Dubioza kolektiv

Vikipēdijas lapa
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv 2023. gada februārī
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Bosnija un Hercegovina Mostara, Sarajeva, Zenica, Bosnija un Hercegovina
Žanri reproks, regejs, ska, dub, alternatīvais roks, fankroks, ska roks
Darbības gadi 2003–pašlaik
Izdevēji Gramofon, Ekipa, Koolarrow Records, Menart Records, 300 Producciones
Mājaslapa dubioza.org

Dubioza kolektiv (pazīstama arī vienkārši kā Dubioza)[1] ir Bosnijas avangarda dabroka grupa, kas pazīstama ar savu savdabīgo stilu, kurā ir ietverti hiphopa, dub, ska, regeja, roka, panka, elektroniskās mūzikas un Balkānu mūzikas elementi, kā arī ar sociāli un politiski orientētu dziesmu rakstīšanu, kuru teksti ir vairākās valodās.[2][3] 2015. gadā Dubioza kolektiv dēvēja par populārāko Bosnijas mūzikas grupu.[4]

Dubioza kolektiv 2003. gadā[5][6] dibināja Brano Jakubovičs,[7] Vedrans Mujagičs, Almirs Hasanbegovičs un Adis Zvekičs, apvienojoties divām mūzikas grupām — Ornament un Gluho doba.[3][8] Grupas izcelsmes vieta ir Sarajeva un Zenica.[9] Sākotnēji Dubioza kolektiv sastāvā bija arī sieviešu vokāls, taču dziedātāja Adisa Zvekiča ar laiku pameta grupu, lai veidotu solokarjeru.[10] Grupas koncerti jau kopš tās pirmsākumiem ir vienlaicīgi bosniešu un angļu valodā.[9] Dziedātājs Adis Zvekičs teicis, ka pirmo reizi grupu, kas kalpoja par Dubioza priekšvēstnesi, viņš izveidoja 1993. gadā, kad viņam bija 13 gadi. Bosnijas kara dēļ nebija elektrības, tāpēc grupa satikās vakaros un rīkoja džema sesijas tumsā.[11] Visi grupas dalībnieki apgalvo, ka ir strādnieku un zemnieku bērni.[8]

Grupas mūzika bieži vien apvieno nopietnas liriskās tēmas un saturu ar satīrisku lirisko stilu un pasniegšanas veidu, kā arī vienkāršas melodijas un dejojamus ritmus, cenšoties uzrunāt pēc iespējas plašāku auditoriju, lai izplatītu savu radošo darbību un idejas.[7][12] Dubioza pastāvīgi pievēršas sociāli un politiski orientētām tēmām, runājot par netaisnību, kas piemeklē vienkāršus cilvēkus, politisko korupciju un cenšas veicināt sabiedrības politisko apziņu.[9][13] Grupas dalībnieki uzskata, ka mākslinieku pienākums ir izmantot savus medijus pozitīvu ideju un vērtību popularizēšanai.[13] Grupas aktīvisms pret labējām partijām, ksenofobiju un fašismu ir daļēji balstīts uz viņu dzimtenes pieredzi ar šādu ideoloģiju sekām.[3]

Lai gan grupa apsvēra iespēju pārstāvēt Bosniju Eirovīzijas dziesmu konkursā, viņi galu galā nolēma atteikties no šīs idejas, jo viņiem būtu jāparaksta līgums, kas uzliek pienākumu atturēties no jebkādiem politiskiem izteikumiem. Tā vietā viņi ierakstīja un izdeva ļoti kritisku un politisku dziesmu Euro song.[11][14]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dušan Jesih. «Dubioza kolektiv: 5 do 12» [Dubiose Collective: 5 to 12 p.m.]. Radiotelevizija Slovenija (sl-si), 2010. gada 7. jūnijs.
  2. «To je nagrajenec, ki prejme dve vstopnici za koncert skupine Dubioza kolektiv!». Mariborinfo.com (sl-SI). 2018. gada 27. jūlijs.
  3. 3,0 3,1 3,2 Morena Duwe. «Interview with Balkan Band and Political Activists, Dubioza Kolektiv». HuffPost (en-US), 2016. gada 15. februāris.
  4. GORAN KOMPOS. «Moramo promovirati pozitivne ideje» [We need to promote positive ideas]. Mladina (sl-si), 2015. gada 25. septembris.
  5. «About us». dubioza.org (en-US). Dubioza kolektiv.
  6. «DUBIOZA KOLEKTIV SEJEJO SVOJ DVOM» [THE DUBIOSIS COLLECTIVE SOWING TWO]. Radiotelevizija Slovenija (sl-si). 2005. gada 6. janvāris.
  7. 7,0 7,1 Žiga Brdnik. «Brano Jakubović, Dubioza kolektiv: Glasbena industrija je velika prevara» [Brano Jakubovic, Dubioza Collective: The music industry is a big scam]. Dnevnik, 2016. gada 5. februāris.
  8. 8,0 8,1 «Spotlight Interview with Seven Piece Bosnian Band Dubioza Kolektiv». Hush Hush Biz (en-US). 2016. gada 24. novembris.
  9. 9,0 9,1 9,2 Claudia Kopina. «Dobrodošli v Apsurdistanu, fikcijska država kot odgovor na "mojstre ignorance" - politike» [Welcome to Absurdistan, a fictional state in response to the "masters of ignorance" - politics]. Radiotelevizija Slovenija, 2013. gada 23. aprīlis.
  10. «Dubioza kolektiv: Osem ljudi, osem različnih ozadij» [Dubiose Collective: Eight people, eight different backgrounds]. Radiotelevizija Slovenija (sl-si). 2010. gada 11. jūnijs.
  11. 11,0 11,1 Luka Zanoni. «Dubioza about Europe». Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (itāļu), 2011. gada 13. maijs.
  12. «Dubioza Kolektiv - Music Interview». Buzz Magazine. 2016. gada 29. novembris.
  13. 13,0 13,1 GORAN KOMPOS. «Moramo promovirati pozitivne ideje» [We need to promote positive ideas]. Mladina (sl-si), 2015. gada 25. septembris.
  14. «Video: Dubioza kolektiv prerasla Balkan. Bo dorasla Zahodu?» [Video: Dubioza collective outgrows the Balkans. Will it reach the West?]. Radiotelevizija Slovenija. 2011. gada 21. augusts.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]