Saruna (filma)

Vikipēdijas lapa
Saruna
Oriģinālais
nosaukums
The Conversation
Žanrs mistērija, trilleris
Režisors Frānsiss Fords Kopola
Producents Frānsiss Fords Kopola
Scenārija autors Frānsiss Fords Kopola
Galvenajās
lomās
Mūzika Deivids Šīrs
Operators Bils Batlers
Studija The Directors Company
Izplatītājs Paramount Pictures
Izdošana
  • 1974. gada 17. aprīlis
Ilgums 113 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 1,6 miljoni US$
Kopējie ienākumi 4,4 miljoni US$
IMDb profils

"Saruna" (angļu: The Conversation) ir 1974. gada ASV mistisks trilleris, kura režisors, producents un scenārija autors ir Frānsiss Fords Kopola. Filmā galvenās lomas atveido Džīns Hekmens, Džons Kazeils, Alens Gārfīlds, Sindija Viljamsa, Frederiks Forests, Harisons Fords, Terija Gāra un Roberts Djuvals.

Filma ir par novērošanas firmas ekspertu (Hekmens) un morālo dilemmu, ar kuru viņš saskaras, kad viņa ieraksti atklāj iespējamu slepkavību.

Pēc Kopolas teiktā, galvenā iedvesma filmai "Saruna" bija Mikelandželo Antonioni filma "Fotopalielinājums" (1966). Tā kā filma tika izlaista tikai pāris mēnešus pēc Ričarda Niksona atkāpšanās no prezidenta amata, Kopola uzskatīja, ka skatītāji filmu interpretēja kā reakciju uz Votergeitas skandālu. Filmas pirmizrāde notika 1974. gada Kannu kinofestivālā, kur tā saņēma Zelta palmas zaru, augstāku kinofestivāla balvu. Filma tika nominēta trīs Amerikas Kinoakadēmijas balvām kategorijās labākā filma, labākais oriģinālscenārijs un labākā skaņa. 1995. gadā filma tika iekļauta ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālais kinoreģistrā kā "kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma".[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]