Ķīnas tatāri

Vikipēdijas lapa
Tatāri (pa labi) attēloti sienas gleznojumā, kurā attēlotas 56 Ķīnā atzītās etniskās grupas

Ķīnas tatāri (tatāru: Qıtay tatarları, تاتارلار) ir nacionālā minoritāte Ķīnā. Viena no 56 oficiāli atzītajām Ķīnas tautām. Viņi ir tatāru pēcteči, kas pārcēlās uz Ķīnu 19. gadsimtā. Lielākoties viņi apdzīvo Siņdzjanas Uiguru autonomo reģionu. Pēc reliģijas viņi ir sunnītu musulmaņi. Rakstot lieto arābu rakstību.

Ķīnas tatāru skaits 2010. gadā bija 3556 cilvēku.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūsdienu Ķīnas tatāru senči ir Sibīrijas un Volgas tatāri. Līdz 19. gadsimtam, galvenokārt pateicoties tatāru tirgotājiem, Vidusāzijā izveidojās ievērojama tatāru minoritāte. Vēlāk tatāru tirgotāji sāka pārcelties no Vidusāzijas uz Austrumturķestānu, kas piederēja toreizējai Cjinu impērijai, lielākoties reģiona ziemeļos.

19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā arī Mandžūrijā sāka parādīties tatāri. Mandžūrijā dzīvojošie tatāri atšķirībā no Siņdzjanā dzīvojošajiem turpināja uzturēt kontaktus ar krieviem, lielākoties ar tiem pašiem ieceļotājiem. Vēlāk Mandžūrijas tatāru kopiena pilnībā izšķīrās, tās pārstāvji izceļoja uz lielajām pilsētām vai citām valstīm, savukārt Siņdzjanas kopiena pastāvīgi sarūk.

Skatīt vēl[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]