Dalībniece:Irenaba/Mākslīgā apaugļošana

Vikipēdijas lapa

Mākslīgā apaugļošana jeb ART (asistēta reproduktīvā tehnoloģija) - metode, kas tiek pielietota kāda no partneru neauglības gadījumā.

  • IUI (Intrauterīna inseminācija) – sperma tiek apstrādāta un ievadīta dzemdes dobumā ovulācijas laikā. Šī metode tiek parasti pielietota, ja spermas kvalitāte ir neapmierinoša, piemēram, spermatozoīdiem ir pazemināts koncentrācijas līmenis, aktivitāte vai kustīgums. Sievietei šīs metodes pielietošanas gadījumā jābūt auglīgai.
  • Ekstrakorporāla (ārpusķermeņa) apaugļošana:
    • IVF (in vitro fertilisation) – olšūna tiek apaugļota ar spermu laboratorijas apstākļos, embriji tiek audzēti speciālajā inkubatorā un pēc 3-5 dienām tiek ievietoti dzemdes dobumā (embrija transfērs). Šo metodi parasti izmanto sievietes neauglības gadījumā, piemēram, ja ir bojāti olvadi. Spermatozoīdi netiek atlasīti, tāpēc metode ir piemērota, ja spermai ir laba kvalitāte.
    • ICSI (intracytoplasmic sperm injection) – olšūnas citoplazmā tiek injecēts viens spermatozoīds, tad tāpat ka IVF procesā, embriji tiek audzēti speciālajā inkubatorā un pēc 3-5 dienām tiek ievietoti dzemdes dobumā (embrija transfērs). Šī ir metode, kuru pielieto abu partneru neauglības gadījumā, īpaši spermas pazeminātas kvalitātes gadījumā - spermatozoīdu kustīguma, aktivitātes vai koncentrācijas pazemināšanas vai to morfoloģijas anomāliju gadījumā.
      • Pirms IVF vai ICSI procedūras sākuma, sievietei tiek nozīmēta hormonālā terapija, kas hiperstimulē olnīcas vairāku olšūnu izveidei. Šāda terapija ilgst aptuveni divas nedēļas un iekļauj sevī ikdienas preparāta injekcijas vēdera muskulatūrā. Katru nedēļu sievietei tiek veikta USG (ultrasonogrāfija), kurā tiek mērīti folikuli izmēri, un, kad tie sasniedz nepieciešamos izmērus, tiek nozīmēts sagatavošanas noslēdzošais hormonālais preparāts, kurš stimulē olšūnu nobriešanu. Šis preparāts ir jāinjecē stingri noteiktu stundu skaitu pirms plānotas olšūnu punkcijas laika.
      • Tad sievietei tiek veikta punkcija un izņemtas olšūnas, kas izvejdojušas hiperstimulācijas rezultātā. Šī manipulācija tiek intravenozā narkozē. Aptuveni tajā pašā laikā partneris nodod spermu. Laboratorijā, speciālajos apstākļos, tiek veikta apaugļošana. Apaugļota olšūna tiek ievietota inkubatorā, kurā notiek embrija dalīšanas.
      • Pēc 3 vai 5 dienām tiek veikta embrija ievietošana dzemdes dobumā. Šī procedūra ir nesāpīga un tiek veikta bez narkozes. Latvijā tiek vienlaicīgi ievietoti viens vai divi embriji. Pārējie embriji, ja tādi ir, pēc pāra vēlēšanas, tiek pakļauti kriogēnai sasaldēšanai ar iespēju tos izmantot nakotnē.
      • Pēc šīs procedūras sievietei tiek nozīmēta hormonālā terapija, kas sagatavo dzemdes dobumu embrija implantācijai un veic citas darbības. Šie preparāti tiek lietoti vismaz aptuveni divas nedēļas, vai arī ilgāk, ja ārsts to nosaka. Pēc embriju transfēra sievietei ir jāpārdzīvo tikai pozitīvas emocijas, jāizvairās no stresa un fiziskām slodzēm.
      • Pirmais grūtniecības tests – asins analīze uz HCG hormonu, tiek veikta 14.dienā pēc embrija transfēra.
    • PICSI (preselective intracytoplasmic sperm injection) – šī metode atšķiras no ICSI metodes ar to, ka šeit ar dažādām metodēm tiek atlasīts viens dzīvotspējīgs spermatozoīds, kas palielina grūtniecības iestāšanos.

Pašlaik labākas efektivitātes sasniegšanai tiek pielietoti papildus līdzekļi, ka, piemēram, preparāts, kas samazina embrija atgrūšanas iespējamību ar mātes organismu, vai speciālā līme, kas veicina embrija implantāciju.

Metodes izvēlei un labāka rezultāta sasniegšanai, ir svarīga pareiza diagnoze. Pārim ir jāveic vairākas analīzes un izmeklējumus. Efektivitāte ir atkarīga no partneru neauglības iemesliem un ilguma, ka arī no sievietes vecuma.

Mākslīga apaugļošana ir veicama arī izmantojot donoru spermu vai olšūnas.

Latvijā eksistē valsts apmaksāta apaugļošanas programma, kurā var piedalīties sievietes līdz 37 gadu vecumam.

Latvijā ir vairākas klīnikas, kas piedāvā mākslīgās apaugļošanas iespējas:

  • AVA klīnika
  • Embrions
  • IVF Riga
  • EGV klīnika
  • Klīnika Piramīda