Kapsaicīns

Vikipēdijas lapa
Kapsaicīns


Kapsaicīna struktūrformula un molekulas modelis
Citi nosaukumi 8-metil-N-vanilil-6-nonenamīds
CAS numurs 404-86-4
Ķīmiskā formula C18H27NO3
Molmasa 305,41 g/mol
Kušanas temperatūra 62-65 °C
Viršanas temperatūra 210-220 °C
Šķīdība ūdenī 0,0013 g/100 mL

Kapsaicīns (CH3)2CHCH=CH(CH2)4CONHCH2C6H3-4-(OH)-3-(OCH3) ir Capsicum ģints augu čili piparu aktīvā viela. Tā ir kairinoša viela zīdītājiem, tai skaitā cilvēkam, izraisot dedzināšanas sajūtu ap vietu, kur viela nonāk tiešā saskarē ar audiem. Kapsaicīns un vēl daži citi ķīmiski savienojumi tiek saukti par kapsaicioīdiem un augos izstrādājas, iespējams, kā aizsardzības līdzekļi pret atsevišķiem zīdītājiem un sēnēm. Kapsaicīns ir nekaitīgs putniem, un tiek pieļauts, ka kapsaicīns augos ir attīstījies evolūcijas ceļā, jo zīdītājiem, atšķirībā no putniem, ir dzerokļi, kas čili piparu sēklas sašķaida un iznīcina, bet caur putnu gremošanas traktu sēklas iziet veselas un čili piparu sugu izplata tālāk.

Kapsaicīns tiek izmantots ēdienos un medicīnā. To izmanto kā aktīvo vielu piparu gāzē dumpinieku neitralizēšanai vai pašaizsardzībai.

Kapsaicīns tīrā veidā ir gaistoša, hidrofobiska, bezkrāsaina, nesaožama, kristāliska vai pat mīksta viela. Tā ir arī toksiska viela, un tā var nonākt organismā saskarē ar ādu vai ieelpota, tāpēc, ar to rīkojoties, jāizmanto aizsarglīdzekļi.