Zemitāna iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Zemitāna iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Zemitāna iela
Zemitāna iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Centra rajons
Latgales priekšpilsēta
Apkaime Grīziņkalns
Garums 336 m[1]
Vēsturiskie
nosaukumi
  • Kroņu iela
  • Oškalna iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts, bruģis
Celtnes Zemitānu dzelzceļa stacija
Zemitāna iela Vikikrātuvē

Zemitāna iela ir Rīgas iela Grīziņkalna apkaimē, Latgales priekšpilsētā un Centra rajonā. Zemitāna iela sākas strupceļā aiz Latvijas balzama rūpnīcas un noslēdzas krustojumā ar Krišjāņa Barona ielu. Ielas kopējais garums ir 336 metri, tā gandrīz pilnībā klāta ar asfalta segumu,[1] bet tās posms aiz Zemitāna pārvada ir ar vēsturisko bruģa segumu. Iela nosaukta latviešu pulkveža Jorģa Zemitāna vārdā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela minēta Rīgas ielu sarakstā kopš 19. gadsimta 80. gadiem ar nosaukumu Kroņu iela (Kronenstrasse), iela sākās no tagadējās Krišjāņa Barona (agr. Suvorova) ielas un veda pāri dzelzceļam līdz bijušajai Grīziņmuižai, kas atradās aptuveni tagadējo Braslas un Madonas ielu krustojumā. 1961. gadā Kroņu ielas posms no Krišjāņa Barona ielas līdz dzelzceļam nosaukts par Oškalna ielu (bij. sarkanā partizāna, vēlāk kompartijas Rīgas apriņķa komitejas 1. sekretāra Otomāra Oškalna vārdā), 1993. gadā ielai atjaunoja nosaukumu Kroņu iela, kopš 1996. gada tās nosaukums Zemitāna iela (iela nosaukta par godu Latvijas armijas pulkvedim, bij. Ziemeļlatvijas brigādes komandierim Jorģim Zemitānam).

Teritorijā starp ielu un dzelzceļu, līdzās bijušajai mašīnfabrikas "Felzer & Ko." gruntsgabalam, pēc Otrā pasaules kara ierīkoja tekstilfabriku "Rīgas adītājs", pretējā pusē ielai piekļaujas bijušajai Krievu-Reinas svina krāsu fabrikas gruntsgabals, kur pēc Otrā pasaules kara darbojās Rīgas elektromehāniskā rūpnīca.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zemitāna iela ir savienota ar šādām ielām:

Objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Netālu no ielas atrodas Zemitānu dzelzceļa stacija.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]