Dalībnieka diskusija:Alus~lvwiki

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Par Anglikāņu Baznīcu un anglikānismu - diskutabls jautājums.

Citēju Tevi :"Tā ir Baznīca, konfesija, nevis kāds virziens vai mācība"

Pēc manām pieticīgajām zināšanām, Anglikāņu Baznīca, protams, ir organizācija, bet tā kā tā kopš XVI.gs neatzīst Romas Pāvesta autoritāti, tad laika gaitā tā ir attālinājusies no Romas Katoļu baznicas arī teoloģiski un var tikt uzskatīta par kristietibas novirzienu ar savu kultu un teorētisko bāzi.

Cik man zināms, parasti Anglikāņu baznīcu ietilpina protestantos, kaut daži uzskata, ka tā ir katoļu baznīca, bet bez pāvesta virsvadības.

Ierosinu vienoties par definīcijām (kuras man pašam ir neskaidras :)), kas ir baznīca (kā organizacija), konfesija, virziens utt.

P.S. Mana versija - anglikānisms ir korekts vārds, tas apzīme novirzienu protestantismā (baznīcas), kuru galva ir Anglijas karalis.

--Feens 08:06, 3 oktobrī, 2005 (UTC)

OK, piekrītu, ka dažādas lietas, bet tas apraksts, kas bija pie anglikānisma vairāk atbilda Anglijas baznīcai, nevis protestantisma virzienam. Pie anglikānisma pamainīju savādāk, un to paliku zem Kristietības, nevis Reliģijas. Tas pats par Katoļu baznīcu - var lietot arī katolicisms, bet tas ir tāds konteinertermins, kurā saprot visu, bet neko īpaši konkrētu. Tāpat Anglijas karalis nevar būt kāda novirziena galva, bet institūcijas.

--Alus 08:17, 3 oktobrī, 2005 (UTC)

Baznīca - konfesija/denominācija - virziens[labot pirmkodu]

Mans piedāvājums: 1) "Baznīca" lietot kā teoloģisku (eklezioloģisku) terminu, tam būtu atsevišķs raksts, nevis kategorija 2) "konfesija" - kā kategorija, arī kā raksts, bet kategorija ietver apkškategorijas vai rakstus - kā Evaņģēliski luterisā Baznīca, Anglikāņu Baznīca, Katoliskā Baznīca, Pareizticīgā Baznīca, utt. 3) "virziens/strāvojums" - visi "-ismu" termini tikai kā termini nevis kategorijas. Kā konteineri sevī tālāk diferencē ar norādēm uz konfesijām, teoloģiju/mācību, vēstures notikumiem, izglītību, personībām, utt --Alus 09:48, 3 oktobrī, 2005 (UTC)

Nu ko, pārliecinoši, vien piebildīšu, ka šeit, manuprāt, nav obligāti iedalīt, kuras būs kategorijas, kuras ne, ja par kādu parādību, piemēram, Latv. ev.lut baznīcu būtu vairāk rakstu (tur var ietilpināt gan vēstures parādības, gan personālijas utt.) var taisīt atsevišķu apakškategoriju tik un tā. Vispār, kā pamanīji, vienam raksta var ietilpt daudzās kategorijās utt. Bet iedalījums lielisks, arī es tad pie tā pieturēšos, vienīgi divi jautājumi:
1) pēc tavām domām, kā rakstīt rakstos par valstīm un (vai) tautām, atstāt kā tagad (piem., luterticība) vai rakstīt par baznīcas organizācijām, resp. Romas katoļu baznīca utt.)
2) Vai latviski tiešām Anglican Communion tulko kā Anglikāņu Baznīca? Pats jēdziens Anglikāņu Baznīca tad kļūst tāds aizdomīgs, jo Anglikāņu Baznīca tādejādi sastāv no atsevišķām citām baznīcām. Nesaku, ka tas ir nepareizi, man vienkārši trūkst zināšanu :). Tildes vārdnīcā ir skaidrojums, bet nav tulkojuma. Ir atsevišķi communion - 1) sakaru uzturēšana; sazināšanās; 2) domu apmaiņa; 3) religion konfesija 4) svētais vakarēdiens --Feens 16:55, 3 oktobrī, 2005 (UTC)
1) droši vien, ja neiet runa par precīzu procentu vai skaitli, kurš kurai baznīcai kā organizācijai pieder, tad manuprāt ir labi tikai vispārīgi, piemēram, protestanti (ja nešķir starp protestantiem, ka luterāņiem, baptistiem, utt) vai luterāņi (ja nešķiro pēc luterāņu baznīcām, jo kā neatkarīgas organizācijas var būt ļoti daudz luterāņu baznīcu). Es tikai nezinu, kas ir latviski labākais vārds - luterticīgs vai luterānis; katoļticīgs vai katolis.
2) Anglican Communion vispaar vajadzeetu laikam tulkot kaa anglikāņu baznīcu savienība vai kaa liidziigi, jo Anglijas Baznīca nav palikusi Angijā, reāli tā ir savienība, kurā Anglijas Baznīca ir kā mātes baznīca. Neesmu tikai īsti drošs kaa paši anglikāņi Latvijā šos jēdzienus lieto, tāpēc negribēju ko jaunu izdomāt, es varētu to mēģināt noskaidrot.--Alus 06:28, 5 oktobrī, 2005 (UTC)

Laipni lūdzam![labot pirmkodu]

Starp citu, laipni lūdzam Vikipēdijā! Paldies par Tavu ieguldījumu un ceram, ka aizķersies šeit uz ilgāku laiku! :) --Jūzeris | m? 14:15, 3 oktobrī, 2005 (UTC)

Paldies, centīšos aizķerties. redzu, ka leiši un igauņi mums stipri priekšā. kāpēc tik maza aktivitāte pie mums? Centīšot kādu "animēt" :)

Jūsu konts taps pārsaukts[labot pirmkodu]

05:17, 18 martā, 2015 (EET)

12:31, 19 aprīlī, 2015 (EEST)