Rokmūzika

Vikipēdijas lapa
Rokmūzika
Stila izcelsme rokenrols, blūzs, kantrimūzika
Kultūras izcelsme 1950. gadu sākums, Apvienotā Karaliste un ASV
Tipiski instrumenti elektriskā ģitāra, basģitāra, bungas, sintezators, taustiņinstrumenti
Popularitāte ļoti liela
Apakšžanri
alternatīvais roks - ārtroks - beat music - britpops - desert rock - Detroitas roks - dienvidu roks - eksperimentālā rokmūzika - garāžroks - girl group - glemroks - grandžmūzika - Group Sounds - Heartland rock- instrumentālā rokmūzika - indīroks - jangle pop - krautroks - kristīgais roks- Madchester - pankroks - postbritpops - Power pop - progresīvā rokmūzika - protopanks - psihedēliskais roks - rock noir - sērfmūzika - smagais metāls - smagais roks - softroks - simfoniskā rokmūzika - trokšņu roks
Jauktie žanri
aboriginal rock - afroroks - Anatolian rock - Bhangra rock - blūzroks - džezroks - flamenko roks - folkroks - glempanks - Indoroks - industriālais roks - kantriroks - Punta rock - Raga rock - Raï rock - reproks - rockabilly - Rockoson - sambas roks - Space rock - Stoner rock - Sufi rock
Reģionos
Valsts karogs: Francija Francijas rokmūzika
Valsts karogs: Igaunija Igaunijas rokmūzika
Valsts karogs: Latvija Latvijas rokmūzika
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lielbritānijas rokmūzika
Valsts karogs: Lietuva Lietuvas rokmūzika
Valsts karogs: Vācija Vācijas rokmūzika

Rokmūzika (angļu: rock music) jeb vienkārši roks (rock) ir daudzos novirzienos sazarojies populārās mūzikas žanrs. Rokmūzika radusies Amerikas Savienotajās Valstīs 1950. gadu sākumā no rokenrola, bet 1960. gados sazarojās daudzos un dažādos citos rokmūzikas žanros un izplatījās arī citās angļvalodīgajās valstīs, it īpaši, Apvienotajā Karalistē. 1990. gados rokmūzika bija izplatījusies visā pasaulē.[1] Termins "rokmūzika" tiek lietots no 1960. gadu otrās puses.[2] Rokmūzikas skaņdarbi ir vokāli un instrumentāli, raksturīgs akcentēts ritms, dinamiskums un skaņas skaļums. Pamatā izmantotas elektriskās ģitāras (basģitāras), sitaminstrumenti (bungas) un elektroniskie mūzikas instrumenti (sintezators).

Ar rokmūziku ir saistīti arī citi mūzikas žanri, kā rezultātā ir radušies dažādi jauktie žanri, piemēram, mūsdienu tautas mūzika ar rokmūzikas elementiem ir radījusi tādu mūzikas žanru kā folkroku, savukārt blūzs ar rokmūziku rada blūzroku.

Rokgrupas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rokgrupās tradicionāli ir elektriskā ģitāra un/vai akustiskā ģitāra, kā arī basģitāra, bungu komplekts un vokāls, dziedātājs. Grupas sastāvu bieži papildina taustiņinstrumenti, piemēram, sintezators. Atkarībā no stila tiek izmantoti arī pūšaminstrumenti, piemēram, fankrokā.

Rokmūzikas kultūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par rokmūzikas celmlaužiem uzskata Elvisu Presliju, The Beatles un The Rolling Stones.

Vairākas subkultūrasmodi, hipiji, panki, metālisti, goti un emo ir cieši saistīti ar rokmūziku, katrs no tiem ar noteiktu rokmūzikas žanru vai žanriem. Rokmūzika ir izmantota arī politikā un citur, piemēram, 1978. gadā aizsākās kustība Roks pret komunismu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Rock» (angļu). Encyclopedia Britannica. Skatīts: 2019. gada 17. jūlijā.
  2. Klāss Vāvere. «Rokmūzika». Nacionālā enciklopēdija. Skatīts: 2019. gada 17. jūlijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]