Vikipēdija:Raksta izveidošana

Vikipēdijas lapa

Raksta izveidošana
Apgūsti, kā izveidojams raksts


Ja vēlies eksperimentēt, dari to smilšu kastē.

Lai izveidotu rakstu, apmeklē rakstu vedni.

Īsā adrese:
WP:SĀKUMS

Lapā ir izskaidroti rakstu izveides Vikipēdijā pamatprincipi.

Atceries, ka nozīmīguma kritērijiem neatbilstoši raksti visticamāk agrāk vai vēlāk tiks dzēsti.

Kā izveidot lapu[labot pirmkodu]

Vikipēdijā jau pašlaik ir 126 260 raksts. Pirms raksta izveides pameklē Vikipēdijas meklētājā, vai raksts, par ko vēlies rakstīt, jau nepastāv, tikai, iespējams, ar citu nosaukumu. Ja raksts par attiecīgo tēmu jau pastāv, bet Tev šķiet, ka cilvēki varētu to meklēt ar citu nosaukumu, vari izveidot pāradresāciju, kas palīdzēs citiem nokļūt šajā rakstā.

Apsver iespēju papildināt jau esošu rakstu ar Tev pieejamo informāciju. Piemēram, ja vēlies rakstīt par kādas mūzikas grupas dalībnieku vai visiem dalībniekiem, vari izveidot jaunu nodaļu rakstā par grupu, kur apkopot informāciju par dalībniekiem. Tas ir īpaši noderīgi, ja Tevis izvēlētais temats ir pārāk šaurs.

Ja pašlaik nepastāv kāds atbilstošs raksts vai arī izvēlētā tēma ir pietiekami plaša, vari rakstu izveidot pats. Lai Tevi nepārņemtu vilšanās par raksta iespējamo tūlītējo dzēšanu, pārliecinies, ka tas atbilst Vikipēdijas standartiem. Īsumā tas nozīmē, ka temats ir pietiekami nozīmīgs (skatīt nozīmīguma kritērijus), kā arī par šo tēmu pastāv neatkarīgi avoti. Tāpat der apskatīties, kas Vikipēdija nav. Lai izveidotu rakstu:

  • ieraksti Vikipēdijas meklētājā vēlamo raksta nosaukumu (visi simboli, izņemot pirmo, ir reģistrjutīgi) un spied uz sarkanās saites, vai arī vari spiest uz sarkanās saites kādā no Vikipēdijas rakstiem (ja nosaukums nav vēlamais, neuztraucies, vēlāk lapu varēs pārvietot). Kad esi pabeidzis raksta izveidi, nospied pogu "Parādīt pirmskatu", lai redzētu, kā raksts izskatīsies, kad tas tiks saglabāts. Centies izlabot visas formatēšanas kļūdas, un tad vari spiest pogu "Saglabāt lapu". Tagad Tavs raksts ir daļa no Vikipēdijas un to var rediģēt ikviens.
  • vari izveidot rakstu savā apakšlapā (šī opcija ir pieejama vienīgi reģistrētiem dalībniekiem). Apakšlapas nosaukumam (bez tava dalībniekvārda) būs Tava raksta nosaukums. Kad būsi pabeidzis veidot rakstu tur, varēsi to pārvietot uz galveno vārdtelpu, kur atrodas visi enciklopēdijas raksti.

Raksta nosaukums[labot pirmkodu]

Zemāk esošajā kastē vari pārbaudīt, vai raksts ar izraudzīto nosaukumu jau pastāv. Lai izveidotu rakstu, spied uz sarkanās saites lapā, uz kuru vedīs kādas no pogām nospiešana.

Vai tas ir jauns nosaukums?
Ievadi nosaukumu un tad spied "Aiziet (pārbaudīt nosaukumu)"
  1. Velti laiku Vikipēdijas caurskatīšanai. Iepazīsties ar to, kā tiek pasniegta informācija, kāds ir tās saturs un noformējums. Apskati lapu kodu (poga "Labot pirmkodu"). Īpaši ieteicams apskatīt rakstus, kas atzīti par vērtīgiem un labiem.
  2. Iegūsti atsauces, lai izmantotu tās kā avotus rakstā esošajai informācijai un lai parādītu raksta nozīmīgumu. Atsauces uz blogiem, dažādiem sociālajiem tīkliem (piemēram, draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube) nederēs, Vikipēdijai ir nepieciešami uzticami avoti.
  3. Lūdzu, iepazīsties ar Kas Vikipēdija nav.
  4. Nebaidies jautāt. Jautājumus vari uzdot kopienas portālā, savā diskusiju lapā, kādā no raksta diskusijas lapām.
  5. Vikipēdijā publicētais teksts tiek licencēts pēc Creative Commons licences, tas nozīmē, ka nevar kopēt tekstu no citām interneta lapām, kur tās aizsargā autortiesības.
  6. Pārbaudi, vai raksts par izvēlēto tēmu jau nav ievietots Vikipēdijā (ar līdzīgu nosaukumu vai kā cita raksta daļa). Ja raksts pastāv, bet ar citu nosaukumu, tad vari izveidot pāradresāciju.

Atsauces[labot pirmkodu]

Viena no pirmajām un svarīgākajām raksta sastāvdaļām ir atsauces uz avotiem, kurus esi izmantojis raksta izveides procesā. Lai raksts tiktu iekļauts Vikipēdijā, tam ir jābūt uzticamām atsaucēm. Sākumā vari vienkārši iekopēt tīmekļa vietņu adreses, no kurām esi ņēmis informāciju, adreses pašas automātiski parādīsies kā saites.

(1) http://www.nytimes.com/2007/04/12/books/12vonnegut.html
(2) http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/space/space_shuttle.html

Vispārīgi ņemot, vietnes, kurās ievietotais materiāls netiek uzraudzīts, nav uzskatāmas par uzticamām un līdz ar to nav vēlama to izmantošana Vikipēdijā. Tātad, ja attiecīgajā mājaslapā informāciju var izvietot jebkurš un neviens nepārbauda tās saturu, tad šī mājaslapa nav uzticama. Par uzticamiem avotiem tiek uzskatītas grāmatas (kurām ir ISBN kods), nopietna rakstura žurnāli, laikraksti (lielākā daļu šo laikrakstu interneta versiju arī ir uzticamas).

Kad esi atradis atsauces savam rakstam, vari apgūt, kā tās pareizi noformēt, izlasot pamācības par šo tēmu: Palīdzība:Atsauces un ārējās saites un Vikipēdija:Atsauces. Tomēr neuztraucies par atsauču pareizu noformēšanu pārāk daudz. Svarīgākais ir atsauču pievienošana rakstam, pat ja tās tiek nepareizi noformētas.

No kā jāizvairās[labot pirmkodu]

Neraksti par sevi, taviem draugiem, tavu mājaslapu, tavu mūzikas grupu, tavu skolotāju, tevis izdomātu vārdu vai tevis rakstītu stāstu.
Ja Tu esi pietiekami nozīmīgs, lai par Tevi izveidotu rakstu Vikipēdijā, ļauj, lai to izdara kāds cits, agri vai vēlu kāds par tevi uzrakstīs. Rakstu izveide par taviem draugiem var būt pārsteigums viņiem vai arī viens liels joks, taču lielākais vairākums šo rakstu tiek izdzēsti. Raksts var palikt (ja tas, protams, ir par nozīmīgu tematu), ja vien tas ir rakstīts no neitrāla skatupunkta.
Neraksti par maznozīmīgām tēmām
Cilvēki bieži izveido rakstus Vikipēdijā, nedomājot par to, vai attiecīgais temats ir pietiekami nozīmīgs, lai par to izveidotu rakstu Vikipēdijā. Tā kā Vikipēdijā nav papīra ierobežojumu, kā tas ir drukātajās enciklopēdijās, mūsu nozīmīguma kritēriji pieļauj rakstu izveidi par plašu tematu loku, tomēr tie neļauj izveidot rakstus par jebko. Cilvēki bieži pamato raksta izveidi Vikipēdijā, jo tā ir vienīgā vieta Internetā, kur būs informācija par attiecīgo tematu. Tas lielākajā daļā gadījumu norāda, ka temats ir nenozīmīgs un raksts par šo tematu Vikipēdijā nav atstājams.
Nereklamē
Lūdzu, nereklamē savu produktu vai uzņēmumu. Tāpat lūgums neievietot saites uz komerciālām mājaslapām, ja vien tas nav nepieciešams Vikipēdijas uzlabošanai. Ja raksti par kādu produktu vai uzņēmumu, dari to no neitrāla skatupunkta, lai nerastos interešu konflikts, pacenties atrast uzticamus avotus, kas nav saistīti ar uzņēmumu vai produktu.
Neveido pārāk īsus rakstus ar tikai vienu teikumu
Atceries, ka raksti, kuros ir tikai viens teikums (piemēram, tikai definīcija) tiek dzēsti. Lai pievienotu kāda termina definīciju, lūdzu, dari to Vikivārdnīcā.

Esi uzmanīgs ar[labot pirmkodu]

Autortiesības
Vispārīgais noteikums ir nekopē no citām mājaslapām. (Ir daži izņēmumi, tāpat dažu vārdu citēšana ar atsaucēm noformētā citātā ir OK.)
Kopēšanu
Lai būtu drošs par autortiesībām, nekopē vairāk par dažiem teikumiem no raksta izveidē izmantotā avota. Droši vari kopēt tādus materiālus, par kuriem esi pārliecināts, ka tie ir publiskas lietošanas materiāli, taču arī tad ir jānorāda avots. Atceries, ka lielākā daļa mājaslapu neatrodas publiskajā lietošanā un lielākā daļa dziesmu vārdu arī nav tādi. Atceries, ja mājaslapai ir autortiesību zīme (© simbols), tad Tu nedrīksti no tās kopēt. Šie noteikumi attiecas kā uz tekstu, tā uz attēliem.
Labi avoti
# ir pierādījuši, ka tajos ir uzticama informācija: tie ir uzticami avoti
  1. ir neatkarīgi (nav saistīti ar raksta tematu)
  2. ir pārbaudāmi (tos var pārbaudīt citi dalībnieki)
Rakstiem bez atsaucēm
Raksti, kuros nav norādīti informācijas avoti, nav īpaši vēlami, jo tos nevar ātri pārbaudīt, kas ir svarīgi, veidojot tādu enciklopēdiju kā Vikipēdija. Lūdzu, sameklē labākos avotus un atsaucies uz tiem. Šāda rīcība un citu mājaslapu vai grāmatu satura nekopēšana palīdzēs izvairīties no iespējamā plaģiātisma.
Vienpusīgu skatupunktu
Izvairies no tikai viena viedokļa iekļaušanas rakstos (piemēram, iekļaujot tikai slavinošu vai pilnīgi pretēji — nomelnojošu informāciju). Rakstiem jābūt rakstītiem no neitrāla skatupunkta.
Ļoti īsiem rakstiem
Ļoti īsus rakstus, kas sastāv tikai no definīcijas, labāk ir ievietot Vikivārdnīcā. Lai atstātu rakstu šeit, pacenties uzrakstīt vismaz vienu rindkopu, lai atklātos temata nozīme. Īsus, bet labus rakstus, kas Vikipēdijā tiek saukti par aizmetņiem, mēs pieņemam. Ja Tev nav pieejama informācija, lai uzrakstītu labu aizmetni, tad topošā raksta nozīmīgums, iespējams, ir apšaubāms. Aizmetņa beigās ievieto rindiņu ar šādu tekstu: {{aizmetnis}}. Citi vikipēdisti būs pateicīgi, ja ievietosi konkrētāku aizmetni. Piemēram, rakstā par mākslu var ievietot mākslas aizmetni: {{māksla-aizmetnis}}. Aizmetņi palīdz izsekot rakstus, kas būtu uzlabojami.

Kamēr raksts vēl top[labot pirmkodu]

Ja esi jau publicējis rakstu Vikipēdijā, bet zini, ka vēl pavadīsi kādu laiku to papildinot, ievieto raksta sākumā rindiņu ar kodu {{inuse}}. Šī veidne norādīs citiem dalībniekiem, ka kāds pie šī raksta strādā. Tomēr šī veidne neliedz administratoriem rakstu izdzēst (tas, protams, tiks darīts, ja ir skaidri redzams, ka raksts neatbilst nozīmīguma kritērijiem vai arī ir klajš vandalisms).

Esi saistīts ar raksta tematu?[labot pirmkodu]

Vikipēdija ir enciklopēdija, ko var rediģēt ikviens, tomēr pastāv noteikumi, kuri neiesaka veidot rakstus, kur var rasties interešu konflikts. Tāds var rasties, ja veido rakstu pats par sevi, savu uzņēmumu, savu produktu.

Lūk, daži noteikumi, kas ir jāievēro. Ja tos pārkāp, pastāv liela varbūtība, ka Tavs devums tiek dzēsts.

Lietas, no kurām jāizvairās Lietas, ar kurām jābūt uzmanīgam Lieliski veidi ieguldījuma sniegšanai
  • Neievieto reklāmu
  • Neizņem no raksta negatīvu/kritisku informāciju
  • Neveido kopīgu dalībnieka kontu, ko var izmantot kāda cilvēku grupa (piemēram, uzņēmuma darbinieki)
  • Ievēro neitrālu, objektīvu rakstīšanas toni visā, ko Tu pievieno
  • Pievieno avotus (tādus, kas nav cieši saistīti ar tematu) visam rakstītajam, pat tad, ja esi pārliecināts par fakta patiesumu.
  • Veic nelielas izmaiņas/labojumus rakstos (piemēram, izlabo pareizrakstības kļūdas, izlabo saites, pievieno atsauces)
  • Ja Tev ir neobjektīvs skatījums uz tematu, iesaki raksta izveidi raksta diskusiju lapā (bet nevis pašā rakstā)
  • Veic izmaiņas no privāta dalībnieka konta

Ievēro, ka šie noteikumi jāievēro vienīgi tādēļ, lai izvairītos no interešu konflikta. Dalībnieki drīkst rakstīt rakstus savā specialitātē vai par savām interesēm. Piemēram, NASA darbinieks drīkst rakstīt par planētām.

Un ko tālāk?[labot pirmkodu]

Kad rakstu beidzot esi izveidojis, vēl ir daudz kas, ko Tu vari darīt.

Vikipēdija, tāpat kā Rīga, nekad nebūs gatava, jo ikvienu rakstu vēl var uzlabot, kaut vai tāpēc, ka ir pieejama jauna informācija. Ja Tev ir interese raksta turpmākā papildināšanā, Vikipēdijā ir vairākas pamācības, kas Tev var būt noderīgas šī mērķa sasniegšanā.

Pārliecinies, ka Tevis izveidotajam rakstam ir vismaz viena kategorija un ka uz to ved saites no citiem rakstiem (spied "Norādes uz šo rakstu" lapas kreisajā malā), citādi citiem šo rakstu būs grūti atrast. Ja Tev nav ideju, kā var papildināt rakstu (kādu informāciju pievienot utt.), droši jautā raksta diskusiju lapā.

Atceries, ka rakstu var labot jebkurš, raksti nepieder kādam konkrētam dalībniekam. Tāpēc neapvainojies, ja kāds labo Tevis rakstīto.

Nepieciešama papildu palīdzība[labot pirmkodu]

Iespējams, atbildi uz savu jautājumu, ja tas ir saistīts ar rakstu noformēšanu un ar to saistītām lietām, radīsi kādā no palīdzības lapām. Ja arī pēc tam uz jautājumu nav atbildes, tad vari uzdot sevi interesējošo jautājumu savā diskusiju lapā, raksta diskusiju lapā, kopienas portālā vai lapā Palīdzība:Sazināties ar Vikipēdiju.

Ir ieteicams iepazīties ar kādu drukāto enciklopēdiju, lai saprastu, kāds enciklopēdijās ir noformējums, rakstības stils un citi elementi. Tāpat, protams, ir jābūt atbilstošām valodas zināšanām.