LNK Group

Vikipēdijas lapa
LNK Group
Darbības joma Būvniecība, ražošana, inženierija, aviācijas tehnikas izmēģinājumi un izstrādes darbi, nekustamo īpašumu attīstīšana
Dibināts 1988. gads
Dibinātājs Aleksandrs Milovs
Galvenais birojs Valsts karogs: Latvija Skanstes iela 27, Rīga, Latvija
Galvenās personas Vadims Milovs, Artjoms Milovs
Darbinieki Vairāk nekā 1000[1]
Nodaļas LNK Industries, LNK Aerospace, LNK Property, Charity fonds
Tīmekļa vietne http://www.lnk.lv

LNK Group ir 1988. gadā Rīgā, Latvijā dibināta pārvaldītājsabiedrība. Pārvaldītājsabiedrības sastāvā ietilpst uzņēmumi, kas darbojas trīs galvenajos virzienos: celtniecība un ražošana (LNK Industries), aviācijas tehnikas aprēķins, izmēģinājumi un apkalpošana (LNK Aerospace) un nekustamo īpašumu attīstība (LNK Properties). Darbinieku skaits LNK Group uzņēmumos šodien pārsniedz tūkstoš cilvēku.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1988. gadā inženierzinātņu doktors Aleksandrs Milovs dibināja zinātniskās ražošanas uzņēmumu Латвнаучкомплекс (latv.— Latvijas Novitātes Komplekss), kas ir kļuvis par pamatu pārvaldītājsabiedrības LNK Group izveidei. Pārvaldītājsabiedrības darbinieku bagātā pieredze un zināšanas ļāvušas jau sākuma posmā organizēt speciālu izmēģinājumu kompleksu projektēšanu un ražošanu zinātniski pētnieciskajām laboratorijām, lietot jaunākās automatizācijas sistēmas un informācijas tehnoloģijas. Paralēli attīstījās būvniecības (pirmkārt, tiltu būvniecības) un citi inženierprojekti. Pēc PSRS sagruvuma vajadzība pēc izmēģinājumu aprīkojuma strauji samazinājās, taču šajā laikā uzkrātā pārvaldītājsabiedrības pieredze ļāva tā uzņēmumiem pārslēgties uz citiem ražošanas veidiem. Tādā veidā, jau 1991. gadā tika noteikti kā LNK darbības pamatvirzieni, kas eksistē un attīstās līdz šai dienai, tā arī pārvaldītājsabiedrības organizācijas struktūra. Piecu gadu laikā noformējās pārvaldītājsabiedrības uzņēmumu pamatkodols. Ar laiku tika dibināti jauni un pilnveidoti esošie uzņēmumi. Praktiski jau no pirmajām dienām galvenās LNK Group darbības prioritātes bija ražošana, celtniecība un inženiertehniskās izstrādes. Par projektu darba pamatu tika pieņemta kompleksas pieejas stratēģija. 25 gadu pastāvēšanas laikā LNK Group kļuvis par ievērojamāko Latvijas zinātnisko ražošanas pārvaldītājsabiedrību un būtiski paplašinājis savu objektu ģeogrāfiju, realizējot tos gan Eiropas valstīs, gan arī NVS teritorijā. Turklāt, no 1972. gada līdz pat šai dienai LNK Group pārvalda vienīgo kompāniju ((Aviatest), kas ir sertificēta (gan pēc ES standartiem, gan arī pēc KF standartiem) aviācijas tehnikas un tās komponentu laboratorijas stendu izmēģinājumu veikšanā.

2014. gada vasarā LNK meitas uzņēmums SIA JD 15 par 10,5 miljoniem EUR nopirka bankrotējušās Latvijas Krājbanka bijušo centrālo ēku Rīgā, kas ir A klases biroju ēka. To pārdēvēja par LNK Centre un izmantos LNK Group uzņēmumi savām vajadzībām un iznomās citiem.[2]

Šobrīd[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pašlaik LNK Group strādājošo skaits ir vairāk nekā 1000 darbinieku, kuri strādā trīs galvenajos virzienos:

LNK Industries ieņem vadošo pozīciju Baltijas valstīs kompleksu ražošanas un būvniecības projektu projektēšanā un realizēšanā. Kompānijas ilggadējā pieredze, plašais zināšanu loks un inovatīva pieeja ļauj piedāvāt efektīvus risinājumus un projektu realizēšanu no A līdz Z.

Uzņēmumu grupa LNK Industries specializējas sarežģītu daudzfunkcionālu objektu būvniecībā (piemēram, jūras termināļu, tiltu un tuneļu), civilās un industriālās būvniecības sfērā.

Būtiska LNK Industries priekšrocība ir tas, ka uzņēmumu grupa veic tiltu un būvniecības metālkonstrukciju, transportieru, kuģu iekraušanas tehnikas, kā arī cita sarežģīta tehniskā aprīkojuma projektēšanas un izgatavošanas darbus, lai apgādātu objektus ar nepieciešamo izmantojot tikai iekšējos resursus (uzņēmumi Latvijas tilti, Enfort, TTS).

1972. gadā Aleksandra Milova vadībā Rīgā tika dibināta laboratorija, kas specializējas aviācijas tehnikas (lidmašīnu, helikopteru planieri un to agregāti) stiprības izmēģinājumu veikšanā. «Aviatest» laboratorija ir kļuvusi par pamatu aviācijas virziena LNK Aerospace izveidei. LNK Aerospace apvieno četrus uzņēmumus, kas sniedz plaša spektra pakalpojumus aviācijas sfērā: Aviatest realizē aviācijas tehnikas un tās komponentu laboratorijas un stendu izmēģinājumus; AviaTechService veic aviācijas tehnikas apkalpošanu un biļetenu piestrādes; Centre Composite veic aviācijas konstrukciju stiprības aprēķinus; AviaTech Bureau sniedz sertifikācijas procesa organizācijas un uzturēšanas pakalpojumus vadoties pēc ES standartiem.

LNK Properties — zīmols, zem kura LNK Group nekustamo īpašumu projektu attīstības departaments pēdējo gadu laikā realizē industriālo, tirdzniecības, biroju un dzīvojamo ēku būvniecību un attīstību turpmākai to iznomāšanai un pārdošanai.

Projektu saraksts LNK Properties (pēdējais labojums 13.02.2014):

  • Alojas Biznesa Centrs, Kr. Valdemāra iela 62, Rīga, Latvija (projekts saņēma zaļo sertifikātu par ēkas atbilstību ekoloģijas normām un enerģijas taupīšanu)
  • Mūkusalas Biroji, Bieķensalas iela 6, Rīga, Latvija
  • Dārzciema Biroji, Dārzciema iela 60, Rīga, Latvija
  • Sporta Rezidence, Sporta iela 7, Rīga, Latvija (LNK Group centrālais birojs)
  • Alojas Rezidence, Alojas iela 6, Rīga, Latvija
  • Dienvidu Vārti I, Dārzciema iela 74, Rīga, Latvija
  • Dienvidu Vārti II, Rēzeknes iela 1, Rīga, Latvija (projektēšanas stadijā)
  • T/C Alojas Kvartāls, Kr. Valdemāra iela 62а, Rīga, Latvija
  • T/C Draudzība, Tilta iela 32а, Rīga, Latvija
  • Baltijas Industriālais Parks, Piedrujas iela 7, Rīga, Latvija
  • Baltijas Loģistikas Parks, Granīta iela 15, Stopiņu novads, Latvija
  • Zaubes Nams, Zaubes iela 9, Rīga, Latvija
  • Lielupes Nams, Lielupes iela 18, Jūrmala, Latvija
  • Kalēju Nams, Kalēju iela 39, Jūrmala, Latvija
  • Ģertrūdes Nams, Ģertrūdes iela 11, Jūrmala, Latvija
  • Blueberry, Muižas iela 11, Jūrmala, Latvija
  • Dārzciema Nams, Strautu iela 24, Rīga, Latvija (projektēšanas stadijā)
  • Briāna Nams, Briāna iela 11, Rīga, Latvija (projektēšanas stadijā)
  • Hanzas Rezidence, Hanzas iela 2а, Rīga, Latvija, LV-1010

Struktūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

LNK Group pārvaldītājsabiedrības struktūra

LNK Group uzņēmumam ir klasiska pārvaldītājsabiedrības struktūra, kurā vadošā kompānija ir ražošanas, servisa un kontrolējošo uzņēmumu īpašnieks un formē savus ienākumus uz to dividenžu rēķina. Vertikāla biznesa integrācija, centralizēta koordinēšana un funkcionāla daudzpusība rada pamatu jauktu projekta grupu izveidei, kas nepieciešams, lai realizētu kompleksus projektus no A līdz Z.

Labdarība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gadā LNK Group dibināja labdarības fondu Charity.lv (Charity Fund), kura darbība virzīta uz atbalsta sniegšanu fiziskām personām, kā arī izglītības, kultūras, sporta, reliģiskajām kopienām, nacionālo mazākumu sabiedrībām un pensionāriem, kuri strādājuši celtniecības jomā.

LU fonda mecenāts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

LNK ir Latvijas Universitātes fonda sudraba mecenāts. Starp LNK Labdarības fonda (2010) prioritātēm ir kultūras, zinātnes, izglītības atbalsts un Latvijas pilsoniskās sabiedrības attīstība. Atbalsta LU kopš 2017.gada, ziedojot basketbola attīstībai. Atbalsta virziens ir pētniecība un mācību vides attīstība.[3]

Pārvaldītājsabiedrības logotips[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Astoņskaldnis — telpiska figūra, kas sastāv no astoņām skaldnēm vienādmalu trijstūra formā, kur katra no tām var kalpot par figūras pamatu. Oktaedrs simbolizē kompānijas daudzpusību, tās uzbūves precīzumu un iekšējo sakaru spēku, kas padara struktūru nesagraujamu.

LNK Group devīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

In optima forma (latv.- vislabākajā veidā no iespējamiem)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Portāls db.lv». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 12. oktobrī. Skatīts: 2012. gada 13. decembrī.
  2. Bijušo Krājbankas centrālo biroju par 10,5 miljoniem eiro iegādājusies «LNK Group» TVNET, 09.09.2014
  3. «SIA "LNK" un LNK Labdarības fonds». www.fonds.lv. Skatīts: 2020-04-16.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]