Metrs (grupa)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par Latvijas rokgrupu. Par mērvienību skatīt rakstu metrs.
Metrs
Grupa 2016. gada Daugavpils pilsētas svētkos. No kreisās: Edmunds Tamanis, Guntars Šembels, Andrejs Zelčs, Uldis Ruļuks.
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Daugavpils, Latvija
Žanri rokmūzika
Darbības gadi 1993—pašlaik
Izdevēji EmuBands
Dalībnieki
  • Uldis Ruļuks
  • Edmunds Tamanis
  • Guntars Šembels
  • Andrejs Zelčs
Bijušie dalībnieki
  • Vadims Porietis
  • Tālis Lukjanskis

Metrs ir 1993. gadā Daugavpilī tā laika Daugavpils Universitātes studentu Ulda Ruļuka, Edmunda Tamaņa, Guntara Šembela un Tāļa Lukjanska dibināta Latvijas rokgrupa, līdz šim brīdim pirmajiem trīs dalībniekiem paliekot grupā no pašiem pirmsākumiem.

Grupa ir izdevusi trīs studijas albumus. Plašākai auditorijai ir pieejami pēdējie divi — 2014.gada albums ar nosaukumu "Labākā diena" un 2018.gada "Ēnas". Pazīstamākās un lielāko atzinību guvušās dziesmas ir "Labākā diena", kurai ir izveidota arī videoversija, "Koncerts beidzies", "Slāpes", "Pelēkais", "Predestinācija", "Ēnas". Pēdējā albuma singls "Pelēkais" guvis ievērojamu atzinību radio klausītāju vidū.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izveidošanās (1993—1997)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupa izveidota 1993. gadā, sanākot kopā Daugavpils Universitātes studentiem Uldim Ruļukam, Edmundam Tamanim, Guntaram Šembelam un Tālim Lukjanskim. Tālaika Metrs ar pašsacerētām vieglā roka dziesmām un populāru dziesmu kaverversijām uzstājās universitātes studentu vakaros. Ar universitātes pabeigšanu un grupas dalībniekam Tālim pārceļoties uz citu pilsētu, aizsākās vairākkārtējā grupas bundzinieku maiņa. Arī pārējie dalībnieki sāka iekārtot savu personīgo dzīvi, tāpēc, attiecībā uz grupas daiļradi, lielākoties nedarīja neko. Tam par iemeslu bija dažu citu mūziķu pieaicināšana atsevišķos mūzikas pasākumos.

Pirmais albums (1998—2013)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1998. gadā grupa audiokasetes formātā laida klajā savu pirmo albumu ar identisku nosaukumu "Pirmais albums". Tā aranžēšana tika uzticēta dziedātājam un producentam Atim Auzānam, kurš tolaik darbojās savā Daugavpilī izveidotajā mūzikas ierakstu studijā. Par albuma īpašniekiem kļuva gan tikai tuvākie grupas dalībnieku draugi, tā kā, finansiālu apsvērumu dēļ, albuma tiražēšana nebija ne iespējama, ne arī plānota. Albuma dziesmu bungu partijas iespēlēja tā brīža bundzinieks Vadims Porietis. Uz neilgu brīdi par bundzinieku šajā periodā tika pieaicināts arī Jurijs Čekušins.

Labākā diena (2014—2017)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Metrs logo

Otrā albuma iznākšana tika atlikta uz ilgu laiku, grupas dalībniekiem ik pa laikam sanākot kopā, ik pa laikam atkal pašķiroties, tomēr vēlme muzicēt un sapnis par jaunu albumu netika atmests. Grupā atgriezās viens no tās dibinātājiem bundzinieks Tālis Lukjanskis. Pēc jau nopietnāka darba pie albuma tapšanas un sešpadsmit gadu ilgušas pauzes, 2014. gada 16. novembrī Metrs diska formātā izdeva otro albumu „Labākā diena”. Tajā pusi ierakstīto dziesmu grupa bija izpildījusi jau agrāk, taču otra puse bija jaunas dziesmas. Albumā tika iekļauta arī Aigara Krēslas un Aigara Graubas astoņdesmito gadu Jumprava izpildītās dziesmas „Vēl jāgaida” kaverversija.[1][2][3] Albuma tituldziesmai ar identisku nosaukumu "Labākā diena", sadarbībā ar "Studija 3 KM", tika izveidota videoversija. Kā tika teikts grupas paziņojumā — "Klips veidots, apkopojot albumā iekļauto vēstījumu skarbās noskaņas un alegoriski paužot grupas attieksmi pret apkārt notiekošajām nejēdzībām — valsts vadoņu attieksmi pret savu tautu un tās cerībām, trauslajām robežām starp izsapņotajiem un zaudētajiem ideāliem."[4] "Skanējums ieturēts labākajās Metra tradīcijās — joprojām izteikti depresīvs un nesamākslots grandžroks. Ieraksts veikts grupas Metrs mājas studijā un Custom Road Studio Daugavpilī. Skaņu inženieri — Arnis Slobožaņins un James Botterill, miksēja un māsterēja — Nick Dawes, izdevējs — EmuBands. Albums pieejams visās populārākajās interneta mūzikas vietnēs: Spotify, iTunes, 7digital, Amazon MP3, eMusic, Rdio un citās."[5]

Metrs 2016. gada pavasarī pēc koncerta Anglijā, Atlboro

Pēc otrā albuma izdošanas un grandioza prezentācijas pasākuma dzimtajā Daugavpilī, sakarā ar Tāļa pastāvīgu atrašanos citā pilsētā, neregulāriem mēģinājumiem ar bungu mašīnas izmantošanu un radošuma apsīkumu, nesaskatot tālākās attīstības iespējas, grupas dalībnieki apsvēra domu pilnībā izbeigt grupas pastāvēšanu. Tomēr ceļi krustojās ar kādreizējo Daugavpils rokgrupu Quasimodo un Carpe Diem dalībnieku Andreju Zelču, kura muzicēšanas karjerā bija iestājusies 15 gadus ilga pauze. Sākotnējā iecere radās pieaicināt to, kā rezerves bundzinieku regulāru mēģinājumu nodrošināšanai ar "dzīvām" bungām. Tomēr, pēc pirmajiem kopīgajiem mēģinājumiem, iegūstot jaunu un agresīvāku skanējumu, tika nolemts mainīt dalībnieku sastāvu un turpināt "radīt" ar jaunu sparu, Andrejam kļūstot par grupas pastāvīgo bundzinieku. Pēc sastāva izmaiņām grupa arvien biežāk parādījās plašākai publikai.

Grupa savas pastāvēšanas laikā ir piedalījusies Latgales televīzijas sabiedrības mūzikas festivālos Rēzeknē, mūzikas un mākslas festivālā "Bildes", mūzikas festivālos "Sinepes un Medus", "Muzykys Skrytuļs", "Upītes uobeļduorzs", "Summer Sound", "TasTe", klubos "Artilērijas pagrabi", "Casino Olimpic", "Leningrad", "Melno Cepurīšu Balerija", Daugavpils un Talsu pilsētas svētkos, vairākos citos mūziķu saietos un neskaitāmos korporatīvos pasākumos. 2016. gada pavasarī, atsaucoties grupas atbalstītāja Edgara Broka aicinājumam, grupa ar četru stundu garu koncertu pirmo reizi ārpus Latvijas robežām uzstājās Anglijā, Atlboro. Pēc atkārtota aicinājuma koncerts šajā pašā pilsētā notika arī 2017. gada pavasarī.

Ēnas (2018—2019)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Metrs 2018. gadā albuma "Ēnas" prezentācijas koncertā klubā "MCB"

Līdz ar albuma "Labākā diena" klajā nākšanu, Metrs atjaunoja regulārus mēģinājumus aprīkotās telpās savā ierakstu studijā, piedaloties dažādos mūzikas pasākumos un paralēli strādājot pie trešā, tehniski un saturiski bagātāka studijas albuma. 2017. gada pavasarī klajā nāca singls "Pelēkais" no grupas topošā albuma. Dziesma veiksmīgi startēja Radio SWH raidījumā "Priekšnams", jau trešajā nedēļā ierindojoties topa pirmajā vietā. Pēc vairākām nedēļām tika sasniegts mēneša favorītdziesmas tituls un tā nonāca Radio SWH apritē. 2017. gada rudenī notika grupas uzstāšanās Radio SWH jaunās mūzikas raidījuma "Priekšnams Top 9 1/2" ceturkšņa lielkoncertā Latvijas 1. Rokkafejnīcā. Neilgi pēc pirmā singla plašākai publikai tika laista klajā otra dziesma ar nosaukumu "Predestinācija".

Trešā studijas albuma "Ēnas" prezentācijas tūre sākās 2018. gada 27.aprīlī ar pirmo koncertu dzimtajā Daugavpils pilsētā klubā "Artilērijas pagrabi", pēc kā sekoja koncerti Preiļos, Rēzeknē, Rīgā, Jelgavā, Talsos, Bauskā u.c. Grupas albumā iekļautas 10 dziesmas un tas tika publiskots populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs. Ieraksts veikts studijā “Sound Systems” un grupas "Metrs" mājas studijā, to miksēja un māsterēja Edmunds Tamanis, izdevējs — EmuBands.[6]

Paralēli muzicēšanai trīs no grupas dalībniekiem atsaucās grupas "Gandreiž 10nīkā" līdera Jāņa Kuzminska aicinājumam un piedalījās kriminālkomēdijas "Lombards" filmēšanā, kas tika uzsākta 2018.gada vasarā. "To nevar klasificēt kā Latgaliešu vai Latviešu vai kā citādi, jo šajā filmā jūs dzirdēsiet gan abas iepriekš minētās valodas, gan arī angļu, vācu, krievu, ukraiņu, un daudzas citas. Filmas aktieru sastāvs uz 90% ir mūziķi un cilvēki, kuri vairāk vai mazāk saistīti ar mūzikas un kultūras dzīvi"[7], teikts Komēdija "Lombards" facebook lapā.

2018.gada rudenī dziesma "Ēnas", startējot Radio SWH raidījumā "Priekšnams", vairākkārt sasniedza topa otro vietu. 2019.gada sākumā intervija Radio SWH Rock raidījumā "Roka nemieri" bija pēdējā grupas publiskā parādīšanās.

Šobrīd grupa ir pārtraukusi darbību līdz nenoteiktam laikam.

Grupas dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Uldis Ruļuks — balss, ģitāra
  • Edmunds Tamanis — ģitāra, piedziedājumi
  • Guntars Šembels — basģitāra, piedziedājumi
  • Andrejs Zelčs — bungas

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Pirmais albums (1998)
  • Labākā diena (2014)
  • Ēnas (2018)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Daugavpils rokgrupa «Metrs» izdod albumu, piedāvā video». tvnet.lv. 2014. gada 27. novembris. Skatīts: 2016. gada 28. septembrī.
  2. Sandris Vanzovičs. «RECENZIJA: "Metrs” - "Labākā diena”». Neatkarīgā Rīta Avīze, 2015. gada 4. februāris. Skatīts: 2016. gada 28. septembrī.
  3. Egita Terēze Jonāne. «Grupa „Metrs” – skarbie reālisti un sirdī romantiķi». Latgales Laiks, 2014. gada 5. decembris. Skatīts: 2016. gada 28. septembrī.
  4. Skarbs grupas "Metrs" mūzikas video! https://www.draugiem.lv/blogs/post/12663693 2014. gada 27. novembris. Skatīts: 2016. gada 16. novembrī.
  5. "Metrs" laiž klajā savu jauno albumu! https://www.draugiem.lv/music/10010303/news/post/Metrs-laiz-klaja-savu-jauno-albumu_12620640[novecojusi saite] 2014.gada 16.novembris. Skatīts: 2016.gada 24.novembrī.
  6. Grupa "Metrs" publicē jauno albumu “Ēnas” http://www.parmuziku.lv/zinas/latvija/metrs-laiz-klaja-savu-jauno-albumu-enas-6470 Arhivēts 2018. gada 22. aprīlī, Wayback Machine vietnē. 2018.gada 16.aprīlis. Skatīts: 2018.gada 12.jūnijs.
  7. «Komēdija "Lombards"». www.facebook.com (latviešu). Skatīts: 2019-05-02.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]