādā šādus iespeistus papīra materiālus (grāmatu komplekts rudā krāsā):

  • Ceļu satiksmes noteikumi (CSN) kopā ar visām ceļa zīmēm[3];
  • Ceļu satiksmes likums (CSL)[1] ;
  • Ceļu satiksmes noteikumu tematiskos uzdevumus (CSNTU).

Teorētiskās apmācības notiek klātienē skolas solā. Apmācāmie gādā par saviem piezīmju bloknotiem, kladēm, piezīmju lapām, pildspalvām u.tt. Ilustrāciju un tabulu zīmēšanai jāsagādā lineāls. Pasniedzējam jābūt pieredzējušam CSN pārzinātājam un ar prasmēm metodiski mācīt apmācāmos. Mācības autoskolā paredzētas piecos blokos. Katrā blokā pa 5 nodarbībām. Vienas nodarbības ilgums ir 45 min nodarbības ir 5 min pārtraukums vai arī pārtraukums ir 15 min, ja nodarbību ilgums ir no 1,0 — 1,5 h bez pārtraukuma un 20 min, ja bloka vidū tiek plānots viens pārtraukums.

Pabeidzot kursus autoskolā jānokārto rakstisks eksāmens:

  • Teorija;
  • Drošība.

Kaut kā īpaši stingri teorija no drošības savstarpēji atsevišķi nav nodalīta. Tiek uzdoti 30 jautājumi, uz kuriem apmacāmie gatavo atbildes vismaz 30 minūtes, tomēr autoskolā nepieciešamības gadījumā atļauj sagatavot atbildes aptuveni līdz 1 h īpaši nesteidzinot apmācāmos. Teorijas eksāmenu uzskata par nokārtotu, ja ir ne vairāk par vienu kļūdu. Autoskolas eksāmenā, atšķirībā no CSDD teorijas eksāmena, apmācāmajiem ir tiesības atgriezties pie neatbildētajiem jautājumiem, par kuriem apmācāmajam iepriekš bija šaubas un dot atbildi pēc kārtīgas apdomāšanās.

Praktiskās vadīšanas nodarbības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Praktiskās vadīšanas nodarbības notiek divos etapos kopā ar instruktoru, kuram pašam ir autovadītāja apliecība un pieredze. Minimālais stundu kopapjoms, kas jānobrauc ar mašīnu ir 20 h. Pirmajā etapā nodarbības notiek norobežotā laukumā, kur instruktors apzinās apmācāmā gatavību izbraukt uz publiskajiem koplietošanas ceļiem un pēc tam otrajā etapā — uz koplietošanas ceļiem.

Praktiskajās apmācībās laukumā ir jāapgūst 5 figūras:

  • 1. figūra — paralēli noparkoties atpakaļgaitā vienā piegājienā starp divām blakusesošām automašīnām;
  • 2. figūra — jāpiebrauc pie imitēta bankomāta (jāpieskaras caur vadītāja logu ar roku stabiņam) ar nekādām mašīnas daļām, to neaizskarot;
  • 3. figūra — uz stāva un slīpa ceļa garenprofila kāpuma, neripojot atpakaļgaitā, pēc apstāšanās uzsākt gaitu uz priekšu;
  • 4. figūra — apgriezt mašīnu uz šaura ceļa posma;
  • 5. figūra — atpakaļgaitā iebraukt šaurā boksā.

Apmācāmie instruktora uzraudzībā sāk vadīt automašīnas vēl pirms visu zīmju iepazīšanas un tieši zīmju mācīšanās laikā. Paralēli praktiskajām nodarbībām vienlaicīgi notiek arī teorijas apguve.

Ikvienam topošajam autovadītājam nepieciešama Braukšanas mācību atļauja — dokuments, kuru izsniedz personai CSDD, kā apliecinājumu tiesībām mācīties vadīt AM, A1, A2, A, B1, B vai C1 kategorijas transportlīdzekļus. Atļaujas derīguma termiņš ir 3 gadi.

Topošie autovadītāji, kas apmācījušies vadīt mašīnas tikai ar automātisko ātrumkārbu, nebūs tiesības vadīt mašīnas ar mehānisko ātrumkārbu, ko vadītāja apliecībā ierobežo 78.kods. Bet, kuri stažējušies ar mehānisko ātrumkārbu, drīkstēs vadīt kā vienu, tā otru.

Mašīnu ar mehānisko ātrumkārbu ekspluatācija ir lētāka un apmācības maksa ar ir mazliet lētāka. Lai ar mehāniku brauktu uz priekšu, līdz galam jānospiež sajūga pedālis un jāieliek pirmajā ātrumā, plūdeni jāpalaiž vaļā sajūgs un vienlaikus plūdeni, nepārcenšoties, jāuzgāzē ar gāzes pedāli un turpmāk pēc zināma motora kloķvārpstas apgriezienu skaita tahometrā (23 - 26 apgr.) paaugstināšanās pa vienai ātruma pakāpei ar kloķi jāpārslēdz ātrums par veinu augstāku pakāpi (nosaka pēc motora trokšņa un tahometra rādījumiem uz kontrolpaneļa), katrreiz kārtīgi izspiežot un palaižot vaļā sajūgu. Ātrumu shēma ir uzzīmēta uz ātruma pārslēgšanas kloķa roktura vai blakus kloķim redzamā vietā. Ar burtiņu R apzīmē atpakaļgaitas ātrumu (no vārda reverss). Ar taisno līniju apzīmē neitrālo pozīciju.

Pirmās medicīniskās palīdzības (PMP) kursi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eksāmens CSDD[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Teorija[4][labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai pieteiktu teorētisko eksāmenu, nepieciešams personu apliecinošs dokuments — pase, personas identifikācijas (ID) karte, braukšanas mācību atļauja, vadītāja apliecība, atpūtas kuģa vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecība;derīga veselības pārbaude, par kuras derīgumu var pārliecināties e-CSDD; pirmās palīdzības kursu beigšanas apliecība.

Teorētiskajā eksāmenā, lietojot datoru, ir pilnīgi patstāvīgi jāatbild 30 min uz 30 jautājumiem pēc kārtas. Pieļaujamas ne vairāk par trim kļūdām. Atgriezties un labot iepriekš jau atbildētos jautājumus programma neparedz.

Vadīšana[5][labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gada laikā pēc teorētiskā eksāmena nokārtošana apmācāmais CSDD piesakās vadīšanas eksāmenam.

Vadīšanas eksāmenā pārbauda braukšanas iemaņas ar CSDD automobili. Atkarībā no vadīšanas tiesību koda mašīna var būt ar mehānisko vai automātisko ātrumkārbu. Inspektors vērtē visas braukšanas prasmes. Vadīšanas eksāmenu tiek pieņemts trijos posmos.

  • 1.posmā: nosaka ziemas vai vasaras riepas un skaidro ekspluatācijas īpatnības; paskaidro, kā pārbaudīt un kādam ir jābūt gaisa spiedienam riepās; paskaidrot kā droši nomainīt riteņus; paskaidrot, kā pārbaudīt un papildināt šķidruma līmeni dzesēšanas sistēmā; paskaidrot, kā pārbaudīt eļļas līmeni motora karterī; pārbaudīt šķidruma līmeni logu mazgātāju tvertnē un ieslēgt stikla tīrītājus dažādos režīmos; ieslēgt ārējās apgaismes ierīces vai avārijas gaismas signalizāciju; norādīt kontroles mēraparātu panelī nepietiekama bremžu šķidruma līmeņa un nepietiekama eļļas spiediena signālspuldzes un paskaidrot to nozīmi. 1.posma pārbaudes rezultātus vērtē eksāmena beigās.
  • 2.posmā izpilda vienu no figūrām. Pēc viena neveiksmīga mēģinājuma pieļaujams pēdējais — otrais mēģinājums. Ja tiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai, tad eksāmens nav nokārtots.
  • 3.posmā apmēram 40 min mašīna jāvada reālā ceļu satiksmē, izpildot inspektora rīkojumus, kā arī vismaz 5 min braucot patstāvīgi uz inspektora norādīto galamērķi.

Kļūdas novērtē ievērojot 26.02.2016. Transportlīdzekļu vadītāju tiesību iegūšanai noteikto dokumentu pieņemšanas, izsniegšanas un eksāmenu pieņemšanas kārtības reglamenta 6.pielikumu[novecojusi saite]. Pēc vadīšanas eksāmena CSDD inspektors informē pretendentu par rezultātu un izskaidro vērtējumu, informē par iespēju saņemt protokola kopiju. Pēc eksāmena sekmīgas nokārtošanas pretendents CSDD nodaļā var saņemt vadītāja apliecību. Ja eksāmens nav nokārtots, atkārtot eksāmenu drīkst ne agrāk par nākamo darba dienu. Vadīšanas eksāmena norisi filmē video reģistrators un vērtējumu iespējams viena mēneša laikā apstrīdēt iesniegumā CSDD. CSDD rakstisku atbildi uz sūdzību sniedz 30 dienu laikā un šajā laikā atkārtotu eksāmenu nepieņem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Ceļu satiksmes likums
  2. «CSDD autoskolu saraksts». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 14. jūlijā. Skatīts: 2016. gada 19. novembrī.
  3. Ceļu satiksmes noteikumi
  4. «Teorētiskais eksāmens un pieteikšanās eksāmenam». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 8. augustā. Skatīts: 2016. gada 20. novembrī.
  5. «Vadīšanas eksāmens un pieteikšanās eksāmenam». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 26. septembrī. Skatīts: 2016. gada 20. novembrī.