Footwork Arrows

Vikipēdijas lapa
Footwork
Pilns nosaukums Footwork Arrows
Valsts Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Bāze Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Miltonkīna, Apvienotā Karaliste
Dibinātājs (-i) Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Džekijs Olivers
Slaveni piloti Valsts karogs: Itālija Džanni Morbidelli
Valsts karogs: Itālija Mikēle Alboreto
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Dereks Vorviks
Valsts karogs: Brazīlija Kristians Fitipaldi
Valsts karogs: Nīderlande Joss Verstapens
Formula 1 statistika
Debija 1991. gada ASV GP
Pēdējā sacīkste 1996. gada Japānas GP
Aizvadītās sacīkstes 97
Konstruktoru kausi 0
Čempiona tituli 0
Uzvaras 0
Pole position¹ 0
Ātrākie apļi 0
1996. gada pozīcija 9. (1 punkts)
 ¹ pirmās starta vietas

Footwork Arrows bija Formula 1 komanda no Apvienotās Karalistes. Komanda piedalījās F1 sacīkstēs no 1991. līdz 1996. gadam.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komandu dibināja firma "Footwork" un Džekijs Olivers, kurš kļuva par komandas direktoru. Tā tika bāzēta uz Arrows komandas.

Pirmās sezonas (1991-1993)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1991. gada sākumā tika lietota vecā Arrows A11C šasija un Porsche motors. Par pilotiem kļuva Alessandro Kafi un Mikēle Alboreto. Pirmajās četrās sacīkstēs Kafi nespēja ne reizi kvalificēties. Vēlāk viņš tika savainots un tāpēc tika aizstāts ar Stefanu Johansonu. Jau pēc četrām sacīkstēm Kafi atkal bija ierindā un varēja braukt. Viņš arī sasniedza sezonas labāko rezultātu komandai - 10. vieta. Itālis tomēr tika nomainīts ar Aguri Sudzuki pēc sezonas. Bija manāms uzlabojums, jo Sudzuki nekvalificējās tikai divām sacīkstēm, bet Alboreto izcīnīja sešus punktus. 1993. gadā Alboreto nomainīja Dereks Vorviks, kurš spēja izcīnīt vienu ceturto vietu, kas uz to brīdi bija komandas labākais sasniegums.

Pēdējās sezonas (1994-1996)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Footwork FA15

1994. gadā Mugen Honda motorus nomainīja Ford. Iepriekšējo pilotu pāri (Vorviks un Sudzuki) nomainīja Džanni Morbidelli un Kristians Fitipaldi. Fitipaldi izcīnīja divas ceturtās vietas (6 punkti), bet Morbidelli bija piektais un sestais (3 punkti). Kopvērtējumā komanda ierindojās devītajā vietā. 1995. gadā Fitipaldi vietā sāka braukt Taki Inoue. Morbidelli uz daļu sezonas nomainīja Masimiliāno Papiss. Sezonas pēdējo sacīksti Morbidelli nobrauca izcili un kāpa uz goda pjedestāla. Viņš, tāpat kā otrās vietas īpašnieks Olivjē Panī un ceturtās vietas īpašnieks Marks Blandels no uzvarētāja Deimona Hilla atpalika divus apļus - tas ir Formula 1 rekords. 1996. gadā komandā brauca Rikardu Rosē un Joss Verstapens. Pēdējais vienu reizi spēja izcīnīt punktus.

Izpirkšana (1996)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Arrows

1996. gada sākumā Toms Vokinšovs nopirka lielu daļu komandas un no 1997. gada piedalījās F1, atgriežot Arrows vārdu. Viņš solīja uzvaras, kas bija diezgan ticami, ņemot vērā to, ka tika parakstīts līgums ar čempionu Deimonu Hillu un maksātspējīgo Pedru Dinizu. Formulas tomēr bija ļoti lēnas un neizturīgas, tāpēc rezultāti nebija pat tuvi uzvarām, tomēr Ungārijas GP tikai tehniskas problēmas patraucēja Hillam izcīnīt savu pirmo uzvaru Arrows sastāvā.