Jordan Grand Prix

Vērtīgs raksts
Vikipēdijas lapa
Jordan
Pilns nosaukums Jordan Grand Prix
Valsts Karogs: Īrija Īrija
Bāze Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Silverstona, Lielbritānija
Dibinātājs (-i) Valsts karogs: Īrija Edijs Džordans
Slaveni piloti Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Deimons Hills
Valsts karogs: Vācija Heincs Haralds Frencens
Valsts karogs: Itālija Džankarlo Fizikella
Valsts karogs: Vācija Mihaels Šūmahers
Valsts karogs: Brazīlija Rubenšs Barikello
Formula 1 statistika
Debija 1991. gada ASV GP
Pēdējā sacīkste 2005. gada Ķīnas GP
Aizvadītās sacīkstes 250
Konstruktoru kausi 0
Čempiona tituli 0
Uzvaras 4
Pole position¹ 2
Ātrākie apļi 2
2005. gada pozīcija 9. (12 punkti)
 ¹ pirmās starta vietas

Jordan Grand Prix (parasti saukta par Jordan, latviski tiek izrunāta kā Džordan Gran Prī) bija Formula 1 autosacīkšu komanda, kuru dibināja īrs Edijs Džordans. F1 Jordan piedalījās no 1991. līdz 2005. gadam. Tā ir vienīgā komanda no Īrijas, kura jebkad ir startējusi F1. Komanda bija pazīstama ar "rokenrolīgu" attieksmi,[1] kas tai veidoja savdabīgu tēlu 1990. gadu Formula 1 sabiedrībā. Jordan ir viena no retajām komandām, kura visās sezonās ir izcīnījusi kaut vienu punktu.

2005. gadā Jordan Grand Prix tika pārdota investēšanas koncernam Midland, un tika izveidota komanda ar nosaukumu MF1 Racing. Tā, savukārt, gadu vēlāk tika pārdota nīderlandiešu autobūves uzņēmumam Spyker, kuri komandu pārsauca par Spyker F1. 2007. gada septembrī puse komandas tika pārdota indiešu miljardierim Vidžajam Maljam. Kopš 2008. gada tā piedalās ar nosaukumu "Force India".[2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Priekšvēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Edijs Džordans (komandas dibinātājs) 1970. gados īsu periodu pats bija sacīkšu braucējs. 1980. gados beigās viņš vadīja veiksmīgu Formula 3 un Formula 3000 komandu, kuras nosaukums bija "Eddie Jordan Racing Team". 1988. gadā tika Martins Donelijs kopvērtējumā ierindojās augstajā trešajā vietā. Veiksmīgi tosezon startēja arī viņa komandas biedrs Džonijs Herberts, kuram pa spēkam bija uzvaras pirmajās divās sacīkstēs. 1989. gadā Žans Alezī izcīnīja F3000 titulu.

Debija F1 un pirmie gadi (1991—1996)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mihaels Šūmahers testē Jordan 191 lietus apstākļos
Diagramma ar rezultātiem konstruktoru kausā gadu no gada

Jordan formulas pirmo reizi Formula 1 sacensībās piedalījas 1991. gadā. Tās sākotnēji vadīja Andrea de Čezariss un Bertrāns Gašo. Lai gan de Čezariss piedalījās visās tās sezonas sacīkstēs, Gašo beidza braukt Jordan pēc Ungārijas GP, jo starp sacīkstēm izraisīja incidentu (aplēja taksistu ar asaru gāzi un tika arestēts).[3] Līdz sezonas beigām viņa vietā brauca Mihaels Šūmahers, Robertu Morenu un Alesandro Zanardi.

Otrajā sezonā komanda piedzīvoja pamatīgas izmaiņas: Ford dzinēju vietā tika lietoti Yamaha motori, un tika nomainīti piloti. Sezonu uzsāka un pabeidza Stefano Modena un Maurisiu Guželmins. Atšķirībā no punktiem bagātās 1991. gada sezonas, 1992. gadā komanda izcīnīja tikai vienu punktu.

1993. gadā komanda lietoja Hart dzinējus. Pirmajā sacīkstē Jordan formulas vadīja Rubenšs Barikello un Ivans Kapelli, tomēr jau pēc diviem posmiem par Barikello komandas biedru kļuva Tjerī Butsēns, kurš šo vietu ieņēma lielāko daļu sezonas. Tās nobeigumā par otro pilotu kļuva arī Marko Apičella, Emanuele Naspeti un Edijs Irvains.

1994. gadā komanda turpināja lietot Hart dzinējus un paturēja darbā Barikello un Irvainu. Tiesa gan, pēdējais tika diskvalificēts uz trim sacīkstēm, tāpēc tajā laikā viņa vietā brauca Aguri Sudzuki un Andrea de Čezariss. Sezona kopumā bija ļoti veiksmīga — atkārtota labākā vieta konstruktoru kausa ieskaitē, visvairāk punktu sezonā tās vēsturē un pirmais pjedestāls.

1995. gadā komanda sāka lietot Peugeot dzinējus un atstāja abus pilotus savās vietās. Kanādas GP bija īpaši veiksmīgs, jo Barikello finišēja otrais, bet Irvains — trešais.

1996. gadā komandu pameta Irvains, jo viņš devās uz Ferrari. Par Rubenša Barikello komandas biedru kļuva Martins Brandls. Lai arī piloti ne reizi nebija uz pjedestāla, viņi pārspēja iepriekšējā gada rezultātu.

Rezultātu uzlabošanās (1997—2000)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jordan 197 muzeja apskatē.
Komandas boss Džordans sveic fanus.

1997. gadā komanda bija spiesta mainīt abus pilotus, jo Barikello devās uz jaunizveidoto Stewart, bet Brandls beidza karjeru. Par Jordan pilotiem kļuva tolaik divkārtējā pasaules čempiona Mihaela Šūmahera brālis Ralfs un pirms gada debitējušais itālis Džankarlo Fizikella. Argentīnas GP komanda gandrīz izcīnīja dubultuzvaru (turklāt, savā divsimtajā sacīkstē), tomēr pēc sadursmes Šūmahers atkrita uz trešo vietu, bet Fizikella izstājās. Fizikellam bija vēl viena laba iespēja uzvarēt Vācijā, tomēr tehniskās problēmas viņu atmeta uz vienpadsmito vietu. Sezona kopumā bija ļoti veiksmīga, un iezīmēja Jordan augšupejas sākumu.

1998. gadā Fizikellas vietā komanda sāka izmantot eksčempiona Deimona Hilla pakalpojumus. Komandas neapšaubāmi labākais sniegums tosezon bija lietainajā Beļģijas GP, kad komanda izcīnīja dubultuzvaru. Tāpat kā citi notikumi trasē todien, tas bija liels pārsteigums.

1999. gadā R. Šūmahers devās uz Williams, tāpēc par Hilla komandas biedru kļuva vācietis Heincs Haralds Frencens. Frencens spīdoši brauca visas sezonas gaitā un, pēc paša vārdiem, nekļuva par čempionu tikai tādēļ, ka izstājās Sanmarīno un Eiropā. Ar divām uzvarām un vēl četrām reizēm uz pjedestāla Frencens bija trešais kopvērtējumā tikai aiz Irvaina un Hekinena. Hills, savukārt, aizvadīja savu pēdējo sezonu, un retu reizi ieguva punktus. Konstruktoru kausā Jordan bija trešie ar 61 punktu. Hilla vietu aizņēma Jarno Trulli.

2000. gadā komanda brauca vairāk vai mazāk atzīstami, tomēr pabāli salīdzinājumā ar 1999. gadu. Tā arī sāka lietot Honda dzinējus.

Rezultātu pasliktināšanās (2001—2004)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fizikella 2002. gadā.

2001. gadā Frencens un Trulli saglabāja savas vietas Jordan. Gada gaitā Rikardu Zonta arī sēdās pie stūres, jo Frencens bija savainots pēc smagās avārijas Monako. Zonta vēlreiz bija izsaukts uz sacīksti Vācijā, jo Frencenu atlaida no darba Jordan komandā. Jau pēc sacīkstes šī vieta tika iedota francūzim Žanam Alezī, kurš aizvadīja savu pēdējo sezonu.

2002. gadā komanda nomainīja abus pilotus — tagad tajā brauca japāņu debitants Takuma Sato un itālis Džankarlo Fizikella, kurš jau iepriekš brauca ar Jordan. Viņi abi izcēlās Malaizijas GP, kad formulas sadūrās.

2003. gadā Sato tika nomainīts ar Fērmanu, turklāt tagad komanda lietoja Ford dzinējus. Džankarlo Fizikella uzvarēja Brazīlijas GP, pārsteidzot visu F1 pasauli. Tiesa gan, viņa uzvaru atzina apmēram divas nedēļas pēc sacīkstes, jo sakarā ar tehnisku kļūmi tā sākumā tika piešķirta Reikenenam.[4] Ralfs Fērmans tika savainots Ungārijas GP treniņos, tādēļ viņu divas sacīkstes aizvietoja ungārs Žolts Baumgartners.

2004. gadā komanda nomainīja abus pilotus, un izmantoja vācieša Nika Heidfelda un itāļa Džordžo Pantano pakalpojumus. Pantano sponsoru maksātnespējas dēļ vairākas sacīkstes tika aizvietots ar Timo Gloku. No šīs trijotnes vienīgi Pantano neizcīnīja punktus.

Komandas pārdošana un pēdējā sezona (2005)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Monteiru kvalificējas ASV GP.
Vairāk lasiet rakstā MF1 Racing.

2005. gada sākumā tika paziņots par to, ka Midland koncerns nopērk Jordan komandu, tomēr pirmo sezonu atstās Jordan vārdu. Dzeltenās formulas vadīja portugālis Tiagu Monteiru un indietis Narains Kartikejans. Viņi abi debitēja F1. Komandas labākais rezultāts bija 3. (Monteiro) un 4. (Kartikejans) vieta skandalozajā ASV GP. Pēdējā sacīkstē finišēja tikai portugālis, viņš bija vienpadsmitais. Kartikejans piedzīvoja smagu avāriju un izstājās.

2006. gadā MF1, Jordan pēctecis, tika pārdots nīderlandiešu uzņēmumam Spyker. Tika izveidota komanda Spyker F1, kura F1 piedalās kopš 2007. gada. 2007. gada nogalē puse Spyker komandas tika pārdota indiešu miljardierim Vidžajam Maljam, kurš komandu pārsauca par "Force India".[2] Džordanam joprojām pieder īpašumi ap komandas bāzi Silverstonā, no kuriem viņš vēlas atbrīvoties. Tā kā Force India atteicās tos nopirkt, Džordans bloķēja komandas pieeju fabrikai, uz piebraucamā ceļa (kas arī pieder viņam) izgāžot kravu betona.[5]

2006. gadā Starptautiskā Automobiļu Federācija paziņoja, ka tiks rīkots konkurss uz 12. komandas vietu 2008. gada F1 sezonā. Lai gan vietu ieguva Prodrive F1, vēlāk tika paziņots, ka starp citiem kandidātiem bija arī Edijs Džordans, kurš vēlējās atjaunot Jordan Grand Prix komandu.[6]

Sponsori[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmajā Jordan sezonā komandas galvenais sponsors bija citronlaima dzēriens 7Up. No 1992. līdz 1994. gadam komandas spēkratus rotāja dienvidāfrikāņu ķīmijas, dabasgāzes un naftas kompānijas Sasol logotips, savukārt 1995. gadā par reklāmu uz Jordan formulām maksāja Francijas naftas uzņēmums Total. No 1996. līdz 2005. gadam Jordan galvenais sponsors bija cigarešu marka Benson & Hedges. Izņēmums bija vienīgi 2002. gads, kad DHL kļuva par tādu. Sacīkstēs, kurās tabakas reklāma bija aizliegta, komanda lietoja dažādus uzrakstus, kas asociējas ar kompānijas nosaukumu (atšķirībā no lielas daļas citu komandu, kuras vienkārši aizkrāsoja uzrakstus). Pirmajos gados, kad komandas talismans bija čūska Šņāčošais Sids (angļu: Hissing Sid) formulas rotāja uzraksts "Bitten Hisses" (Sadzeltie Šņācieni), tad "Buzzin Hornets" (Dūcošie Sirseņi), kamēr talismans bija vārdā nenosaukts sirsenis, "Bitten Heroes" (Sakostie Varoņi) vienu sacīksti pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem ASV un, visbeidzot, "Be On Edge" (Esi Uz Robežas), kad vienkārši tika izdzēsti burti no uzraksta "BENSON&HEDGES". Karikatūrās dažkārt tika izķēmoti šie uzraksti.[7]

2003. gada jūnijā Jordan iesūdzēja mobilo telefonu sakaru kompāniju Vodafone tiesā, mēģinot piedzīt 150 miljonus GBP, apgalvojot, ka kompānija mutiski sarunāja trīs gadu sponsorēšanas līgumu, tomēr vēlāk to parakstīja ar Ferrari. Divus mēnešus vēlāk Jordan atsauca šo lietu un piekrita samaksāt Vodafone tēriņus šajā lietā. No šī finansiālā trieciena komanda neatguvās. Tiesnesis ļoti kritizēja Ediju Džordanu, apgalvojot, ka sūdzība bija "bez pamatojuma un nepatiesa".[8]

Formula 1 rezultāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rezultāti treknrakstā nozīmē, ka pilots izcīnīja pirmo starta vietu. Valstu apzīmēšanai izmantoti ISO 3166-1 alpha-3 kodi.

Gads Šasija
Dzinējs
Piloti 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Punkti V.
1991 Jordan 191
Ford
USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 13 5.
Valsts karogs: Beļģija Gašo 10 13 Izst 8 5 Izst Izst 6 6 9
Valsts karogs: Vācija M Šūmahers Izst
Valsts karogs: Brazīlija Morenu Izst 10
Valsts karogs: Itālija Zanardi 9 Izst 9
Valsts karogs: Itālija de Čezariss NPK Izst Izst Izst 4 4 6 Izst 5 7 13 7 8 Izst Izst 8
1992 Jordan 192
Yamaha
RSA MEX BRA ESP SMR MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 1 11.
Valsts karogs: Itālija Modena NK Izst Izst NK Izst Izst Izst Izst Izst NK Izst 15 NK 13 7 6
Valsts karogs: Brazīlija Guželmins 11 Izst Izst Izst 7 Izst Izst Izst Izst 15 10 14 Izst Izst Izst Izst
1993 Jordan 193
Ford
RSA BRA EUR SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 3 10.
Valsts karogs: Brazīlija Barikello Izst Izst 10 Izst 12 9 Izst 7 10 Izst Izst Izst Izst 13 5 11
Valsts karogs: Itālija Kapelli Izst NK
Valsts karogs: Beļģija Butsēns Izst Izst 11 Izst 12 11 Izst 13 9 Izst
Valsts karogs: Itālija Apičella Izst
Valsts karogs: Itālija Naspeti Izst
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Irvains 6 Izst
1994 Jordan 194
Hart
BRA PAC SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR JPN AUS 28 5.
Valsts karogs: Brazīlija Barikello 4 3 NK Izst Izst 7 Izst 4 Izst Izst Izst 4 4 12 Izst 4
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Irvains Izst IZSL IZSL IZSL 6 Izst Izst Izst Izst Izst 13 Izst 7 4 5 Izst
Valsts karogs: Japāna Sudzuki Izst
Valsts karogs: Itālija de Čezariss Izst 4
1995 Jordan 195
Peugeot
BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR PAC JPN AUS 21 6.
Valsts karogs: Brazīlija Barikello Izst Izst Izst 7 Izst 2 6 11 Izst 7 6 Izst 11 4 Izst Izst Izst
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Irvains Izst Izst 8 5 Izst 3 9 Izst 9 13 ;Izst Izst 10 6 11 4 Izst
1996 Jordan 196
Peugeot
AUS BRA ARG EUR SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN 22 5.
Valsts karogs: Brazīlija Barikello Izst Izst 4 5 5 Izst Izst Izst 9 4 6 6 Izst 5 Izst 9
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brandls Izst 12 Izst 6 Izst Izst Izst 6 8 6 10 Izst Izst 4 9 5
1997 Jordan 197
Peugeot
AUS BRA ARG SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA AUT LUX JPN EUR 33 5.
Valsts karogs: Vācija R Šūmahers Izst Izst 3 Izst Izst Izst Izst 6 5 5 5 Izst Izst 5 Izst 9 Izst
Valsts karogs: Itālija Fizikella Izst 8 Izst 4 6 9 3 9 7 11 Izst 2 4 4 Izst 7 11
1998 Jordan 198
Mugen Honda
AUS BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA LUX JPN 34 4.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Hills 8 DK 8 10 Izst 8 Izst Izst Izst 7 4 4 1 6 9 4
Valsts karogs: Vācija R Šūmahers Izst Izst Izst 7 11 Izst Izst 16 6 5 6 9 2 3 Izst Izst
1999 Jordan 199
Mugen Honda
AUS BRA SMR MON ESP CAN FRA GBR AUT GER HUN BEL ITA EUR MYS JPN 61 3.
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Hills Izst Izst 4 Izst 7 Izst Izst 5 8 Izst 6 6 10 Izst Izst WD
Valsts karogs: Vācija Frencens 2 3 Izst 4 Izst 11 1 4 4 3 4 3 1 Izst 6 4
2000 Jordan EJ10/Jordan EJ10B
Mugen Honda
AUS BRA SMR GBR ESP EUR MON CAN FRA AUT GER HUN BEL ITA USA JPN MYS 17 6.
Valsts karogs: Vācija Frencens Izst 3 Izst 17 6 Izst 10 Izst 7 Izst Izst 6 6 Izst 3 Izst Izst
Valsts karogs: Itālija Trulli Izst 4 15 6 12 Izst Izst 6 6 Izst 9 7 Izst Izst Izst 13 12
2001 Jordan EJ11
Honda
AUS MYS BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR FRA GBR GER HUN BEL ITA USA JPN 19 5.
Valsts karogs: Vācija Frencens 5 4 11 6 Izst Izst Izst Savainots Izst 8 7
Valsts karogs: Brazīlija Zonta 7 Izst
Valsts karogs: Francija Alezī 10 6 8 7 Izst
Valsts karogs: Itālija Trulli Izst 8 5 5 4 DK Izst 11 Izst 5 Izst Izst Izst Izst Izst 4 8
2002 Jordan EJ12
Honda
AUS MYS BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR GBR FRA GER HUN BEL ITA USA JPN 9 6.
Valsts karogs: Itālija Fizikella Izst 13 Izst Izst Izst 5 5 5 Izst 7 Savainots Izst 6 Izst 8 7 Izst
Valsts karogs: Japāna Sato Izst 9 9 Izst Izst Izst Izst 10 16 Izst Izst 8 10 11 12 11 5
2003 Jordan EJ13
Ford
AUS MYS BRA SMR ESP AUT MON CAN EUR FRA GBR GER HUN ITA USA JPN 13 9.
Valsts karogs: Itālija Fizikella 12 Izst 1 15 Izst Izst 10 Izst 12 Izst Izst 13 Izst 10 7 Izst
Valsts karogs: Īrija Fērmans Izst 10 Izst Izst 8 11 12 Izst 11 15 13 Izst Savainots Savainots Izst 14
Valsts karogs: Ungārija Baumgartners Izst 11
2004 Jordan EJ14
Ford
AUS MYS BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN BEL ITA CHN JPN BRA 5 9.
Valsts karogs: Vācija Heidfelds Izst Izst 15 Izst Izst 7 10 8 Izst 16 15 Izst 12 11 14 13 13 Izst
Valsts karogs: Itālija Pantano 14 13 16 Izst Izst Izst 13 Izst 17 Izst 15 Izst Izst Izst
Valsts karogs: Vācija Gloks 7 15 15 15
2005 Jordan EJ15/Jordan EJ15B
Toyota
AUS MYS BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN TUR ITA BEL BRA JPN CHN 12 9.
Valsts karogs: Portugāle Monteiru 16 12 10 13 12 13 15 10 3 13 17 17 13 15 17 8 Izst 13 11
Valsts karogs: Indija Kartikejans 15 11 Izst 12 13 Izst 16 Izst 4 15 Izst 16 12 14 20 11 15 15 Izst

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Koen Vergeer (1999). Formula 1 Fanatic, 218 ISBN 0-7475-6214-8.
  2. 2,0 2,1 «F1: Spyker tiks pārdēvēta par Force India». DELFI Autosports. 21.10.2007.
  3. «F1 Enciklopēdija (angliski)». GrandPrix.com. 11.09.2007.
  4. «Fizikellas apraksta lapa portālā "DELFI"». DELFI Autosports. 15.02.2006.
  5. «F1 īsumā: Šumahers, Hamiltons, Džordans». DELFI Autosports. 26.03.2008.
  6. «Jordan pieteikums 2008. gadam apstiprināts (angliski)». Manipe F1. 02.04.2007. Arhivēts no oriģināla, laiks: 01.03.2007. Skatīts: 04.06.2007.
  7. Džima Bambera karikatūra, 2000. gads[novecojusi saite]
  8. «Tiesnesis kritizē Jordan tiesas sēdi (angliski)». BBC Sport. 03.08.2003.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]