Oranta

Vikipēdijas lapa
Orantas Dievmāte, 11.gs., Sv. Sofijas katedrāle, Kijeva


Oranta ir Dievmātes ikonogrāfiskais tips, kurā viņa lūdzās ar augsti paceltām rokām. Dievmātes tips “Zīme” atklāj Iemiesošanās svētnoslēpumu un saistās ar Jesajas pravietojumu: “…Kungs pats dos jums zīmi, redzi, jaunava taps grūta, dzemdēs dēlu un dos viņam vārdu Immānū-Ēls” (Jes.7:14).[1] Pastāv viedoklis, ka “Zīmes” ikonogrāfija veidojusies uz divu Dievmātes ikonu pamata — “Oranta”, kas atrodas Agia Soros kapelā, iespējams marmora reljefa veidā, virs avota ar svēto ūdeni — agiasmosa, kura priekšā imperatori apmazgājās, pirms tuvoties šķirstam ar Nikopejas Dievmātes relikvijām.[2] Šāda ikona tika atrasta Vlahernas baznīcā restaurācijas darbu laikā, 1031. gadā, kuros atklājās sienā iemūrēts Dievmātes tēls, tur paslēpts ikonu grautiņu laikā. Divu ikonogrāfisko tipu savienošana atklāja jaunā tēla Dievmāte “Zīme” aizsardzības kontekstu. Ne velti to saista ar epitetu “Episkepsis” — aizstāve. Tēla “Zīme” aizsardzības simbolika atklājas tajā, ka Dievmāte lūdzoties iemieso Baznīcu, kas ir visu kristiešu patvērums un aizstāve, nesagraujamais pilsētas mūris. Šādā nozīmē Dievmāte “Zīme” tika godināta Bizantijā, un šis tēls redzams Kijivas Sofijas katedrāles apsīdā (“Nesagraujamais mūris”), bet Novgorodā ikona “Zīme” kļuva par pilsētas pallādiumu[3].

  • Nosaukums: Dievmāte “Zīme”, “Platitera” (“Plašāka par debesīm”), Lielā Panagija, Vlahernitissa
  • Svētku dienas: Novgorodas Dievmātes ikona “Zīme” 27.novembrī
  • Avoti: “…Kungs pats dos jums zīmi, redzi, jaunava taps grūta, dzemdēs dēlu un dos viņam vārdu Immānū-Ēls” (Jes.7:14)
  • Ikonogrāfija: Kristus Bērns tiek attēlots frontāli uz Dievmātes krūtīm, Dievmāte attēlota kā pusfigūra (variants “Lielā Panagija”), “Platitera” ar Bērnu Dievmātei klēpī, uz ceļiem, “Panagija” ar eņģeļiem vai serafiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Alfredo Tradigo ; translated by Stephen Sartarelli. Icons and saints of the Eastern Orthodox Church. Los Angeles : J.P. Getty Museum, 2006. 172. lpp. ISBN 978-0-89236-845-7.
  2. Galina Kolpakova; Irina Jazykova. Ikona : atlas pravoslavnoj ikony. Moskva : Feorija, 2013. 486. lpp. ISBN 978-5-91796-022-7.
  3. pod obŝej redakciej Patriarha Moskovskogo i vseâ Rusi Aleksiâ II. Pravoslavnaâ ènciklopediâ. Moskva : Cerkovno-naučnyj centr "Pravoslavnaâ ènciklopediâ, 2001. 271–272. lpp. ISBN 5-89572-007-2.