Rīgas dome (1989—1994)

Vikipēdijas lapa

1989. gadā ievēlētā Rīgas dome bija 1989. gada Rīgas pilsētas Tautas deputātu padomes (TDP) vēlēšanās ievēlētā Rīgas pilsētas pašpārvaldes augstākā iestāde, kas darbojās līdz 1994. gada Rīgas domes vēlēšanām. Vēlēšanās Rīgas TDP tika ievēlēti 120 deputāti, no kuriem sākotnēji 77 bija Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) biedri, bet 52 stādījās priekšā kā Latvijas Tautas frontes (LTF) atbalstītāji, bet vēlāk izveidojās LTF frakcija ar 61 deputātu un LKP frakcija ar 59 deputātiem. PSRS sabrukuma laikā izveidojās arī 11 deputātu Interfrontes frakcija, 7 deputātu Latvijas Nacionālās neatkarības kustības frakcija, kā arī demokrātisko iniciatīvu frakcija, sociāldemokrātu un strādnieku tiesību aizstāvju, vides aizsargātāju un citas mazākas frakcijas.[1]

Rīgas pilsētas TDP vadībā norisinājās pāreja no sociālistiskās plānošanas uz tirgus ekonomiku, uzsākta pilsētas uzņēmumu privatizācija, veikta pilsētas īpašumu apzināšana.

No 1990. līdz 1992. gadam Rīgas pilsētas TDP izpildkomitejas priekšsēdētājs bija Andrejs Inkulis, savukārt Rīgas pilsētas Tautas deputātu padomes priekšsēdētājs bija no LTF saraksta ievēlētais Andris Teikmanis, kurš vēlāk kļuva par pirmo Rīgas domes priekšsēdētāju (1992—1994).

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]