Bibliotēkas Siguldā

Vikipēdijas lapa

Siguldā atrodas Siguldas pilsētas bibliotēka, Siguldas bērnu bibliotēka un Siguldas Valsts ģimnāzijas bibliotēka.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bibliotēkas vēsture Siguldā ir saistīta ar 1880. gadā dibināto Siguldas Labdarības biedrību, ko 1910. gadā pārdēvēja par biedrību "Vidzemes Šveice". Precīzs biedrības bibliotēkas datums nav fiksēts. Senākās atrastās ziņas ir informācija laikraksta "Dienas Lapa" 1895. gada 81. numurā. Biedrības bibliotēka ir atradusies Siguldas pamatskolas telpās Līvkalna ielā 12. Bibliotekāra pienākums bez atlīdzības ir pildījis skolotājs. 1930. gadā biedrības bibliotēka tika pārcelta uz Siguldas pagasta namu Pulkveža Brieža ielā 123. 30. gados grāmatu skaits bijis aptuveni seši simti. 1940. gada martā biedrība „Vidzemes Šveice” apvienojās ar Siguldas Lauksaimniecības biedrību, un bibliotēka pārgāja tās īpašumā. 1921. gadā tika nodibināta Raiņa kluba Siguldas nodaļas Bibliotēka. 1925. gada 1. janvārī tajā bija 240 grāmatu. Bez maksas tās bija pieejamas tikai Raiņa kluba biedriem. Siguldas miesta valde visiem lasītājiem pieejamu bibliotēku izveidoja 1927. gada nogalē (aptuveni 1. decembrī). 1928. gadā, kad Siguldas miestu pārdēvēja par pilsētu, šī bibliotēka pārtapa par Siguldas pilsētas bibliotēku. Tā atradās pilsētas valdes telpās Ausekļa ielā 7. 1928. gadā bibliotēkā bija 607 sējumi, 1931. gadā – 912 sējumi, 1938. gadā – 1600 sējumi. Pilsētas bibliotekāra pienākumus pildīja Jānis Zuze – grafiķa Zigurda Zuzes tēvs. Pēc Otrā pasaules kara grāmatu fonds tika revidēts. Padomju ideoloģijai neatbilstošas grāmatas iznīcināja. Pilsētas bibliotēka pēckara gados vairākkārt ir mainījusi atrašanās vietu (Pils iela 1, Šveices iela 19, Valdemāra iela 3, Pils iela 8). Jauns posms bibliotēkas darbībā sākas 1992. gadā, kad Siguldas bibliotēkas tiek nodotas pašvaldības pārziņā. Finansiālu apsvērumu dēļ bibliotēku pārceļ uz bērnudārza „Pīlādzītis” telpām Strēlnieku ielā 15.

Bibliotēka mūsdienās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Siguldas bibliotēku apmeklē aptuveni 1/10 pilsētas iedzīvotāju – gan skolēni, gan studenti, gan dažādu profesiju pārstāvji, arī pensionāri. Skolēni un studenti biežāk izvēlas apmeklēt Siguldas Valsts ģimnāzijas bibliotēku un informatīvi metodisko centru, kurā pieejams bagātīgs krājums – vairāki tūkstoši sējumu un audio vizuālo dokumentu. Siguldas bērnu bibliotēka dibināta 1952. gada septembrī. Bibliotēkas apmeklētāji ir bērni un skolēni līdz 15 gadu vecumam, kā arī skolotāji un bērnu vecāki. Bibliotēkas lasītavā ir plašs uzziņu fonds: enciklopēdijas, vārdnīcas, laikraksti, žurnāli, kā arī novadpētniecības materiāli un materiāli par dažādiem tematiem. Bibliotēka sadarbojas ar pirmsskolas bērnu iestādēm un skolām. Tā palīdz skolēniem arī mācību vielas apguvē.

Pasākumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Siguldas pilsētas bibliotēkā, Siguldas bērnu bibliotēkā, Siguldas Valsts ģimnāzijas bibliotēkā un informatīvi metodiskajā centrā regulāri notiek dažādi pasākumi – tikšanās ar rakstniekiem, aktieriem, sportistiem, kultūras darbiniekiem, dažādu profesiju (piem., arborists, suņu psihologs u.c.) profesiju pārstāvjiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Sigulda. Novadmācība : ģeogrāfija, daba, vēsture, etnogrāfija, Siguldas Valsts Ģimnāzija, Sigulda: Siguldas Valsts Ģimnāzija, 2002. - 186, [2] lpp.: il. ISBN 9984-19-250-4
  2. https://web.archive.org/web/20120518220351/http://www.sigulda.lv/public/lat/kultura/bibliotekas/