Dietilēteris

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Ēteris)
Dietilēteris

Dietilētera struktūrformula

Dietilētera molekulas modelis
Ķīmiskā formula CH3CH2−O−CH2CH3
Molmasa 74,12 g/mol
Blīvums 713,4 kg/m3
Kušanas temperatūra 156,85 K (-116,3 °C)
Viršanas temperatūra 307,75 K (34,6 °C)

Dietilēteris (etoksietāns, CH3CH2−O−CH2CH3) ir plašāk pazīstamais ēteris. Bieži vien ar vārdu "ēteris" saprot tieši dietilēteri. Dietilēteris ir bezkrāsains, caurspīdīgs, viegli gaistošs un degtspējīgs šķidrums. Tas slikti šķīst ūdenī. Ētera tvaiki ir smagāki par gaisu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dietilēteri atklājis alķīmiķis Lullijs XIII gadsimtā.

Iegūšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ēteri var iegūt, dehidratējot etanolu ar sērskābi paaugstinātā temperatūrā. Tādēļ dietilēteri dažkārt dēvē par sēra ēteri.

Īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reaģējot ar gaisa skābekli, dietilēteris veido peroksīdus ar augstāku viršanas temperatūru. Tie ir sprāgstvielas, tādēļ ilgi stāvējuša ētera destilācija ir bīstama (nedrīkst destilēt ēteri līdz beigām). No šādiem nevēlamiem peroksīdiem var atbrīvoties, pievienojot ēterim reducētājus.

Izmantošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dietilēterim ir liels cetānskaitlis, tāpēc to dažreiz lieto, lai varētu vieglāk iedarbināt dīzeļmotorus. Izmanto arī piroksilīna un sintētisko sveķu rūpniecībā. Agrāk dietilēteri lietoja par vispārējās anestēzijas līdzekli. Dietilēteris ir labs šķīdinātājs. Ētera maisījumu ar cietu CO2 izmanto zemu temperatūru (līdz -80 °C) iegūšanai.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]