Ungavas līcis

Vikipēdijas lapa
Ungavas līcis
Ungavas līcis 2001. gada jūnijā (satelītaina)
Ungavas līcis 2001. gada jūnijā (satelītaina)
Ungavas līcis (Kanāda)
Ungavas līcis
Ungavas līcis
Ungavas līcis (Nunavuta)
Ungavas līcis
Ungavas līcis
Ungavas līcis (Kvebeka)
Ungavas līcis
Ungavas līcis
Atrodas Karogs: Kanāda Kanāda
Karogs: Nunavuta Nunavuta
Platība 50 000 km2
Lielākais garums 320 km
Lielākais platums 260 km
Vidējais dziļums 150 m
Lielākais dziļums 300 m
Salas Akpatoka
Ungavas līcis Vikikrātuvē

Ungavas līcis (franču: Baie d'Ungava; inuītu: ᐅᖓᕙ ᑲᖏᖅᓗᒃ, Ungava Kangiqluk) ir plašs jūras līcis Kanādā, Labradoras pussalas ziemeļos Hudzona šaurumā.[1] Līča krastos atrodas Kvebekas province, bet līča akvatorija un salas ietilpst Nunavutas teritorijā. Līcis izvietojies starp Ungavas pussalu rietumos un Torngata kalniem austrumos, izstiepts ziemeļu—dienvidu virzienā 320 km garumā, tā platums līdz 260 km. Līča krastos daudz nelielu saliņu, bet lielākā — Akpatoka — atrodas līča ziemeļos pie Hudzona šauruma. Ieplūst vairākas upes, no kurām lielākās ir Arno, Feī, Koksoaka, Balēna un Žorža.

Lai arī līcis atrodas tuvu Atlantijas okeānam, no kura to šķir tikai Hudzona šaurums, tas ir piederīgs Ziemeļu ledus okeānam. Pēc hidroloģiskajiem un klimatiskajiem parametriem Ungavas līcis tiek uzskatīts par malas jūru. Līča dienvidrietumos pie Feī upes ietekas tiek novēroti vieni no pasaulē augstākajiem paisumiem — līdz pat 17 m.[2]

Līča krastus vēsturiski apdzīvojuši inuiti. Pamiokas salā līča rietumu krastā atklātas akmens būvju paliekas, kas tiek attiecinātas uz Dorsetas kultūru. Mūsdienu līča piekrastes apdzīvotās vietas parasti atrodas upju grīvās; lielākā ir Kūjuaka Koksoakas grīvā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]