Mirušās dvēseles

Vikipēdijas lapa
Mirušās dvēseles
Mirušās dvēseles
Pirmā izdevuma titullapa
Autors(-i) Nikolajs Gogolis
Oriģinālais
nosaukums
Мёртвые души
Valsts Krievijas Impērija
Valoda krievu
Žanrs(-i) poēma
Izdota 1842

Mirušās dvēseles (krievu: Мёртвые души), pilns nosaukums — Čičikova piedzīvojumi jeb mirušās dvēseles (Похождения Чичикова, или Мёртвые души) ir Nikolaja Gogoļa darbs, kura žanru pats autors apzīmēja kā poēmu.

Gogolis grāmatu sāka rakstīt 1835. gadā, pirmais sējums tika publicēts 1842. gadā. Gandrīz pabeigtais otrais sējums ir zudis, taču ir saglabājušās dažas nodaļas melnrakstos. Trešais sējums netika sākts, un par to saglabājušās tikai atsevišķas ziņas, kas publicētas neilgi pēc autora nāves 1852. gadā. Mūsdienu literatūrkritiķi šo romānu uzskata par Gogoļa nozīmīgāko darbu.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmā sējuma sižetā aprakstīta galvenā varoņa Pāvela Čičikova krāpniecība, kurš, izmantojot nepilnīgu likumdošanu, par lētu cenu iepērk mirušos muižnieku kalpus, lai izmantotu tos savai bagātināšanai. Galvenā darbība risinās Čičikova attiecībās ar muižniekiem un ierēdņiem, kas pārstāv dažādas sabiedrības nepilnības.

Nosaukuma skaidrojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krievijas Impērijā līdz dzimtbūšanas atcelšanai 1861. gadā, zemes īpašniekiem bija tiesības turēt savā īpašumā dzimtcilvēkus. Dzimtcilvēki tika uzskatīti par īpašumu, un tos varēja pirkt, pārdot vai ieķīlāt tāpat kā jebkuru citu kustamu īpašumu. Grāmatvedībā lietoja vārdu “dvēsele”, piemēram, teica “sešas kalpu dvēseles”. Romāna sižeta pamatā ir “mirušās dvēseles” (t. i., mirušie kalpi), kuras tika uzskatītas par īpašumu un līdz nākamajai uzskaitei varēja pārdot. Čičikovs pirka mirušos par niecīgu samaksu, lai izmantotu tos kā pilntiesīgu ķīlu un saņemtu piemaksu par savu “kalpu” pārcelšanu uz neapgūtajām zemēm Hersonas guberņā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]