Tutas lietas

Vikipēdijas lapa
"Tutas lietas"
"Tutas lietas"
Žanrs Video stāstu seriāls
Veidotājs (-i) Marta Selecka, Andra Doršs
Scenāristi Inga Mastiņa, Elizabete Lukšo-Ražinska, Lote Eglīte, Luīze Pastore
Lomās Liene Sebre
Ierunājuši Liene Sebre, Laura Polence u.c.
Komponists (-i) Laura Polence
Valsts Karogs: Latvija Latvija
Valoda(s) Latviešu
Sezonu skaits 11
Sēriju skaits 222
Izstrāde
Redaktors Andra Doršs
Kameras iestatījumi Dāvis Doršs, Baiba Kļava, Kaspars Cirsis u.c.
Kompānija SIA “Ausma Media” (agrāk “Tuta Media”)
Translācija
TV kanāls LMT Viedtelevīzija, LTV1, LSM Bērnistaba, TV3, Youtube
Translācijas periods Sākot ar 2018.gada jūniju
Ārējās saites
Oficiālā mājaslapa

Tutas lietas ir Latvijā radīts video seriāls 2—5 gadu vecuma bērnu mērķauditorijai. Seriāla idejas autore ir Marta Selecka, kas 2018. gadā kopā ar domubiedru grupu nonāca pie bērnu seriāla izveides. Pirmā raidījuma sērija tika nofilmēta 2018. gada 8. martā (viedtelevīzijā LMT Straume pirmo reizi translēta 2018. gada jūnijā). Galvenais uzsvars sižetā tiek likts uz pasaules iepazīšanu caur rotaļām un dziesmām. Seriāla galvenā varone, dzīvespriecīgā un labsirdīgā Tuta (Liene Sebre), kopā ar saviem rotaļu draugiem, Lapsu, Feneku un Āpsīti, rada bērniem draudzīgu un drošu vidi jaunu zināšanu un prasmju apgūšanai.

Pieejamība un sezonas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

“Tutas lietas” šobrīd tiek rādītas LMT Viedtelevīzijā, LTV1, LSM Bērnistabā, TV3, kā arī YouTube kanālā Ausma. Viena sērija ir 3—6 min ilga. Kopumā uz 2023. gada vasaru bija tapušas 11 sezonas (katrā ap 20 sērijām).

Sezonas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1. sezona — 2018. gada pavasaris/vasara
  • 2. sezona — 2018. gada rudens/ziema
  • 3. sezona — 2019. gada pavasaris/vasara
  • 4. sezona — 2019. gada rudens/ziema
  • 5. sezona — 2020. gada pavasaris/vasara
  • 6. sezona — 2020. gada rudens/ziema
  • 7. sezona — 2021. gada pavasaris/vasara
  • 8. sezona — 2021. gada rudens/ziema
  • 9. sezona — 2022. gada pavasaris/vasara
  • 10. sezona — 2022. gada rudens/ziema
  • 11. sezona — 2023. gada pavasaris/vasara

Sērijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sezona Sērija Nosaukums Apraksts
1 1 Tuta un lapsa Vai zini, cik zvēriņi paslēpušies Tutas lielajā zelta kastē? Un kurš tikko teica: “Ku-kū!”? Vai tā bija Tutas draudzene Lapsa?
2 Nekārtība Tutas lielajā kastē ir nekārtība. Arī Lapsa nezin, kas visu tā savandījis. Tuta nolemj savas lietas sakārtot pēc krāsām.
3 Tornis Tuta ceļ torni no dažādu krāsu klučiem un pati to sabrucina. Vai gribi redzēt, kā tas notika?
4 Vārda diena Šodien visām Tutām ir vārda diena. Lapsa atnesusi Tutai dāvanu – kūku ar ogām un cepumiem. Vai zini, kuru vārdiņu Tuta aizmirsa Lapsai pateikt?
5 Bumbas Tutas mājā ir paslēpušās dažāda lieluma bumbas un bumbiņas. Palīdzi Tutai tās atrast un saskaitīt!
6 Mantas iet čučēt Ir jau vēls un Tuta grib nolikt savas mantiņas čučēt. Iemācies jaunu skaitāmpantu par pirkstiņiem un uzzini, kuram pirkstiņam nenāk miegs!
7 Tuta klāj galdu Tuta gaida ciemos savu draudznei Lapsu. Skaties kā Tuta klāj galdu un palīdzi viņai atrast pazudušo krūzīti.
8 Sunītis Pie Tutas ciemos atnācis balts sunītis. Tam ir divas austiņas, divas actiņas, rozā mēlīte un balts, mīksts kažoks. Vai sunītis iedos Tutai ķepu?
9 Tuta ver krelles Tuta ver krelles savai draudzenei Lapsai. Seko līdzi kādā krāsā ir koka pērlītes.
10 Pulkstenis Vai zini, kā tikšķ pulkstenis... tik tak, tik tak. Tuta skaita skaitāmpantiņu par pulksteni un pelītēm. Bet kurš tikko teica: “Ku-kū!”?
11 Auto lapsai Tuta un Lapsa spēlē veikalos. Lapsa vēlas nopirkt sev auto. Seko līdzi kādu mašīnīti sev izvēlēsies Lapsa, vai tā viņai nebūs par lielu?
12 Kurpītes un zeķes Tuta kārto kurpju kasti, kurā iemaldījušās arī dažas zeķes. Palīdzi katrai kurpītei atrast savu pāri un noskaidro, kuras ir Tutas mīļākās zeķes!
13 Pirkstiņu pantiņš Mācies kopā ar Tutu jaunu skaitāmpantu. Tuta Tev parādīs, kādus darbiņus prot darīt 10 pirkstiņi.
14 Paslēpes ar taureņiem Vai zini, kura ir Tutas mīļākā spēle? Tās ir paslēpes! Tuta spēlē paslēpes ar 3 taureņiem, palīdzi viņai tos atrast!
15 Kas dzīvo mājā? Tutas lietas Tutas leļļu mājā dzīvo jauka ģimenīte – tētis, mamma un 3 bērni. Skaties kopā ar Tutu, kuram visvairāk nāk miegs un kurā lodziņā paslēpusies Lapsa!
16 Lauku labumi Tuta no laukiem atvedusi pilnu grozu ar dārzeņiem. Skaties kopā ar Tutu, kādi dārzeņi aug vecmāmiņas dārzā. Bet kur pazudusi Lapsa?
17 Tuta un instrumenti Tuta mācās spēlēt instrumentus, vai zini kā skan bungas, svilpīte un flauta? Seko līdzi Tutas muzicēšanai un mācies klausīties!
18 Pasaka par gaisa balonu Tutas stāsta savu pasaku par baloniem. Skaties kā viņai tas izdosies un kāds balons nolaidīsies viņas istabā.
19 Divas lelles Tuta skaita dzejolo par divām lellēm. Iemācies šo dzejolīti arī Tu!
20 Tuta būvē pilsētu Tuta ceļ pilsētu. Vai zini, kur Tutas pilsētā atrodas ugunsdzēsēju depo, skola un citas svarīgas mājas?
21 Smilšu kūkas Tuta rāda lellēm, kā pareizi jācep smilšu kūkas. Skaties kā Tutai tas izdosies un kā kūkas tiks izgreznotas.
2 1 Tutas dziesmiņa Tutai ļoti patīk dziedāt, tāpēc Lapsa ir viņai sacerējusi jauku dziesmiņu – “Tutas dziesmu”. Klausies to un dziedi līdzi!
2 Lapsas netīrās ķepas Uz Tutas baltā spilvena ir netīru ķepu nospiedumi! Izrādās, ka Lapsa bijusi ārā un, atnākot mājās, aizmirsusi nomazgāt ķepas.
3 Lapsa iet uz bērnudārzu apsa ies uz bērnudārzu, tādēļ Tuta saliek somā visas nepieciešāmās lietas. Arī sporta tērpu, gumijas zābakus, kastaņus un dažas zīles.
4 Pārsteiguma ballīte Lapsai Tuta vēlas iepriecināt Lapsu, tādēļ ir uzaicinājusi ciemos Lapsas draugus un rīko PĀR-STEI-GU-MA ballīti. Skaties, kā Tuta pagatavos limonādi un kur p
5 Tuta brauc ar traktoru Tuta ir laukos un brauc ar traktoru lasīt kartupeļus. Kā Tutai veiksies ar kartupeļu lasīšanu un kas viņai atnāks palīgā?
6 Tuta meklē olas Tuta zin, kur vistas ir izdējušas olas, un viņa dodas tās salasīt. Vai vistas ēdīs Tutas izbērtos graudiņus un kādu joku būs izdomājusi Lapsa?
7 Tuta pie dīķa Tuta zin, kur vistas ir izdējušas olas, un viņa dodas tās salasīt. Vai vistas ēdīs Tutas izbērtos graudiņus un kādu joku būs izdomājusi Lapsa?
8 Tuta brauc ar auto Tutas sarkanais auto apstājies uz ceļa un negrib braukt tālāk. Tuta pārbauda vai viss ir kārtībā ar riteņiem, lukturiem un stūri.
9 Tuta stāda puķes Kamēr Tuta stāda puķes, pie viņas ciemos atskrien maza suņu meitenīte Mona. Vai zini, kas Monai garšo un ar ko Tuta viņu uzcienās?
10 Tuta, kaķēns un jēriņš Kamēr Tuta spēlējas ar mazo kaķēnu, pie viņas ciemos atnāk jēriņš. Vai tu zini,kas ir kaķēna mīļākā mantiņa un vai vari uzminēt, kādā krāsā ir jēriņš?
11 Tuta – burvju māksliniece Tutai ļoti patīk visādi brīnumi un burvju triki. Šajā sērijā viņa rādīs burvju trikus un Lapsa viņai palīdzēs. Skaties, kādus jokus izpēlēs Lapsa un.
12 Tuta tīra zobus Tuta pirms gulētiešanas tīra zobus. Vai zini kādā krāsā ir Tutas un kādā Lapsas zobubirste? Skaties un uzzini, kur šonakt gulēs zobgrauži!
13 Tuta zīmē robotiņu Tutai ir ļoti garlaicīgi, tādēļ viņa nolemj kaut ko uzzīmēt. Kā Tu domā, ko Tuta uzzīmēs? Un kas ir Tutrobots?
14 Tuta un pazudušais burtiņš Lapsas vārdiņam pazudis pirmais burtiņš, taču izrādās, ka to uz laiku ir aizņēmies Lācis. Vai zini, kāds ir Tava vārda pirmais burtiņš?
15 Lapsa slima Lapsiņa ir apslimusi un sava “Ku-kū” vietā saka “Ap-čī”. Labi, ka Tuta zin, kā Lapsai palīdzēt. Viņa paklausās Lapsas vēderiņu un uzlīmē plāksteri.
16 Tuta un veļas diena Tutas namiņā ir veļas diena un viņa ir izmazgājusi visas netīrās drēbes. Bet kā starp slapjajām drēbēm iemaldījies Zaķis? Un kurš tikko teica... ku-kū
17 Tuta taisa pankūku mīklu Vai zināji, ka Tutai ļoti garšo pankūkas? Šodien Tuta taisīs pankūku mīklu un Lapsa viņai palīdzēs. Bet kur palikusi lielā karote?
18 Tuta remontē mašīnu Tutai patīk braukt ar auto. Lai braukšana būtu droša, auto ir jāpārbauda. Skaties un uzzini, kuras trīs lietas Tutai vēl jāpārbauda.
19 Tuta gaida Ziemassvētkus Tuta meklē, kur viņas namiņā paslēpies pats, pats mazākais Ziemassvētku rūķītis, taču atrod mazītiņu vēstulīti. Gaidi Ziemassvētkus kopā ar Tutu un iemācies dziesmiņu, kuru dziedāt pie eglītes.
20 Tuta cep piparkūkas Tutai ļoti patīk gaidīt Ziemassvētkus un cept piparkūkas. Kādu piparkūku Tuta izceps savai draudzenei Lapsai un kādu mazajam Ziemassvētku rūķītim, kurš... ir kaut kur paslēpies, un vēro, ko Tuta dara.
3 1 Vilciena dziesmiņa Tutas namiņā dimd sliedes, jo spēļu vilcieniņš dodas ceļā, lai apciemotu dažādus zvēriņus un piestātu stacijā. Dziedi jauko “Vilciena dziesmiņu” kopā
2 Tuta pošas uz karnevālu Vai zini, kas ir karnevāls? Tuta un Lapsa pārģērbjas dažādos tērpos un nevar izlemt, kura maska ir īstā, lai dotos uz karnevālu.
3 Čiekuriņi sniegā Ārā ir ziema un Tuta ir devusies uz mežu, lai salasītu priežu un egļu čiekuriņus. Skaties kā Tutai veiksies un kāpēc Lapsai vajadzēs plāksteri.
4 Leļļu teātris Tuta ir iestudējusi leļļu teātra izrādi par bitītēm, taču skatītāju rindas ir gaužām tukšas. Labi, ka Tutai ir burvju nūjiņa...
5 Tuta spēlē Domino Lapsas attālais radinieks Feneks no Āfrikas pa pastu atsūtījis dāvanu – skaistu augļu domino.
6 Feneka ierašanās Tuta un Lapsa ir ieradušās lidostā, lai sagaidītu Feneku – tuksneša lapsu no Āfrikas, kas ieradīsies ar pavisam īstu lidmašīnu.
7 Tuta tīra māju Tuta tīra māju un atrod vienu raibu zeķi. Kur palikusi otra? Klausies Tutas pasaku par Zeķu karaļvalsti un uzzini, kāpēc pazūd zeķes.
8 Tuta Mākslas muzejā Tuta aplūko gleznas Mākslas muzejā un to iedvesmota izveido arī pati savas - pirkstiņgleznas, bet ar ko tikmēr nodarbojas Lapsiņa?
9 Tuta un lapsa brauc ceļojumā Tuta un Lapsiņa drīz dosies ceļojumā ar lidmašīnu. Abas jau ir lidostā, arī pases, biļetes un koferis viņām ir līdzi. Tomēr Lapsiņa kaut ko ir aizmir
10 Tuta sūta autovēstules Tuta un Lapsa viena otrai sūta autovēstules – tās ir vēstules, kuras piegādā ar mašīnu. Tuta savā vēstulē uzzīmējusi saldējumu un burtiņu S.
11 Tuta un Lapsa svin Lieldienas Lieldienu zaķis Tutas namiņā ir paslēpis Lieldienu olas. Skaties kā Tutai veiksies ar olu meklēšanu un kādas Lieldienu spēles Tutai ir padomā.
12 Tuta ir dusmīga Tuta ar sunīti Monu pastaigājas pa mežu un ierauga atkritumus. Tuta ir ļoti dusmīga, jo kāds netīršmulis mežā izbēris savus atkritumus.
13 Tuta zīmē cūku Lieldienu zaķis Tutas namiņā ir paslēpis Lieldienu olas. Skaties kā Tutai veiksies ar olu meklēšanu un kādas Lieldienu spēles Tutai ir padomā.
14 Tuta un Tumsa Ir vēls vakars un Tutas namiņā ir tumšs. Lapsai ir ļoti bail no tumsas, bet Tuta neapjūk un iet meklēt, kur tumsiņa paslēpusies.
15 Sudraba, Zelta un Tutas lapsa Tuta stāsta pasaku par to, kā Sudraba, Zelta un Tutas lapsas gāja makšķerēt.
16 Tuta un nolūzušais koks Tuta brauc uz mežu ar traktoru, taču ceļu ir aizšķērsojis nolūzis koks. Cik labi, ka traktora piekabē ir ielikts Tutas motorzāģis!
17 Tuta labo divriteni Tutas divritenim ir nokritis pedālis. Skaties, kā Tuta pieskrūvēs to atpakaļ, piepumpēs divriteņa tukšo riepu un kur viņa atradīs savu draudzeni Lapsu
18 Tuta svin Jāņus Tuta, Lapsa un Feneks svin Jāņus. Vai zini, kāda izskatās rudzu puķe un margarietiņa? Noklausies un iemācies skaisto Līgo dziesmu par ozoliņu.
19 Tuta rīko pikniku Lapsas draugi nevar atbraukt uz pikniku, jo viņiem salūzis auto. Tuta ir bēdīga, taču tad ciemos ierodas varde, gliemezis, zirneklis un skudriņas.
20 Tutai nav mantu Tuta visas mantas ir aizmirsusi mājās un viņai ir ļoti garlaicīgi, tāpēc viņa izrok dziļu bedri, atrod interesantu kociņu, akmentiņu un putna spalvu.
4 1 Feneks kārto ceļa somu Feneks drīz lidos atpakaļ uz mājām Āfrikā, tāpēc Tuta palīdz viņam sakārtot ceļa somu. Bet kur palikusi Feneka zilā mašīnīte?
2 Neredzamā Lapsa Tuta savā namiņā atrod noslēpumainu burvju konfekti. Skaties, kas notiks ar konfekti un kāpēc Lapsa kļūs neredzama.
3 Tuta baro pīles Tuta, Lapsa un Feneks dodas barot pīles. Vai tu zini, kas pīlēm garšo? Bet kur visas pīles ir palikušas?
4 Tuta rāda Fenekam Rīgu Feneks ir atbraucis ciemos un grib uzkāpt tornī, lai redzētu pilsētu no augšas. Skaties, kādā tornī Feneks uzkāps un ko Tuta viņam pastāstīs par Rīgu.
5 Paslēptā dāvana Lai iepriecinātu Tutu, Lapsa sagādājusi viņai dāvanu, taču Tutai tā ir jāatrod. Skaties, kā Tuta meklēs dāvanu un kur Lapsa to ir paslēpusi.
6 Kas dārzā? Tutas lietas “Kas dārzā”? ir pazīstama un mīļa tautas rotaļa, un šajā sērijā Tuta to ies kopā ar bērniem. Dziedi un mācies "Kas dārzā?" kopā ar Tutu!
7 Klusie telefoni Lapsai ciemos atnākuši draugi un viņi kopā mācās spēlēt "Klusos telefonus”. Vai Tu zini, kā tādu spēli spēlē un cik lapsiņas ir atnākušas ciemos?
8 Tuta dejo - nedejo Šodien namiņā skan mūzika - Tuta un Lapsa līksmi dejo. Fenekem ir padomā kāda jauka spēle, kurā vari piedalīties arī Tu!
9 Pasaka par divām lapsām Tuta stāsta pasaku par divām Lapsām. Neaizmirsti sasist plaukstas, kad dzirdi vārdiņu "lapsa"!
10 Burtiņš "Č" un "Ķ" Lapsai sajukuši vārdi un viņa vairs nezin, kurš vārdiņš sākas ar Č un kurš ar Ķ burtiņu. Tuta nodzied viņai savu jauno dziesmiņu par čūsku un ķemmi.
11 Tuta sēņo Tuta ar Lapsiņu devušās uz mežu sēņot. Skaties, kādas sēnes atradīs Tuta, un ko mežā būs salasījusi Lapsa.
12 Tuta dodas uz purvu Feneks ir no tuksneša un nekad nav bijis purvā, tāpēc Tuta nolemj viņam to izrādīt. Skaties, kādas kurpes būs Tutai kājās.
13 Tuta sporto Izrādās, ka Tutai ļoti patīk sportot! Viņa ar Lapsiņu parādīs Tev dažādus vingrojumus un uzspēlēs arī futbolu.
14 Ēnu teātris Kādā velā vakarā, Lapsa un Tuta izdomā spēlēt ēnu teātri. Vai Tu zini, kas ir ēnu teātris?
15 Tuta gatavojas rudens izstādei Lai piedalītos rudens izstādē, Tuta no kabača, burkāna un tomātiem vēlas izveidot skaistu auto. Skaties, kā Tutai veiksies ar dārzeņmašīnas būvēšanu!
16 Tuta un Latvijas dzimšanas diena Vēlā rudenī Tuta svin Latvijas dzimšanas dienu. Skaties kādu kūku viņa būs izcepusi un iemācies skaistu dziesmiņu par Latviju!
17 Tuta veido skaņas Tutai patīk veidot dažādas skaņas. Skaties un mācies veidot skaņas kopā ar Tutu un Lapsu!
18 Lapsa niķojas Lapsai nav labs garstāvoklis un viņa kašķējas ar Feneku. Skaties kā Tuta samierinās abas lapsas, un kā šādos gadījumos var palīdzēt apskāviens.
19 Tuta iet uz bibliotēku Tuta ļoti patīk lasīt grāmatas un tāpēc viņas ar Lapsu dodas uz bibliotēku. Skaties, kuras grāmatas Tuta lasīs un kura grāmatiņa interesēs Lapsiņu.
20 Tuta saraujas maziņa Tuta iepūš burvju vējdzirnavās un saraujas pavisam, pavisam maziņa. Skaties, sēriju par mazo Tutiņu un iemācies jaunu dziesmiņu!
21 Vēstule Ziemassvētku vecītim Tuta un Lapsiņa gatavojas Ziemassvētkiem. Viņas kopā griež papīra sniegpārsliņas, rotā eglīti un raksta vēstuli Ziemassvētku vecītim.
5 1 Tuta meditē Tuta nevar atcerēties, ko šodien gribēja darīt, tāpēc viņa nolemj sakārtot domas un pavērot mākoņus. Bet ko darīt, ja istabā mākoņu nav?
2 Tuta un zirnis Tuta dēsta zirņus, bet vienam zirnim ir uzglūnējis tārpiņš. Vai zirnim izdosies paslēpties no tārpiņa? Noskaties, un arī tu zināsi, kā iedēstīt zirni!
3 Tuta dala augļus Tuta, Lapsa un Feneks spēlē augļu pēcpusdienu. Katrs ir atnesis savus mīļākos augļus, un visi grib nogaršot visus augļus.
4 Tuta sacer dziesmiņu Fenekam Feneks lido prom uz Āfriku, tāpēc Tutai ir jāpaspēj viņam uztaisīt atvadu dāvanu un jāsacer atvadu dziesmiņa!
5 Tuta un slinkumzāles Tutai ir uznācis slinkums, tāpēc čaklā Tuta viņai iedod neredzamās slinkumzāles. Skaties un uzzini, vai slinkumzāles Tutu izārstēs no slinkuma!
6 Tuta atrod mantas Tuta skapī atradusi savus sen aizmirstos klučus. Tagad tie ir viņas jaunie kluči! Arī Lapsa grib jaunas mantas.
7 Lapsa grib izaugt liela Tuta laista savus istabas augus, lai tie augtu lieli. Arī Lapsa grib izaugt liela. Vai viņai tas izdosies?
8 Tuta un pasaku virtene Lietainās dienas Tuta un Lapsa lasa grāmatas, bet šoreiz viņas ir sagatavojušas pasaku virteni ar dažādu valstu pasaku varoņiem!
9 Tuta šķiro baterijas Tuta zīmē ar krāsām, bet tikmēr istabā izdziest lampiņa. Kāpēc? Jo beigušās baterija. Kopā ar Tutu un Lapsu uzzini, ko darīt ar vecajām baterijām!
10 Tuta un karogi Tuta būvē pilsētiņu ar mazām dobītēm, maziem kokiem un mazām mājiņām, bet pie katras mājiņas ir Latvijas karogs, jo ir Latvijas otrā dzimšanas diena.
11 Tuta iet pāri ceļam Tuta un Lapsa nāk no parka, bet priekšā ir iela. Vai tu zini, kā jāuzvedas uz ielas? Tuta parādīs, kā šķērsot ceļu, un iemācīs jaunu dziesmiņu.
12 Tuta klausās putnus Tuta un Lapsa ir ieradušās mežā uz koncertu – putnu koncertu. Čunčiņš, paceplītis, žubīte, dzērve... Arī tu vari doties uz mežu un klausīties putnus
13 Tuta vāra "mini, mini mīkliņu" zupu Tuta vāra zupu un uzdod Lapsai mīklas. Arī tu vari minēt mīklas kopā ar Lapsu!
14 Tuta vēro kukaiņus Tuta šogad vēl nav redzējusi savu pirmo taurenīti, tāpēc abi ar Feneku dodas uz mežu. Tur viņi satiek mušas, skudras un arī taureni.
15 Tuta un dinozauru masāža Tuta savai draudzenei Ausmai grib parādīt, kas ir masāžas pasaka. Vai tu zini, kas tas ir?
16 Tutas joku stunda Šodien Tutai prāts nesas uz jokiem, tāpēc viņa visus grib sasmīdināt. Tuta uzliek klauna degunu un stāsta Lapsai jokus.
17 Tuta nonāk senos laikos Tuta un Feneks dodas uz senajiem laikiem. Tur ir tik skaisti! Tur ir seno laiku telefons, seno laiku cepures un pat seno laiku vafeļu panna.
18 Tuta un brīnumdārzeņi Tutai nav spēka, tāpēc Lapsa Tutu pacienā ar burkāniem, brokoļiem, avokado, bietēm, gurķiem, papriku un pat spēka putru.
19 Tuta ir zobārste Pie zobārstes Tutas un māsiņas Lapsas ir ieradusies Ausma, lai pārbaudītu, vai viņas mutē nav ieperinājušies citplanētieši – zobgrauži.
20 Tuta un miega dziesmiņa Lapsiņa neiet čučēt, jo grib skatīties kino. Tomēr vislabākais ir čučumuižas kino, kurā var skatīties sapnīšus.
6 1 Tuta iet pārgājienā Tuta grib atrast horizontu, tāpēc ir devusies uz mežu. Vai tu zini, kas ir horizonts? Dodies pārgājienā kopā ar Tutu un mākonīti, un arī tu atradīsi horizontu!
2 Tutas balss Tutai šodien ir apnikusi viņas balss, tāpēc viņa izmēģina dažādas balsis. Arī tu vari runāt dažādas balsīs kopā ar Tutu.
3 Saule un mēness Tuta ir ābeļdārzā, un pie viņas ciemos ir ieradušies viņas draugi – bērni, lai kopā ar Tutu ietu latviešu tautas rotaļā “Saule un mēness”. Arī tu vari dziedāt un dejot kopā ar viņiem!
4 Tuta brauc ar ekskavatoru Šodien Tutai ir jālabo ceļš, tāpēc viņa brauc ar ekskavatoru, kuram ir kāpurķēdes un milzīgs kauss. Arī Lapsa grib labot ceļu, bet viņas lāpstiņa ir pavisam maziņa. Vai viņām izdosies salabot ceļu?
5 Tuta un burvestības Tutai ir burvju nūjiņa un viņa zina buramvārdus, kas lietas pārvērš par pretējām. Vieglu spalviņu viņa var pārburt par smagu akmeni, tukšu pudeli – par pilnu pudeli, karstu tēju – par aukstu saldējumu. Bet kas notiek, ja netīšām nobur Lapsu?
6 Tuta un pieklājīgākais vārds pasaulē Vai tu zini pieklājīgus vārdus? Lūdzu un paldies! Bet vai tu zini, kurš ir pats pieklājīgākais vārds pasaulē. Līdz šim tāda nav bijis, bet Tuta to izdomā: nu-ku-smalki-šiki-drū! Un Tutai ir arī dzismiņa par to!
7 Tuta un garais deguns Tutai ļoti patīk pētīt dabu – dažādus kokus un dabas veltes: zīles, kastaņus un skaistās rudens lapas. Ar kļavu sēklām Tuta un Lapsa izdomā spēlēt garo degunu kaujas, bet no mežrozīšu augļiem – pagatavot krelles. Arī tu tādas vari pagatavot!
8 Divas Tutas un talkas diena Tutai šodien ir ābolu lasīšanas talka, uz kuru ir uzaicināta lielā Lapsa un otra Tuta. Vai viņas ieradīsies? Un vai viņām izdosies salasīt visus ābolus?
9 Tuta plāno nedēļu Tuta un Lapsa plāno savu nedēļu. Viņām ir padomā darbiņš katrai darbadienai – pirmdienai, otrdienai, trešdienai, ceturtdiena un piektdienai, bet brīvdienās viņas atpūtīsies Lai to visu atcerētos, Tuta ir sacerējusi dziesmiņu!
10 Tuta māca Fenekam latviešu valodu Tutai ir pienācis pasts – viņa ir saņēmusi vēstules no bērniem visā pasaulē. Arī Fenekam ir vēstule – no Rasas, kas dzīvo Francijā. Rasa Fenekam ir atsūtījusi burtu mīklu, lai viņš var mācīties latviešu valodu!
11 Tuta mazgā rokas Ciemos pie Tutas ir ieradusies otra Tuta, no veikala atnesusi visādus gardumus un gatava ķerties pie ēšanas. Bet vai viņa nomazgāja rokas? Viņai ir jāpaņem ziepes un kārtīgi jānomazgā rokas, bet otra Tuta tikmēr uzdziedās.
12 Adat, bērni, ko adati Tuta ada zeķes, jo tuvojas ziema un drīz būs auksti. Sev palīgā Tuta ņem bērnus, lai ietu rotaļā un kopā noadītu zeķes arī vilkam un Lapsai! Arī tu vari adīt zeķes kopā ar Tutu, Lapsu un bērniem!
13 Tuta ir dabas māksliniece Tuta savā kastē ir salasījusi daudz dabas dārgumu – lapas, skujas, spalvas, apiņus, sēklas, kastaņus, čiekurus, ogas, riekstus, ķērpjus un sūnas. Šodien Tuta būs dabas māksliniece! Arī tu vari būt dabas mākslinieks!
14 Gliemežu sprints Lai gliemeži varētu doties ziemas miegā, pirms tam viņiem ir kārtīgi jāpasporto, tāpēc Tuta un Lapsa sarīko gliemežu sprintu. Kurš gliemezis līdz finišam tiks pirmais?
15 Tuta un mainīgie laikapstākļi Lapsa ir uzzīmējusi burvju zīmējumu ar Tutas māju. Tuta ielec zīmējumā, bet tur sāk līt lietus, pēc tam spīdēt saule, bet beigās pat snieg. Tutai par to ir dziesmiņa. Arī tu vari dziedāt līdzi!
16 Tuta ceļ kukaiņiem māju Tuta un Lapsa ir nonākušas kukainu dižpļavā un no dabas materiāliem būvē kukaiņu māju. Arī tu vari būvēt māju kopā ar Tutu un Lapsu!
17 Tuta un Lapsa slēdz līgumu Tuta sola, ka paspēlēsies ar Lapsu pēc tam, kad beigs mizot kartupeļus, bet Lapsa, lai būtu par to droša, grib noslēgt līgumu! Zīmogu līgumam viņas pagatavos no kartupeļa.
18 Tuta ir detektīve Kāds ir apēdis Tutas auzu pārslu cepumus! Kurš un kāpēc tos ir apēdis? Šo mīklu izmeklēs detektīve Tuta!
19 Lapsa un Āpsītis Kas tur grabinās un skrabinās Tutas istabā? Nē, tā nav Lapsa! Tas ir Āpsītis. Viņš ir pavisam maziņš, tāpēc Tutai un Lapsai par viņu ir jāparūpējas.
20 Tuta Lapsai stāsta pasaku Tutai un Lapsai patīk ne tikai lasīt pasakas, bet arī pašām tās izdomāt. Tas nepavisam nav sarežģīti. Šodien Tuta Lapsai stāsta pasaku par burkānu. Klausies arī Tu!
7 1 Āpsīša dzimšanas diena Šodien ir Āpsīša dzimšanas diena, tāpēc Tuta un Lapsa ir sagatavojušas dāvanas. Kas vēl vajadzīgs, lai dzimšanas dienas ballīte būtu izdevusies? Kūka, svecītes un dziesmiņa! Dziedi dziesmiņu kopā ar Tutu un Lapsu!
2 Tuta ir ārste Lapsa šodien ir ļoti bēdīga. Kas viņai kaiš? Daktere Tuta pārbauda Lapsas redzi, izmēra garumu un klausās, ko saka Lapsas sirsniņa. Vai Tutai izdosies noskaidrot, kas kaiš Lapsai?
3 Pieklājīgais rīts Tuta un Lapsa zina dažādus burvju vārdiņus, kuri palīdz visiem kļūt priecīgākiem. Skaties Tutas leļļu teātra izrādi un uzzini, kādi ir šie burvju vārdiņi!
4 Tuta apmaldījusies Slinkā Tuta pastaigājas pa pilsētu un apmaldās. Viņa vairs nevar atrast ceļu uz autobusa pieturu. Skaties un uzzini, kurš palīdzēs slinkajai Tutai nokļūt atpakaļ mājās!
5 Ķermenis Lapsa grib noskaidrot, kur atrodas Tutas sirds un kāds izskatās cilvēka skelets. Skaties un kopā ar Tutu uzzini, kas cilvēkam ir zem ādas.
6 Tuta iet uz tirgu Šodien Tuta kopā ar Lapsu un Feneku dodas uz tirgu iepirkties. Kāds tirgus izskatās un ko tajā var nopirkt? Skaties un noskaidro kopā ar Tutu!
7 Atslēdziņas Āpsītim patīk rakt alas, bet puķu kastē nav vietas. Tutai ir plāns - viņa alas uzburs! Taču alu vietā ir uzbūrusies milzīga lāde. Kas lādē iekšā? Lai to uzzinātu, Tutai jāatrod īstā atslēdziņa.
8 Tuta skatās baletu Lielā Lapsa un Lielais Feneks ir uzdāvinājuši Tutai un mazajai Lapsai biļetes uz baleta izrādi. Tuta ir paņēmusi līdz maiņas apavus, bet mazā Lapsa - popkornu. Kaut kas te ir nepareizi. Kas? Skaties un uzzini!
9 Pasaules karte Tuta un Lapsa iekārto pasaules karti. Kontinentos dzīvo dažādi dzīvnieki un okeānos peld kuģi. Žirafe ir nonākusi nepareizajā kontinentā. Kā viņa tiks mājās? Ar kuģi! Skaties un kopā ar Tutu uztaisi savu papīra kuģi!
10 Tuta jāj ar zirgu Tuta šodien strādā zirgu stallī. Darbu ir daudz – jāved siens, jāizķemmē zirga krēpes un aste, un jāiedod našķis. Skaties un uzzini, kas garšo zirgam!
11 Tuta pēta kosmosu Tuta caur teleskopa aci pēta kosmosu. Viņa redz zvaigznes, mēnesi, planētas, komētu un pat lidojošu akmeni! Kā izskatās planēta Zeme? Lai to noskaidrotu, Tuta uzzīmē Tutraķeti un kopā ar Lapsu lido kosmosā.
12 Tuta brauc pa pilsētu Tuta uz drauga dzimšanas dienas ballīti brauks ar mašīnu. Lapsa un Āpsītis grib doties līdz. Pirms doties ceļā, visiem ir jāpiesprādzējas. Bet ko darīt, ja mašīnai drīz beigsies degviela? Jābrauc uz degvielas uzpildes staciju!
13 Tuta un sliktie vārdi Slinkā Tuta neprot salocīt papīra lapsiņu, tāpēc sadusmojas un pasaka sliktu vārdu. Vai tu zini, kas var notikt, ja saka sliktus vārdus? Skaties un noskaidro to kopā ar slinko Tutu!
14 Tuta un jūra Tuta caur teleskopa aci pēta kosmosu. Viņa redz zvaigznes, mēnesi, planētas, komētu un pat lidojošu akmeni! Kā izskatās planēta Zeme? Lai to noskaidrotu, Tuta uzzīmē Tutraķeti un kopā ar Lapsu lido kosmosā.
15 Tuta un lidojošā slota Tutas istabā notiek dīvainas lietas – slota ir sākusi lidot! Vai tu esi redzējis lidojošu slotu? Tuta un Lapsa grib nosūtīt Fenekam vēstules, un uz pastu ir nolēmušas lidot. Kā? Skaties un uzzini!
16 Tuta sveicina sauli Tuta ir devusies pie jūras, lai sasveicinātos ar dabu. Viņa sasveicinās ar pašu jūru, ar smilšu graudiņiem un arī ar saulīti. Vai tu zini, kā stāv koki un kas kokiem jādara? Skaties un jogo kopā ar Tutu!
17 Tuta un Lapsa mazgā mašīnu Lielā Lapsa brauc ciemos pie Tutas. Tuta steidz cept pankūkas. Kas tad tas? Pie Tutas mājas piebrauc dubļains auto. Lapsa ir izbraukusi cauri dubļu peļķei. Labi, ka auto var nomazgāt!
18 Tuta ir tautumeita Šorīt Tuta pamostas no gaiļa dziesmas – kā senos laikos! Turklāt viņai mugurā ir svētku tautastērps. Laikam tie tiešām ir senie laiki! Vēl Tutai vajadzīgs tikai vainadziņš, un tad jau pēc nelielas atbungas viņa būs gatava arī uzspēlēt kokli.
19 Tuta un zirgi Tuta šodien strādā zirgu stallī. Darbu ir daudz – jāved siens, jāuzpin zirgam bize un jāiedod našķis. Kas garšo zirgam un kā izskatās zirga apavi? Skaties un uzzini kopā ar Tutu!
20 Tuta sapņo Tuta šovakar grib iet ātrāk gulēt, jo Feneks viņai ir uzdāvinājis sapņu ķērāju. Tas palīdz redzēt tikai labos sapņus. Sapnī Tuta lido un peld. Un, kādi brīnumi – Lapsa ir sākusi runāt!
8 1 Tuta meklē putnus Tuta un Lapsa, bruņojušās ar binokli un pacietību, dodas dabā vērot putnus. Esi pacietīgs kopā ar viņām un uzzini, kādus putnus viņām izdosies pamanīt caur binokļa acīm!
2 Tuta un Feneks Siguldā Feneks ir ieradies Latvijā, lai apskatītu mūsu skaisto rudeni, un Tuta viņu aizvedusi uz Siguldu. Apskati Gleznotājkalnu, Turaidas pili, Gūtmaņa alu un Gauju kopā ar viņiem!
3 Tuta un meža zvēri Tuta un Lapsa dodas uz Līgatnes dabas takām, lai apciemotu meža zvērus. Tur viņām pievienosies arī mazais Mākonītis. Skaties un uzzini, kādus zvērus viņiem izdosies ieraudzīt!
4 Tuta un Latvijas nacionālie simboli Tuta un Lapsa devusies dabā, lai meklētu Latvijas nacionālos simbolus. Vai tu zini, kas tie ir? Arī Tuta to vēl nezina, bet viņai ir pienākusi vēstule dabas pastā. Varbūt ar tās palīdzību viņai izdosies tos atrast! Meklē kopā ar Tutu!
5 Tuta darina Āpsītim rotaļlietu Tuta kopā ar Āpsīti, kārtojot Tutas lietas, nolemj darināt rotaļlietu. Atmini Tutas mīklas, lai uzzinātu, bez kādām ķermeņa daļām rotaļlieta nevar iztikt. Uztaisi savu lellīti arī pats!
6 Tuta un Lapsa parkā meklē krāsas Tuta un Lapsa saņem dāvanu ar uzdevumu. Pastaigājoties pa parku, viņas meklē krāsas sev apkārt. Pamani krāsas kopā ar Tutu!
7 Tuta grib mājdzīvnieku Tuta savā mājā grib kādu dzīvnieciņu, tāpēc dodas to meklēt. Ezis nevar būt mājdzīvnieks, arī vabolīte nē. Kāpēc? Jo viņiem ir pašiem savas mājas – dabā! Kādu mājdzīvnieku Tuta atradīs? Skaties un uzzini!
8 Tuta ir sētniece Šodien Tuta ir sētniece. Ar slotu un grābekli viņa dodas pagalmā, lai to satīrītu. Uz ielas ir sabirušas koku lapas, tāpēc tās ir jāsagrābj. Grāb, pēti un laidies lapās kopā ar Tutu!
9 Tuta un tāllēkšana Šodien Tuta, Lapsa un Feneks piedalās tāllēkšanas sacensībās. Kurš aizlēks tālāk un kurš aizlēks uz nepareizo pusi? Uzmanību, gatavību, lec!
10 Tuta ciemojas zoodārzā Tuta un Feneks ir devušies uz zoodārzu. Žirafei ir garš kakls, grifiem nav matu, bet lauvai ir lielas ķepas un asi nagi. Ko vēl var redzēt zoodārzā? Dodies uz zoodārzu kopā ar Tutu un uzzini!
11 Tuta gaida autobusu Tuta steidzas uz autobusa pieturu, jo autobusam drīz jābūt klāt. Kas ir tramvajs, kā izskatās trolejbuss un kur ir palicis autobuss? Skaties un dziedi dziesmiņu par sastrēgumu kopā ar Tutu!
12 Tuta ir ugunsdzēsēja Šodien Tuta strādā ugunsdzēsēju depo – viņa ir īsta ugunsdzēsēja. Vispirms jāpārbauda ugunsdzēsēju mašīnas kāpnes un ugunsdzēsības šļūtene. Kas vēl jādara īstam ugunsdzēsējam? Skaties un uzzini kopā ar Tutu!
13 Tuta un pērkons Ir nakts un Tuta jau guļ, taču Lapsa nevar aizmigt. Ārā ducina pērkons un zibeņo zibens. Kāpēc? Jo debesīs notiek mākoņballīte. Griezies mākoņdejās kopā ar Tutu un Lapsu arī tu!
14 Tuta un elektrodrošība Tutas istabā ir bīstama nekārtība – visur mētājas ieslēgtas, pieslēgtas un saplīsušas elektroierīces! Vai te ir notikusi zemestrīce? Skaties un kopā ar Tutu uzzini, kad elektrība ir droša un kad tā ir bīstama!
15 Tuta brauc ar vilcienu Tuta dodas uz dzelzceļa staciju, jo šodien viņa brauks ar vilcienu. Vispirms ir jānopērk biļete un tad var kāpt vilcienā. Taču pirms tam ir jāatrod Feneks! Kur gan viņš ir pazudis?
16 Tutas ačgārnā diena Ko dara ačgārnajās dienās? Tādās dienās dara to, ko nedara parastajās dienās, turklāt viss jādara ačgārni! Kā? Skaties un mācies darīt ačgārnības kopā ar Tutu un Lapsu!
17 Tuta negrib ķemmēt matus Ko darīt ar pinkainiem matiem? Tie ir jāizķemmē! Lai matu ķemmēšana būtu jaukāka, ir jānoskaita pinku ķemmēšanas pantiņš. Kad mati ir saķemmēti, tad var uzspēlēt “krustiņus un nullītes”!
18 Tuta iet uz restorānu Tuta grib smalki paēst, tāpēc dodas uz restorānu, kur par viesmīli strādā lielā Lapsa. Kas restorānā jādara ar salveti? Ko nozīmē “īpašais dienas piedāvājums”, un kurš palīdzēs Tutai visu apēst? Skaties un ēd smalki kopā ar Tutu!
19 Tuta ir burvju māksliniece Tuta ir īsta burvju māksliniece – viņai ir īsti burvju cimdi, burvju cepure, nūjiņa, koferis un buramvārdu grāmata! Skaties un mācies burvju trikus kopā ar Tutu!
20 Tutas cienasts meža zvēriem Tuta šodien dodas ciemos pie meža zvēriem, tāpēc ir sagatavojusi cienastu. Arī Lapsai ir padomā kas gards, ar ko zvēriņus pacienāt. Kādi zvēri dzīvo mežā un kas tiem garšo? Dodies uz mežu kopā ar Tutu un uzzini!
21 Tuta slido Ezers ir aizsalis un Tuta ar Lapsu ir nodomājušas slidot. Viņām vēlas pievienoties arī Feneks. Vai viņš prot slidot? Skaties un uzzini arī Tu!
9 1 Tuta ir skursteņslauķe Šodien Tuta ir skursteņslauķe. Vai tu zini, ko tādi dara? Uzzini to, kopā ar Tutu un Lapsu kāpjot uz jumta un dziedot dziesmiņu par melno lapsu! Tikai uzmanīgi, neiekrīti skurstenī!
2 Tuta un remonts Ikvienās mājās ik pa laikam ir nepieciešami kādi uzlabojumi un jauninājumi, tāpēc šodien Tuta rokās ņem krāsu bundžas, otas un darbarīkus, lai veiktu remontdarbus. Viņai palīdzēt, protams, ieradusies arī Lapsa un Feneks!
3 Tuta stāda mežu Lai mums būtu skaists un varens mežs, ir vajadzīgi koki. Bet, lai būtu koki, tie sākumā kādam ir jāiestāda. Šodien Tuta un Āpsītis devušies stādīt mežu. Skaties un uzzini, kā viņiem veiksies!
4 Feneks māca svilpot Kas tur svilpo? Vējš? Tējkanna? Vai varbūt vilciens? Nē, tas taču ir Feneks! Skaties un mācies svilpot kopā ar Tutu, Lapsu, Feneku un Svilpošanas dziesmiņu!
5 Tuta un meli Ko darīt, ja negribas teikt patiesību? Tad sanāk sameloties. Bet kas notiek, kad samelojas? Tad var izaugt garš deguns un sākt kustēties ausis. Tas nu gan nav labi. Skaties un uzzini, vai Tutai un Lapsiņai izodies iemācīties teikt patiesību.
6 Tuta un divpadsmit mēneši Kāpēc mēnešiem ir tik daudz un dažādi nosaukumi? Jo mēneši paši ir daudz un dažādi, un tieši tāpēc gads izdodas tik raibs un skaists. Mācies mēnešu nosaukumus un dziesmiņu kopā ar Tutu!
7 Tuta kāpj tornī Tuta ir uzvilkusi ērtu apģērbu, ķiveri, botas un… klinšu kāpšanas sistēmu! Šodien Tuta un Lapsa gatavojas kāpt augstajā tornī, bet Lapsiņai ir drusku bail. Skaties un uzzini, vai viņām tas izdosies!
8 Tuta pēta dzīvnieku olas Vai tu zini, kā atšķiras strausa, vistas un paipalas olas? Bet vai tu zini, kā izskatās krokodila, bruņurupuča un ķirzakas ola? Skaties un iepazīsti dzīvnieku olas kopā ar Tutu un Lapsu!
9 Tuta un krusa Ārā krīt un grabinās krusa, tāpēc Lapsiņa ir sabijusies. Vai tu zini, kas ir krusa? Lai iepazīstinātu ar krusu, Tuta ciemos aicinās mazos mākonīšus, kuri krusu pazīst ļoti labi.
10 Tuta iekārto nometni Tuta un Lapsa ir devušās pārgājienā pa mežu, bet nu ir laiks sameklēt nakšņošanas vietu un iekārtot nometni. Skaties un mācies celt telti kopā ar Tutu!
11 Tutai mājās pazūd elektrība Tuta un Lapsa spēlē šahu, kad pēkšņi viss paliek tumšs. Kas tad tas? Mājā ir pazudusi elektrība! Lapsai ir nedaudz bail. Un kā lai vispār kaut ko redz? Tuta iededz sveču gaismu un Lapsai rāda ēnu teātri!
12 Tuta brauc ar kuģīti Ahoi! Tuta ir gatava kāpt uz klāja, pacelt enkuru un noteikt vēja virzienu, jo viņa ir kapteiņa palīdze kuģītī, kas brauc pa Rīgas kanālu un pat pa Daugavu! Skaties un uzzini, ko var redzēt no kuģīša klāja!
13 Tutas garlaicības stunda Vai tev kādreiz ir garlaicīgi? Tutai nekad nav garlaicīgi, bet Tuta ir uzzinājusi to, ka visinteresantākās lietas notiek tieši tad, kad ir garlaicīgi, tāpēc šodien Tuta mācās garlaikoties. Arī tu vari mācīties garlaikoties kopā ar Tutu!
14 Tuta iekur ugunskuru Tuta mežā jau ir uzcēlusi telti, tagad atliek vien iekurināt ugunskuru, lai pagatavotu vakariņas. Tam būs vajadzīgi sīkie žagariņi, lielie zari, avīzes un sērkociņi. Skaties un uzzini, vai viņām ar Lapsu izdosies iekurt ugunskuru un uzcept desas!
15 Tuta spēlē zīmēšanas spēli Tā kā laukā līst lietus, Tuta un Lapsa ir izdomājušas uzspēlēt zīmēšanas spēli. Bet divatā to spēlēt nevar. Ko lai dara? Nu ja! Ciemos taču var uzaicināt mazos mākonīšus. Arī tu vari spēlēt zīmēšanas spēli kopā ar Tutu, Lapsu un mākonīšiem!
16 Tuta un kārtības spēle Pie slinkās Tutas ciemos nāk Lapsa, tāpēc viņai ir jāsakārto istaba, bet… viņai ir slinkums. Līdz brīdim, kad Lapsiņa viņai iemāca spēlēt jaunu spēli – kārtības spēli! Tā ir tiešām jautra spēle! Skaties un mācies to spēlēt kopā ar Tutu!
17 Tuta un lapsa spēlē veikalos Lapsa ir pārdevēja, bet Tuta ir pircēja. Tuta vēlas pagatavot augļu salātus, tāpēc viņai būs jāiegādājas zemenes, banāni, citrons… Vai Tutai pietiks ar deviņām tut-naudiņām? Skaties un skaiti kopā ar Tutu!
18 Tuta un lielie satraukumi Tuta, Lapsa, Feneks un Āpsītis rīko izstādes atklāšanu, bet… Ak vai! Viss noiet greizi – Tuta nejauši ar limonādi aplej tikko tapušos mākslas darbus. Feneks ir dusmīgs, Lapsa – bēdīga, bet Āpsītis ir nobijies? Ko darīt, kad pārņem lieli satraukumi? Skaties un uzzini, kā viņi ar tiem tiks galā?
19 Tuta un tuksnesis Tuta un Lapsa ar džipu dodas uz tuksnesi apciemot Feneku. Viņām ir karte, kompass un ūdens, jo tuksnesī ir ļoooti karsts. Skaties un palīdzi Tutai un Lapsai pareizi nolasīt karti, neapmaldīties debesu pusēs un izvairīties no mirāžām, lai beigu beigās satiktu ne tikai kamieļus, bet arī Feneku!
20 Tuta meklē vainīgos Slinkajai Tutai ir saplīsis telefons, un pie tā ir vainīga Lapsa. Viņa nav pabeigusi vēstuli Fenekam, un pie tā arī ir vainīga Lapsa. Vēl kāds ir apēdis daudz končas, un arī pie tā ir vainīga Lapsa! Istabas augs ir apvītis, un pie tā ir vainīgs Āpsītis! Bet vai tiešām? Skaties un uzzini, kurš patiesībā ir vainīgs, un kas ir jādara, lai vainīgs vairs nebūtu neviens!
10 1 Tuta un bāka Tuta un Lapsa ir atbraukušas ciemos uz bāku. Tā ar milzīgu spuldzi kuģiem naktīs rāda ceļu. Kāp pa šaurajām kāpnītēm, aplūko bākuguni un dziedi dziesmiņu par bāku kopā ar Tutu un Lapsu!
2 Tuta un brilles Tuta ir atradusi mazu, mazu vēstulīti ar maziem, maziem burtiņiem – tik maziņiem, ka salasīt nevar. Lapsa Tutai piedāvā uzmērīt kādas no dažādajām brillēm, varbūt tās palīdzēs Tutai salasīt mazos burtiņus!
3 Tuta un Rīgas pils Lapsa uzzinājusi, ka ne tikai pasakās, bet arī Rīgā ir pils. Vai tur arī dzīvo karalis, karaliene, princeses un prinči? To Lapsa un Tuta dosies noskaidrot. Dodies kopā ar viņām un uzzini, ko viņas tur atradīs!
4 Tuta spēlē birojos Tutas istabā ir parādījies rakstāmgalds, krēsls uz ritentiņiem, aploksnes, zīmogi un neskaitāmas līmlapiņas. Vai tu zini, kur Tuta ir nokļuvusi? Bet kur ir pazudis Feneks? Skaties un noskaidro to!
5 Melnās lapsas pantomīma Tuta uzbur melni-baltu čemodānu, uzvelk melni-baltu tērpu un ciemos ierodas melnā lapsa. Izrādās, ka melnā lapsa ir mīms! Vai tu zini, kas ir mīms? Skaties un noskaidro to kopā ar Tutu!
6 Tuta un miskastes mašīna Kamēr pilsētnieki vēl guļ, Tuta jau ir gatava darbam. Šodien viņa ar miskastes mašīnu braukās pa Rīgu un savāks no konteineriem atkritumus! Dodies kopā ar viņu un uzzini, kā viņai gāja!
7 Tuta taisa papīru Ko iesākt ar vecām burtnīcām? Ne jau nu mest ārā! Tuta un Āpsītis no tām mēģinās izgatavot jaunu papīru, uz kura var uzrakstīt vēstuli Lapsai, bet vēlāk to ierakt zemē un izaudzēt puķes. Arī tu vari taisīt papīru kopā ar Tutu!
8 Tuta un zinātne Tuta un Lapsiņa dodas uz zinātnes centru, lai uzzinātu, ar ko tā nodarbojas. Kādas īpašības palīdz mašīnai būt ātrai? Cik smagu zvēru var pastumt Tuta? Un kā izskatās zemestrīce? Pievienojies Tutai un Lapsai aizraujošajos zinātnes piedzīvojumos!
9 Tuta peldbaseinā Tutai ļoti patīk ūdens, tāpēc viņa kopā ar Lapsu dodas uz peldbaseinu. Peldbaseinā var ne tikai plunčāties un šļakstīties, bet arī iemācīties peldēt – kraulā, brasā un pat nirt. Arī tu vari doties uz peldbaseinu un iemācīties peldēt!
10 Tuta un pulkstenis Kas tie pulkstenim pa tādiem lieliem ragiem? Tie skaita sekundes, minūtes un stundas. Klausies Tutas pasaku par pulksteni un mācies pazīt laiku kopā ar Lapsu!
11 Tuta keramikas darbnīcā Feneks uz Āfriku vēlas aizvest kādu māla bļodiņu. Kāpēc gan lai Tuta un Feneks to nevarētu izveidot paši? Dodies uz keramikas darbnīcu kopā ar viņiem un uzzini, kā iegūst mālu un kā darbojas virpa!
12 Tuta raksta dzejoli Kas ir dzejolis? Tas ir tāds īpašs buršanās veids. Raksti dzejoli kopā ar Tutu un Lapsu, un, iespējams, arī tev izdosies uzburt stāstu, noskaņas un pat lietas!
13 Tuta māca krāsas Tuta lielajā tīrīšanā savas lietas tik cītīgi tīrījusi, ka viss palicis balts. Kā lai tagad Āpsītim iemāca krāsas? Tutai ir ideja – viņa palīgā ņems burvju nūjiņu. Arī tu vari mācīties krāsas kopā ar Tutu un Āpsīti!
14 Tuta un pirmā palīdzība Lapsai kaut kas ir atgadījies. Ak vai, viņai uz kājas ir pušums! Bet viss būs kārtībā, Tuta ņems aptieciņu un Lapsai palīdzēs.
15 Slinkā Tuta māca slinkot Tuta un Lapsa sarunājušas iet pastaigā pa parku, bet Slinkajai Tutai ir slinkums. Un vispār, Slinkā Tuta uzskata – jo mazāk kustēsies, jo labāk būs! Vai Slinkajai Tutai izdosies Tutu un Lapsu pierunāt uz slinkošanu?
16 Tutas zaļie pirkstiņi Kāpēc Lapsas puķes jau ir uzziedējušas, bet Tutas puķupodā vēl ne asniņa? Palīgā būs jāņem mīļi vārdi, zaļie pirkstiņi un, protams, dziesmiņa! Audzē puķes un dziedi dziesmiņu kopā ar Tutu!
17 Tuta, Āpsītis un sniegavīrs Ir brīnišķīga ziemas diena, tāpēc Tuta un Āpsītis dodas uz mežu baudīt ziemas priekus. Āpsītim ļoti patīk braukt ar ragaviņām, bet ko vēl var izdarīt sniegotā ziemas dienā? Nu ja! Uzcelt sniegavīru!
18 Tuta un varavīksne Lapsai nepatīk lietus, jo nevar braukt ar ritenīti un tas ir drūms un pelēks. Bet lietus laikā taču dažkārt var ieraudzīt arī varavīksni! Un tā nemaz nav pelēka. Iepazīsties ar varavīksni kopā ar Lapsu!
19 Tuta un Lapsa snovo Kad uzsnieg sniegs, Tuta vienmēr dodas uz kalnu. Te ir tik daudz, ko darīt! No kalna var laisties lejā ar slēpēm un ar ragaviņām... bet visvairāk Tutai patīk snovot. Tu zini, ko nozīmē snovot? Skaties, kā Tuta Lapsai māca braukt ar snovbordu jeb sniega dēli!
20 Tuta un sakāmvārdi lēnāk brauksi, tālāk tiksi. Mazs cinītis gāž lielu vezumu Un rīts gudrāks par vakaru. Ko tas viss nozīmē? Lapsai tas galīgi nav skaidrs, tāpēc šodien Tuta Lapsai mācīs sakāmvārdus! Mācies kopā ar Lapsu!
11 1 Tuta un aprīļa joki April, april! Ir pienācis 1. aprīlis – joku diena. Tā ir arī viena no Lapsas un Feneka mīļākajām dienām, jo var izdomāt visādus pekstiņus un viens otru izjokot! Vai tu esi kādreiz kādu izjokojis? Skaties un smejies kopā ar Tutu!
2 Tuta ir muižniece Tuta un Lapsa ir atbraukušas uz Cēsu pili, lai dotos noskaidrot, kā agrāk dzīvoja smalki muižnieki un muižnieces. Tur viņas satiks pelīti, rakstīs vēstuli ar spalvu un kāps augstajā pils tornī. Skaties un uzzini, kā viņām gāja!
3 Tuta gaida Lieldienu zaķi Kamēr Tuta gaida ciemos Lieldienu zaķi, kurš atnesīs krāsainas olas, var uztaisīt olu tureklīšus. Pievienojies Tutai un izgatavo tos arī Tu! Un uzzini, kurš patiesībā ieradīsies ar krāsainu olu pilnu groziņu!
4 Tuta un dinozauri Lapsa ir uzzinājusi, kas ir dinozauri, un nu ir pavisam sabijusies! Tuta gan no dinozauriem nebīstās, jo viņi dzīvojuši pirms cilvēkiem un pirms lapsām. Un viņiem bijuši tik interesanti vārdi! Nodziedi dziesmiņu kopā ar Tutu par dažādajiem dinozauriem!
5 Tuta un bruņurupucis Feneks vēlas, lai Tuta labāk iepazītu Āfriku, tāpēc viņš atsūtījis īstu bruņurupuci! Tas ir Feneka draugs Dzintars. Bet kāpēc gan viņam ir tāds vārds? Skaties sēriju un uzzini arī interesantus faktus par Āfriku!
6 Tuta ir bioloģe Tuta ir kļuvusi par bioloģi un kopā ar Doktoru Feneku devusies uz laboratoriju, lai veiktu eksperimentu – izveidotu maisījumu, kas no augiem, dārzeņiem un augļiem atbaidītu negantās laputis. Skaties, kā viņiem veicās!
7 Tuta un sportiņa dziesma Tutai ir sporta diena, tāpēc viņa devusies uz sporta zāli kopā ar Lapsu un Feneku. No sākuma jāiesildās un pēc tam var izmēģināt dažādus sporta veidus – galvenais, ka kopā ar draugiem, jo tā ir jautrāk! Un tad var arī izkustēties pie sportiņa dziesmas!
8 Tuta cep popkornu Tuta ir nolēmusi sarīkot kino vakaru saviem draugiem, taču filmu skatīšanās nav iedomājama bez popkorna. Lai draugiem sarīkotu īstu kino vakaru, Tuta gatavos gardos popkorna mākonīšus. Vai tev tie garšo? Skaties sēriju un klausies popkorna sprakšķus kopā ar Tutu!
9 Tuta zīmē Lapsu Šodien Tuta zīmē. Vai tev patīk zīmēt? Tutai ļoti patīk zīmēt astoņkājus, gaisa balonus, taču visvairāk viņai patīk zīmēt Lapsu! Skaties sēriju un uzzīmē savu Lapsu kopā ar Tutu!
10 Tuta krāj naudu Slinkā Tuta vēlas sakrāt tik daudz naudas, lai kādā nebaltā dienā palutinātu sevi ar gardu konfekti, bet Čaklā Tuta zina, ka nauda jākrāj kādam labam mērķim, piemēram, to var noziedot sunīšiem vai nopirkt siltus cimdus un grāmatas. Skaties sēriju un izdomā arī Tu, kādam labam mērķim vēlies sakrāt naudiņu!
11 Tuta un noslēpumainā kaste Tutas istabā parādījusies noslēpumaina kaste. Izrādās, ka Lapsa sarūpējusi pārsteigumu spēli! Viņa liek kastē dažādus priekšmetus un Tutai jāmēģina sataustīt un atminēt, kas tur noslēpts. Skaties sēriju un palīdzi Tutai uzzināt, kas slēpjas noslēpumainajā kastē!
12 Tuta un matemātika Lapsa veikalā nopirka trīs apelsīnus un ar tiem viņa vēlas pacienāt savus draugus, taču viņa nezina, cik drīkst ēst pati, lai pietiktu arī citiem, tāpēc šodien Tuta ir apsolījusi Lapsai iemācīt saskaitīšanu un atņemšanu. Mācies rēķināt un dziedi jautro dziesmiņu kopā ar Tutu!
13 Tuta un Māmiņdiena Šodien ir Māmiņdiena un tā ir ļoti, ļoti īpaša diena, jo tie ir svētki visām mammām. Šajā dienā svarīgākais ir mammu vai kādu sev mīļu cilvēku apsveikt ar mīļiem vārdiem, pateikties par labajiem darbiem un cieši apskaut. Vai tu jau sarūpēji ko jauku? Skaties sēriju un kopā ar Tutu un Lapsu gatavo zemeņu sirdi un apsveikuma kartīti!
14 Tutas šokolādes fabrika Tutas istaba ir pārtapusi par šokolādes fabriku. Kopā ar draudzeni Lapsu Tuta veido pašas gardākās šokolādes konfektes ar pērlītēm, skaidiņām, rozīnēm un riekstiem! Skaties sēriju un gatavo saldumus kopā ar Tutu!
15 Tuta un balets Tuta smalkā baletdejotāju tērpā ir ieradusies uz baleta nodarbību. Lapsa Tutu steidz pamācīt, ka tādā viņai būs grūti trenēties un, lai izpildītu baleta vingrinājumus, ir atbilstoši jāsaģērbjas. Vai tu zini, kas ir plie baletā? Skaties sēriju un izpildi baleta pamatpozas kopā ar Lapsu un Tutu!
16 Tuta spēlē skolās Tuta šodien ir skolotāja un Lapsa ar Āpsīti iejūtas skolēnu lomā. Vai tu zini, kas ir skola? Tur kopā ar citiem bērniem var apgūt lasīšanu, rakstīšanu un citas zināšanas. Skaties un mācies burtiņus kopā ar Tutu, Lapsu un Āpsīti!
17 Tuta un teniss Šodien Tuta un Lapsa ir nolēmušas spēlēt tenisu. Vai tu esi kādreiz spēlējis tenisu? Lapsai šī ir pirmā reize un viņa īsti nezina, ar kādu raketi un bumbiņu tas ir jāspēlē. Skaties un uzzini, kādi ir tenisa noteikumi un vai viņām izdosies saspēlēties!
18 Tuta un Lapsas receptes Tuta zina, ka brīvdienas ir piedzīvojumu dienas, un, lai tām sagatavotos, ir nepieciešamas kārtīgas brokastis. Viņai talkā nāk Lapsa ar īpašo recepšu grāmatu! Skaties sēriju un kopā ar Tutu pagatavo spāri, taureni un gliemezi!
19 Tuta un makaronu figūras vēlas. Visvairāk Feneks vēlas šo dienu pavadīt, spēlējoties ar lego, taču Tutai lego nav…Bet tas ir nieks, jo figūras var pagatavot arī no makaroniem un zefīriņiem! Skaties sēriju un veido makaronu figūras kopā ar Tutu, Feneku un Āpsīti!
20 Tuta un pavasaris Tuta ar Lapsu pavasara sakuru ziedēšanu parkā svin ar plenēru - gleznošanu dabā. Lapsa sakuru vietā ir uzgleznojusi rozā ziedu mākonīti saldējuma vafelītē…un pati pazudusi! Kur Lapsiņa paslēpusies? Saldējumu aukstumkastē! Skaties sēriju un dziedi kopā ar Tutu dziesmiņu par saldējumu!
12 1 Tuta un helikopters Tuta lidina gaisa pūķi, bet Lapsa sabēdājas… Viņa gribētu lidot pati! Bet ja nu piepeši uzrastos helikopters? Vai arī tu gribi uzzināt, kāpēc helikopteram ir vajadzīgi divi propelleri – lielais un mazais? Un kā pasaule izskatās no augšas? Dodies brīnumaini skaistā lidojumā kopā ar Tutu un Lapsu!
2 Tuta šauj ar loku Tuta un Lapsa mācās šaut ar loku. Lapsa grib, lai Tuta ar bultu trāpītu ābolam – tā kā filmās! Taču vispirms ir kārtīgi jāsagatavojas… Un ir arī daži noteikumi, kas jāievēro! Vai Tutai izdosies trāpīt mērķī?
3 Tuta cep maizi Jau vakar vakarā Tuta ir sākusi gatavot mīklu, un šodien ir laiks cept maizi! Vai zini, kas ir abra? Kas ir lize? Un kā var saprast, ka maizes kukulīši ir kārtīgi izcepušies? Dodies uz maizes ceptuvi kopā ar Tutu un Āpsīti un noskaidro!
4 Tuta brauc ar laivu Tuta un Lapsa atpūšas ezera krastā. Lapsa grib peldināt papīra kuģīšus, bet Tutai rodas labāka ideja – viņas taču var izvizināties ar īstu laivu! Bet kā panākt, lai laiva virzītos vajadzīgajā virzienā? Skaties, kā Tuta māca Lapsai airēt!
5 Tuta un krāna ūdens Ir karsta, karsta diena, un Tuta ar Lapsu vēlas atveldzēties… Kas vislabāk palīdz pārdzīvot karstumu? Nu, protams – glāze auksta ūdens! Vai drīkst dzert krāna ūdeni? No kurienes tas nāk? Un ko vēl ar ūdeni var darīt? Uzzini to kopā ar Tutu!
6 Tuta un zemessardze Tuta un Lapsa ir iestājušās Zemessardzē – kopā ar saviem biedriem viņas aizsargās Latviju! Šodien viņas mācīsies orientēties pēc kartes, jo zemessargam jāprot atrast īstais ceļš. Taču izrādās, ka tas nemaz nav tik vienkārši! Vai viņām izdosies laikus tikt ārā no meža un atgriezties bataljonā?
7 Tuta un Lapsa sēņo Tuta un Lapsa šorīt ir ļoti agri cēlušās, lai dotos uz mežu lasīt sēnes. Vai zini, kā sagatavoties sēņošanai? No kā mežā ir jāuzmanās? Un ko darīt, ja sēņojot gadās apmaldīties? Pievienojies Tutas un Lapsas piedzīvojumiem mežā!
8 Tuta un Miķeļdiena Tuvojas Miķeļdiena, un tas nozīmē, ka jāgatavojas tirdziņam! Miķeļdienas tirgū var pārdot gan ēdienus, gan citas jaukas lietas. Šoreiz Lapsa Tutai iemācīs, kā pagatavot rudenīgi krāsainus gredzenus. Arī tu tādus vari uztaisīt! Skaties un mācies kopā ar Tutu!
9 Slinkā Tuta mācās pareizi sēdēt Tutai un Slinkajai Tutai šodien ir grāmatu lasīšanas diena. Taču Slinkā Tuta nevar palasīt! Viņai sāp mugura, kājas, kakls, rokas… un pat deguns un mati! Bet varbūt tas tikai tāpēc, ka viņa sēž galīgi šķībi? Bet kā tad sēdēt pareizi? Mācies to kopā ar Tutu un Slinko Tutu!
10 Tuta Rīgas Motormuzejā Tuta un Lapsa devušās apskatīt Rīgas Motormuzeju. Kādi bija paši pirmie automobiļi? Kas ir motors? Kā izskatījās seno laiku ugunsdzēsēju mašīnas un autobusi? Dodies aizraujošā ekskursijā pa Motormuzeju kopā ar Tutu un Lapsu!
11 Tuta un robotiņš Pasaulē ir daudz dažādu robotu, un tos visus ir radījuši cilvēki – inženieri. Tagad arī Tuta ir inženiere! Viņa izdomājusi uzbūvēt Mājrobotu – palīgu mājas darbos. Taču izrādās, ka viņas radītais robots grib darīt ko pavisam citu… Dziedi robota dziesmiņu un iemācies robota deju arī tu!
12 Tuta un dizains Tuta ar Lapsu grib uztaisīt putnu barotavu. Tikai nevar izlemt, kā tā izskatīsies. Lapsa ierosina braukt uz dizaina muzeju. Kas ir dizains? Kādus neparastus priekšmetus var aplūkot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā? Un kāda beigās būs putnu barotava, ko radīs dizaineres Tuta un Lapsa?
13 Tuta un slepenais kods Āpsītis izdomājis spēli – Tutai un Lapsai jāatver durvis, kam priekšā ir slēdzene ar kodu! Viņš ir arī atstājis norādes, kas palīdzēs atrisināt uzdevumu. Atmini slepeno kodu kopā ar Tutu un uzzini, kas gaida aiz durtiņām!
14 Tuta māca mēles un lūpu vingrinājumus Vai tev ir gadījies tā, ka nesanāk skaidri izrunāt kādu vārdu vai burtu? Tad tev noderēs mēles un lūpu vingrinājumi, ko parādīs Tuta! Tiem ir tik jocīgi nosaukumi – bučiņa, čūska un gardēdis… Pamēģini izpildīt jautros mutes vingrinājumus kopā ar Tutu!
15 Tuta un caurās zeķes Slinkā Tuta taisās uz veikalu – bet ko darīt, ja visas zeķes ir cauras? Vai tāpēc tās jāmet ārā? Nebūt ne – zeķi var salāpīt! Arī tu vari pamēģināt aizšūt kādu caurumiņu, lai apģērbs nebūtu jāmet ārā. Mācies kopā ar Tutu, kā to izdarīt!
16 Tuta un bezgalība Vai zināji, ka ir tik lieli skaitļi, ka tos pat nav iespējams pierakstīt? Taču vēl lielāka par jebkuru skaitli ir bezgalība! Kā kaut kas var būt bezgalīgs? To ir grūti aptvert, bet var iztēloties… Ļaujies iztēles lidojumam kopā ar Tutu un Lapsu un dziedi dziesmiņu par bezgalīgi garu domu!
17 Tuta un šausmas Ir vēls vakars, un ārā plosās negaiss… Tā kā Lapsai mēdz uznākt bailes no negaisa, Tuta pasaukusi ciemos Melno un Zelta Lapsu. Visām kopā būs drošāk! Bet tad lapsas izdomā, ka Tutai jāstāsta šausmu stāsts… Kura no viņām visvairāk nobīsies? Un kā rīkoties, kad uznāk lielas bailes?
18 Tuta zīmē multeni Ko darīt, ja nevari skatīties savu mīļāko multeni? Tu vari uzzīmēt multenīti pats! Mācies to kopā ar Tutu un Lapsu – vajadzēs tikai flomāsterus un papīra bloku, kladīti vai burtnīcu. Kāda sanāks Tutas zīmētā multene?
19 Tuta un debespuses Tuta pēta kartē debespuses. Vai zini, kas ir debespuses? Nu ja – ziemeļi, dienvidi, austrumi un rietumi! Klausies Tutas stāstā, kā Lapsa apciemoja savus brālēnus un māsīcas, kuri dzīvo katrs savā debespusē!
20 Tuta un labirints Tutai un Lapsai ļoti patīk zīmēt labirintus! Bet kā pavisam neapmaldīties un atrast īsto ceļu līdz beigām? Un vai zini, kā atšķirt labo no kreisās puses? Klejo pa ejām, pagriezieniem un krustojumiem kopā ar Tutu un uzdziedi dziesmiņu par labu labo labirintu!
13 1 Tuta un Lieldienu apsveikumi Klāt paši krāsainākie pavasara svētki – Lieldienas! Tuta un Lapsa ir nolēmušas svētkos iepriecināt arī savus draugus, nosūtot katram īpašu apsveikumu! Skaties sēriju un veido krāsainos svētku apsveikumus kopā ar Tutu!
2 Tuta un Āpsītis lidostā Tuta un Āpsītis dodas ceļojumā! Āpsītis vēl nekad nav ceļojis ar lidmašīnu, vai tu esi kādreiz lidojis? Lai laicīgi ierastos lidostā, abi ceļotāji šorīt modušies pavisam agri, tādēļ, gaidot lidojumu sanāk nedaudz iesnausties… Vai abi ceļotāji pagūs uz lidmašīnu?
3 Tuta skaita kājas Ko vislabāk darīt, kad ārā ir nedaudz silts, nedaudz līst un visur redzamas lielas peļķes? Protams, ka jāvelk kājās gumijas zābaki un jāskrien ārā! Bet ko darīt, ja viens zābaks pazudis? Vai ir iespējams lēkāt tikai ar vienu? Uz vienas kājas ilgi lēkāt nevarēsi, bet kā ir tiem dzīvniekiem, kuriem ir vairāk kā divas kājas?Skaties sēriju un dziedi Astoņkāja dziesmiņu kopā ar Tutu!
4 Slinkā Tuta un mēle aiz zobiem Tuta kopā ar Slinko Tutu ir nolēmusi iepriecināt Lapsiņu dzimšanas dienā, taču lai sarūpētu īstu pārsteigumu, ir jāprot turēt mēle aiz zobiem. Vai tu zini, ko nozīmē turēt mēli aiz zobiem? Skaties sēriju un uzzini, vai Slinkajai Tutai izdosies neizpaust īpašo pārsteigumu?
5 Tuta un alas Tuta un Lapsiņa ir atbraukušas uz Veczemju klintīm, lai aplūkotu varenās alas. Vai tu zināji, ka alas var būt gan pavisam mazas, gan milzīgi lielas – kā garumgari tuneļi! Un vai zini, kā tās veidojušās? Skaties sēriju un dodies lielajā alu pētīšanas piedzīvojumā kopā ar Tutu!
6 Tuta un Lapsa mēra čūsku Šodien Tuta ir saņēmusi īpašu vēstuli no Feneka – viņa mājās Āfrikā tagad dzīvo jauna kaimiņiene – 4 pēdas gara rakstainā tuksneša čūska! Lapsa vēlas noskaidrot, cik garas ir četras pēdas? Un vai kaimiņienes garums mērāms Tutas, vai Lapsas pēdās? Vai zināji, ka cilvēki mēdz garumu apzīmēt ar dažādām mērvienībām? Skaties sēriju un palīdzi Tutai izmērīt čūsku!
7 Tuta un tauriņi Tuta un Āpsītis šodien redzēja pirmo pavasara tauriņu, tas bija tik skaists un krāsains. Tomēr Āpsītis ir saskumis, jo tauriņu vēlējies paņemt līdzi uz mājām. Vai zināji, ka tauriņa spārni ir ļoti plāni un trausli un tos ir viegli savainot? Lai iepriecinātu Āpsīti, Tuta ir nolēmusi izveidot pašiem savus rotaļu tauriņus. Skaties sēriju un veido krāsainos pavasara vēstnešus kopā ar Tutu!
8 Abas Tutas meklē nezin ko Tuta kopā ar Slinko Tutu šodien ir nolēmušas rīkot lielo pavasara tīrīšanu, taču Slinkā Tuta ir pazaudējusi nezin ko. Kas ir pazudušais nezin kas? Un vai tādu nezin ko vispār var atrast? Tuta ir nolēmusi iejusties detektīves tēlā un noskaidrot, kur palicis nezin kas. Skaties sēriju un palīdzi Slinkajai Tutai atcerēties!
9 Tuta māca siet apavus Tuta kopā ar Lapsiņu ir nolēmušas doties uz parku, lai satiktu Feneku. Lai neliktu draugam gaidīt, Tutai un Lapsiņai ir jāpasteidzas, taču ko darīt, ja nekā neizdodas sasiet apavu auklas? Vai tu jau māki sašņorēt savus apavus? Skaties sēriju un mācies sašņorēt kurpes kopā ar Tutu!
10 Tuta un jūras krasta sakopšana Šodien Tuta ir nolēmusi talkot pie jūras. Vai tu zini, ko nozīmē talkot? Talkā vari aicināt visus savus draugus, radus vai iet pavisam viens pats. Šodien jūras krasta sakopšanā Tutai pievienosies arī Lapsa. Skaties sēriju un dodies sakopt kādu skaistu dabas vietu arī tu!

Veidotāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

“Tutas lietu” režisores ir seriāla idejas autore un producente Marta Selecka, kā arī režisore Andra Doršs, kas vienlaikus ir arī seriāla montāžas režisore, kura par savu darbu Latvijas kino projektos ieguvusi arī Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps». Seriālu filmējuši operatori Dāvis Doršs, Baiba Kļava, Kaspars Cirsis, Jānis Šēnbergs, Mārcis Ābele u.c. Scenārijus veidojusi Inga Mastiņa, Elizabete Lukšo-Ražinska, Lote Eglīte, Luīze Pastore u.c. Tutas dziesmu mūzikas autore un izpildītāja ir dziedātāja un komponiste Laura Polence, bet dziesmu vārdus rakstījis Kārlis Vērdiņš, Edvards Kuks, Elizabete Lukšo-Ražinska, Inga Mastiņa un Jana Egle. Bērniem saistošu radošu vizuālo noskaņu radījusi raidījuma māksliniece Ilze Žūriņa-Šeibaka.

Seriāla galveno varoni auklīti Tutu atveido Latvijas Nacionālā teātra aktrise Liene Sebre.

Seriālu veido bērnu satura producents “Ausma” (SIA “Ausma Media, agrāk SIA “Tuta Media”).

Mūzika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Īpašu popularitāti guvušas speciāli seriālam radītās oriģināldziesmas, kuru komponiste un vokāliste ir Laura Polence. Kopā tapuši 3 mūzikas albumi. “Tutas dziesmas” (2019) un “Nu-ku-smalki-šiki-drū” (2020) ieguvuši Zelta mikrofonu kā gada labākais oriģinālmūzikas albums bērniem, trešais tika nominēts šai balvai.

Trešajā mūzikas albumā “Kas pazudis? Kas uzradies?” (2021) iekļautas dziesmas arī no citiem bērnu raidījumiem — “Ukulele” un “Emī un Rū”.

Tutas koncerts "Dziesmu ceļojums"

Koncerti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākot no 2020. gada tiek organizēti Tutas dziesmu mūzikas koncerti bērniem. Pirmais koncerts notika Rīgā, “Hanzas Peronā”. Kopā izpildītas četras dažādas koncertturnejas: “Tutas dziesmas” (2020), “Vasaras ceļojums” (2021), “Piparkūku sirds” (2021) un “Tutas burvīgais koncerts” (2022). Koncerti notiek Latvijas lielākajās pilsētās koncertzālēs un brīvdabas estrādēs.

Raidījuma adaptācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Seriāls “Tutas lietas” adaptēts arī citās valodās runājošām auditorijām — ir tapušas “Tutas lietu” versijas angļu (“Nanny Tuta”), zviedru (“Tottas Saker”), igauņu (“Tuta asjad”), portugāļu (“Tutices”) un ukraiņu valodā (“Тутині скарби”).[1] “Tutas lietas” dublētas arī turku valodā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]