Kristiāns Barnards

Vikipēdijas lapa
Kristiāns Barnards
Kristiāns Barnards
Personīgā informācija
Dzimis 1922. gada 8. oktobrī
Valsts karogs: Dienvidāfrika Befortvesta, Dienvidāfrika
Miris 2001. gada 2. augustā (78 gadi)
Valsts karogs: Kipra Pafosa, Kipra
Tautība būrs
Ārsta informācija
Medicīnas joma kardioķirurģija
Darba vietas Grotešūra slimnīca (Groote Schuur Hospital), Keiptauna
Keiptaunas universitāte
Alma mater Keiptaunas universitāte
Sasniegumi, atklājumi pirmā veiksmīgā
sirds pārstādīšanas operācija

Kristiāns Nētlings Barnards (afrikandu: Christiaan Neethling Barnard, dzimis 1922. gada 8. oktobrī, miris 2001. gada 2. augustā) bija dienvidāfrikāņu kardioķirurgs. Pazīstams kā pirmais ārsts, kuram 1967. gadā izdevās veikt pasaulē pirmo sirds transplantācijas operāciju.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1922. gadā Beforvestā (Beaufort West), Rietumkapzemes provincē, Dienvidāfrikā. Strādājis Grotešūra slimnīcā (Groote Schuur Hospital), Keiptaunā, paralēli beidzot Keiptaunas universitāti. No 1956. gada divus gadus mācījās Minnesotas universitātē, ASV, kur iepazinās ar sirds pārstādīšanas problemātiku. 1958. gadā atgriezās DĀR, un sāka strādāt Keiptaunas universitātē.

1967. gada 3. decembrī, asistējot savam brālim Mariusam Barnardam (Marius Barnard) un vēl trīspadsmit speciālistiem, viņš veica pasaulē pirmo veiksmīgo sirds pārstādīšanas operāciju. Pacients novājinātās imūnsistēmas dēļ tomēr mira pēc astoņpadsmit dienām.

Lai arī šī operācija padarīja Barnardu par slavenību un atzītu sirds ķirurģijas speciālistu, tomēr Barnards nekad nav saņēmis Nobela prēmiju, iespējams politisku iemeslu dēļ (tolaik DĀR valdošā aparteīda dēļ), kaut arī pats Barnards bija ievērojams aparteīda kritiķis.