The Sound Poets

Vikipēdijas lapa
The Sound Poets
The Sound Poets 2023. gadā
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Latvija
Žanri poproks
Darbības gadi 2006—pašlaik
Mājaslapa thesoundpoets.lv
Dalībnieki
Jānis Aišpurs (balss, taustiņi un ģitāra)
Normunds Lukša (ģitāra)
Undīne Balode (čells)
Kārlis Josts (basģitāra)
Pēteris Lunde (bungas)

The Sound Poets (no angļu valodas — 'skaņu dzejnieki') ir 2011. gadā izveidota Latvijas indīpopa grupa.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupas pirmsākumi meklējami 2006. gadā, kad tika izveidota grupa Smaragda Pilsētas Burvji vai saīsinājumā S.P.B.[1] 2008. gada 3. decembrī tā izdeva albumu "Sound Poetry", bet pēc pāris gadiem beidza savu pastāvēšanu.

2011. gadā divi tās dalībnieki — Jānis Aišpurs un Normunds Lukša dibināja jaunu grupu — The Sound Poets. Tā paša gada decembrī Zirgu ielas koncertzālē notika grupas pirmais oficiālais koncerts.

2012. gada vasarā The Sound Poets iesildīja grupu Prāta vētra Latvijas koncertturnejā Vēl viena klusā daba, uzstājoties Jelgavā, Ventspilī, Saldū, Valmierā, Preiļos un "Skonto" stadionā Rīgā, tādējādi gūstot plašāku atpazīstamību.

2013. gada 22. martā The Sound Poets izdeva savu debijas albumu "Tavs Stāsts", kas Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvā "Zelta mikrofons" tiek nominēts un saņem balvu kā 2013. gada labākais pop—rock albums.

2014. un 2016. gadā The Sound Poets rīkoja vērienīgus koncertus Siguldas pilsdrupu estrādē, no kuriem pirmā koncertieraksts nominēts 2015. gada Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvaiZelta mikrofons” kategorijā "Labākais koncertieraksta video".[2]

2015. gadā tika izdots grupas otrais albums "Pulsē", kas Latvijas Mūzikas ierakstu balvas "Zelta mikrofons" apbalvošanā plūc laurus katergorijā "Labākais pop albums" un iegūst specbalvu arī kā "Gada albums".

2017. gada pavasarī The Sound Poets uzsāka akustisku koncertu sēriju ar nosaukumu "Joprojām", apceļojot visu Latviju, un oktobrī digitālajās platformās tiek izdots koncertieraksts "Joprojām". Koncertsērija tiek turpināta arī decembrī un kopumā izskan vairāk nekā 20 koncertos.

2018. gada 7. septembrī klajā nāca trešais albums "Trīs" un ar to tika izziņots grandiozākais grupas koncerts Arēnā Rīga 20. oktobrī, kas notika sadarbībā ar īpašajiem viesiem Agnesi Rakovsku, grupu "DaGamba" un Latvijas Radio bigbendu. Albums "Trīs" tika novērtēts ar Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas "Zelta mikrofons" 2019 nomināciju kategorijā "Labākais pop albums", kā arī tika saņemta nominācija kategorijās "Gada dziesma", "Radio hits", "Origo Zelta dziesma" par albuma pirmo singlu, dziesmu "Ceļš".

Gada nogalē tika izsludināta pavasara koncertsērija "Trīs", kas 2019. gadā norisināsies piecās Latvijas pilsētās — Ventspilī, Valmierā, Jelgavā, Liepājā un Rēzeknē.

2019. gada martā The Sound Poets izdeva singlu "Mīlestība", kas tapusi sadarbībā ar dziedātāju Alisi Josti.

2020. gada rudenī grupa dodas akustiskajā koncertsērijā ar nosaukumu "Klusāk" — koncerti notiek Rēzeknē, Cēsīs, Siguldā, Jelgavā, Ventspilī, Liepājā un Rīgā.

Grupa ir koncertējusi labākajās Latvijas koncertzālēs un ievērojamākajos Latvijas festivālos,[nepieciešama atsauce] kā arī sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Vācijā, Polijā un Anglijā.

2022. gada pavasarī The Sound Poets izdeva dziesmu "Pie vienas uguns", ko papildināja režisores Adrianas Rozes veidots videoklips. Tas bija pirmais singls no vēlāk aprīlī iznākušā grupas ceturtā albuma ar tādu pašu nosaukumu.[3]

Grupas jaunākais albums "Pie vienas uguns" tika nominēts Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons" kategorijā "Popmūzikas albums", un albuma tituldziesma tika pie nominācijas kategorijā "Gada dziesma".

2023. gada oktobrī grupa pārizdeva savu debijas albumu "Tavs stāsts" vinila plates formātā.

2023. gada pavasarī un rudenī The Sound Poets devās akustiskajā koncertturnejā "Pie vienas uguns", aizvadot kopā 20 koncertus dažādās Latvijas pilsētās. Novembrī grupa laiž klajā savu piekto albumu "Klusāk", kurā apkopotas 12 dziesmu akustiskās versijas.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Studijas albumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izdotie singli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2019: "Mīlestība" kopā ar Alisi Josti

2019: "Mēs tiksimies"

2020: "Tik lānai kai munys dūmys"

2020: "Tavs karogs" kopā ar "Nāc gavilēt" kori

2022: "Pie vienas uguns"

2022: "Rituāls"

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «S.P.B. jeb Smaragda pilsētas burvji – Liepājā». tvnet.lv (latviski). 2008. gada 13. maijs. Skatīts: 2015. gada 28. februārī.
  2. LETA. «Par balvu 'Zelta mikrofons' sacentīsies Dons, 'Musiqq', 'Carnival Youth' un Olga Rajecka». Delfi (latviski), 2015. gada 12. janvāris. Skatīts: 2015. gada 28. februārī.
  3. «Grupa “The Sound Poets” laiž klajā jaunu albumu “Pie vienas uguns”». lr2.lsm.lv. Skatīts: 2022-05-24.