Dalībnieks:Mikkaaleina/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
Annas Atkinas portrets

Anna Atkina

Anna Atkina (Čildrena dzimusi 1799.gada 16. martā – mirusi 1871.gada 9.jūnijā) ir britu izcelsmes botāniķe un fotogrāfe. Viņa tiek uzskatīta par pirmo personu, kas publicēja ilustrētu grāmatu ar fotoattēliem. Kā arī dažos avotos minēts, ka viņa bija pirmā sieviete, kas radīja fotogrāfijas.

Dzīves gājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Anna Atkina ir dzimusi Tonbridžā, Kentā, Apvienotajā Karalistē 1799.gadā. Viņas māte Hestere Anne Čildrena pēc dzemdībām mira 1800.gadā. Pēc tam Anna satuvinājas ar savu tēvu Džonu Džordžu Čildrenu. Anna "ieguva reti piešķiramo zinātnisko grādu kā sieviete." Viņa detalizēja tēva veidotās ilustrācijas un gravējumus. 1825.gadā viņa aprecējās ar Džonu Pelliju Atkinu, Londonas Rietumu Indijas tirgotāju, viņi pārvācās uz Halstedas Place, Alkinu ģimenes mājvieta ir Severoakā, Kentā. Viņiem nebija bērnu. Atkini bija ieinteresēti botānikā, piemēram kolekcionējot herbārijus jeb izžāvētus augus. Kas vēlāk tika izmantoti fotogrāfijās.

Fotogrāfēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Džons Džordžs Čildrens un Džons Pellijs Atkins bija draugos ar Villijamu Henriju Foksu Talbotu. Tieši no Talbota Anna Atkina apguva divus izgudrojumus saistībā ar fotogrāfēšanu: "fonētiskās zīmēšanas" tehniku (kurā objekts ir novietots uz gaismas jūtīga papīra, kas tiek pakļauts saules gaismai, lai veidotos attēls) un calotaipa(english: calotype) tehniku. Anna ar fotografēšanu sāka nodarboties 1841.gadā. Dažos avotos minēts, ka viņa bija pirmā sieviešu kārtas fotogrāfe. Diemžēl neviena no Atkinas un Talbota sievas Konstances uzņemtajām fotogrāfijām nebija saglabājusies.

Britu aļģu fotogrāfijas: Tirkīzveida Iespaidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]