Masas centrs

Vikipēdijas lapa
Noliekot balstu zem masas centra, objekts atradīsies līdzsvarā (smaguma spēku kompensēs reakcijas spēks)
Kustību punktam var raksturot ar masas centra pārvietojumu un punkta rotāciju ap masas centru

Masas centrs jeb inerces centrs ir tāds punkts, kam pieliekot ārējo spēku, tas kustas tā, it kā visa objekta masa būtu koncentrēta šajā materiālajā punktā.[1] Masas centrs sakrīt ar smaguma centru, ja objekts atrodas viendabīgā gravitācijas laukā.[2] Masas centrs var atrasties kā objekta iekšienē, tā arī ārpus tā.

Masas centrs materiāliem punktiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Masas centru materiāliem punktiem var aprēķināt pēc formulas:

, kur ir masas centra koordināte, ir masa i-tajam punktam un ir koordināte i-tajam punktam.[1] Piemēram, planētas un zvaigznes savstarpējo rotāciju vai pavadoņa un planētas savstarpējo rotāciju var apskatīt ar masas centra palīdzību.

Ja nepieciešams atrast masas centru 3 dimensiju objektam, var aprēķināt masas centru katrai dimensijai atsevišķi.

Piemērs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zemes masa ir 5,97 * 10^24 kg, Mēness masa ir 7,35 * 10 ^22 kg, attālums starp Zemi un Mēnesi ir 3,84 * 10^5 km. Pieņemot Zemi par atskaites punktu un ievietojot formulā, iegūst:

Tā kā Zemes rādiuss ir ~ 6370 km, tad sistēma Zeme-Mēness griežas ap baricentru, kas ir Zemes iekšienē.

Masas centrs nepārtrauktam ķermenim[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Masas centru iespējams noteikt arī eksperimentāli: piekārtam objektam nostājoties līdzsvarā, var novilkt taisni no piekares punkta gravitācijas virzienā. Šādi novelkot divas taisnes, to krustpunkts būs masas centrs

Masas centru nepārtrauktam 1 dimensijas ķermenim var aprēķināt pēc integrāļa:, kur ir masu summa, ir ķermeņa masa kāda koordinātā .[1]

Piemērs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vispirms var novērot, ka, ja tiek atrasts šīs pussfēras masas centrs , tad iespējams aprēķināt nepieciešamo darbu ar formulu , kur ir darbs, ir visa masa un ir augstums līdz zemes virsmai.

Visas zemes masa pussfēras bedrei ir .

Integrāli var pārrakstīt kā , kur ir tilpuma gabals. Izsakot un var ievietot atpakaļ integrālī ar robežām , : . Ievietojot pussfēras tilpuma formulu iegūst: .

Ievietojot darba formulā .

Masas centrs pēc simetrijām[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja visam objektam ir vienāds blīvums, tad atrodot jebkādu simetrijas asi, masas centrs atradīsies uz šīs ass. Atrodot divas šādas taisnes, to krustpunkts būs masas centrs.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Fizikas rokasgrāmata». gramatas.lndb.lv. 75, 76. lpp. Skatīts: 2024-01-02.
  2. «What is the difference between center of mass and center of gravity?». Physics Stack Exchange (angļu). Skatīts: 2024-01-02.