Aptiekas iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Aptiekas iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Aptiekas iela
Aptiekas iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Ziemeļu rajons
Apkaime Sarkandaugava
Garums 950 m
Vēsturiskie
nosaukumi
  • Aleksandra iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts
Celtnes
Aptiekas iela Vikikrātuvē

Aptiekas iela ir iela Rīgas Ziemeļu rajonā, Sarkandaugavā. Aptiekas iela sākas krustojumā ar Tilta ielu un beidzas uz Kundziņsalas tilta pār Sarkandaugavu, turpinoties kā Kundziņsalas 6. šķērslīnija. Savieno Sarkandaugavu ar Kundziņsalu.

Aptiekas ielā ir dažāda veida, pārsvarā dzīvojamā, apbūve. Šeit atrodas Sarkandaugavas filiālbibliotēka (Aptiekas iela 14A) un Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (Aptiekas 7/9), kā arī pirmsskolas izglītības iestāde.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aptiekas iela sākotnēji bijusi daļa no Aleksandra ielas. Dibinot Aleksandra Augstumu slimnīcu, 1824. gadā pie tās ierīkoja aptieku, kas devusi ielas nosaukumu (aptieka pastāv līdz mūsdienām, lai gan tagad atrodas Patversmes ielā 1). 1885. gada 18. martā Aleksandra ielas daļu no Tilta ielas līdz Tvaika ielai pārdēvēja par Aptiekas ielu (Apotheke Straße, Аптекарская улица). Latviešu valodā šo ielu sākumā dēvēja par Aptieķeru ielu. 1947. gada 16. aprīlī tika pieņems lēmums rezervēt zemi Aptiekas ielas turpinājumam aiz Tvaika ielas, bet 1956. gada 14. septembrī tika apstiprināts projekta uzdevums tilta celtniecībai no Aptiekas ielas pāri Sarkandaugavai uz Kundziņsalu (tilta celtniecība pabeigta 1959. gadā).

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aptiekas iela ir savienota ar šādām ielām:

Aptiekas iela pārtop Kundziņsalas 6. šķērslīnijā.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Koordinātas: 56°59′50″N 24°07′13″E / 56.9971°N 24.1203°E / 56.9971; 24.1203