Zentenes iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Zentenes iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Zentenes iela
Zentenes iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Imanta
Garums 746 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Lielā Dammesmuižas iela
Joslu skaits 2-4
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 41.
Mikroautobuss 241. 270.
Zentenes iela Vikikrātuvē

Zentenes iela ir Rīgas iela, Pārdaugavā, Kurzemes administratīvā rajona Imantas apkaimē. Zentenes iela sākas krustojumā ar Anniņmuižas bulvāri un beidzas krustojumā ar Kurzemes prospektu. Kopējais ielas garums ir 746 metri un tā sastāv no 2 līdz 4 braukšanas joslām.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zentenes iela ir 746 metrus gara iela Imantas apkaimē. Tā sākas krustojumā ar Anniņmuižas bulvāri un virzās rietumu—ziemeļrietumu virzienā. Iela iet cauri daudzdzīvokļu dzīvojamo māju masīvam. Rīgas 96. vidusskolas tuvumā ielai ir savienojumi ar Dubultu, Auru un Mazo Krūmu ielu. Tālāk iela arī krustojas ar Vīksnes ielu. Zentenes iela beidzas krustojumā ar Kurzemes prospektu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iekļauta Rīgas ielu sarakstā kopš 20. gadsimta 20. gadu beigām ar nosaukumu Lielā Dammesmuižas iela (dažās Rīgas kartēs un adrešu grāmatās uzrādīta arī ar nosaukumiem Lieldammes iela, Tammasmuižas iela), ielas nosaukums bija saistīts ar tuvējo Lielo Dammesmuižu (Gross Dammenhof) Slokas ielas tuvumā. Sākotnēji iela no Slokas ielas līdz Zolitūdes ielai (tag. Kurzemes prospektam) ar trases pārtraukumu neapbūvētajā teritorijā starp Šķēriņu ielu un Paegļu ielas turpinājumu. 1938. gadā pārdēvēta par Zentenes ielu. Līdz 1940. gadam oficiāla numerācija septiņpadsmit gruntsgabalos. Vācu okupācijas laikā nosaukums Sentensche Strasse (Zentenes iela). 70. gadu sākumā, uzsākot Imantas daudzstāvu dzīvojamo namu masīva celtniecību, likvidēja ielas posmu starp Slokas ielu un bijušo Paegļu ielu, un nojauca lielāko daļu vecās apbūves.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zentenes iela ir savienota ar šādām ielām:

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visas Zentenes ielas garumā kursē 41. maršruta autobusi. Tāpat Zentenes ielā kursē 241. un 270. maršruta mikroautobusi.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]