Jūras pastaigas

Vikipēdijas lapa

Jūras pastaigas (franču: Longe Cōtevācu: Wasserwanderer) ir ūdens sporta veids, kurš radies Ziemeļfrancijā, Denkerkā.

Tas ietver pārvietošanos pa jūru paralēli krastam, izmantojot airus līdzsvaram. Kopš 2010. gada šis sporta veids ir strauji pieaudzis popularitātē Francijā un ir izveidoti vairāki klubi. Sporta veids ir izplatījies arī Vācijā un Latvijā. Jūras pastaigas ir pārgājiens jūrā līdz viduklim. Airi tiek izmantoti, lai veicinātu kustību un nodrošinātu līdzsvaru. Papildus tiek izmantoti hidrotērpi, kas šo nodarbi padara pieejamu visu gadu. Šim sporta veidam ir nodefinētas vairākas distances (100m; 4X100m utt) un Francijā norisinās sacensības. Par standarta distanci var nosaukt 3 km gājienu, kuru veic aptuveni 1,5 stundās.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmais Longe Cōte pārgājiens Latvijā, Bernātos

Disciplīnu 2015. gadā izveidoja Denkerkas airēšanas kluba treneris Tomass Valīns (Thomas Wallyn), kā papildus treniņu airētājiem. Pēc 2 gadus ilgiem izolētiem treniņiem, disciplīna tika piedāvāta Denkerkas reģionā. 2009. gada aprīlī pirmo ūdens pastaigas taku oficiāli atklāja Bernards Veisbekers (Bernard Weisbecker) — Lefrinkokas mērs. 2009. gadā tika izveidota asociācija "Zilās takas"[1], kuras uzdevums ir veicināt un attīstīt šo disciplīnu. Šī asociācija kopš 2009. gada palīdzējusi izveidot struktūru, noteikt nolikumu un apmācīt uzraugus.

Ietekme uz veselību[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ūdens pretestība nodrošina to, ka pat salīdzinoši vienkāršām kustībām ir nepieciešams pielikt lielāku slodzi, tādejādi tiek nodarbināts viss ķermenis. Notiek paralēlas darbības — gan kustība uz priekšu, gan balansēšana. Jūras pastaigām ir pozitīvs iespaids uz organismu, īpaši uz locītavām un asinsriti. Šie faktori, kā arī tas, ka šī kustība nav traumatiska, veicina to, ka ārsti un fizioterapeiti Francijā šo kustību iesaka saviem pacientiem.

Jūras pastaigas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Longe Cōte kustības aizsācēji Latvijā — Mārtiņš Finks & Turaids Šēfers

2014. gada februārī Latvijā notika pirmais Jūras pastaigu gājiens. Tas norisinājās Bernātos, Baltijas jūrā, kur tika veikti pirmie 2km. Gājienu organizēja un šo kustību Latvijā aizsāka Mārtiņš Finks un Turaids Šēfers no "Sofijas laivas". Šobrīd notiek aktīva darbība pie Starptautiskas federācijas izveides.