Fineass Geidžs

Vikipēdijas lapa
Pirmais zināmais Geidža portrets un dzelzs stiemis, ar kuru dabūjis smagu traumu

Fineass Geidžs (angļu: Phineas P. Gage; dzimis 1823. gadā, miris 1860. gada 21. maijā) bija amerikāņu dzelzceļu celtnieks, kurš zināms ar izdzīvošanu pēc iegūtas smagas galvaskausa un smadzeņu traumas.[1] Geidžs tika traumēts negadījumā pie klints spridzināšanas ar metāla stieni, kas iegājis galvaskausā (izdūries tam cauri) zem sejas robežas un izgājis tam cauri pieres un paura kaulu robežā kreisā pusē. Traumas dēļ smadzeņu kreisās pieres daivas lielākā daļa bija iznīcināta. Taču pēc šīs traumas viņš izveseļojās, lai gan atlikušos 12 dzīves gadus saglabājās pēctraumatisks efekts saistībā ar viņa personību un uzvedību. Tāpēc draugi pēc viņa atgriešanās, redzot Geidžu, teica, ka viņš "nav vairs Geidžs".

Dzels stieņa shematisks virziens pēc Harlova.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Bigelow, Henry Jacob (July 1850). Dr. Harlow's Case of Recovery from the Passage of an Iron Bar through the Head. American Journal of the Medical Sciences 20: 13–22
  2. Harlow, John Martyn (1868). Recovery from the Passage of an Iron Bar through the Head Arhivēts 2012. gada 25. maijā, Wayback Machine vietnē.. Publications of the Massachusetts Medical Society 2: 327–47. Reprinted as Recovery from the Passage of an Iron Bar through the Head (David Clapp & Son, 1869). 22 pages.