Tālivaldis Āboliņš

Vikipēdijas lapa
Tālivaldis Āboliņš
Dzimis 1932. gada 11. februārī
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Miris 1991. gada 18. maijā (59 gadu vecumā)
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Nodarbošanās aktieris
Darbības gadi 1955—1991
Dzīvesbiedre Vera Singajevska
Bērni Gundars Āboliņš, Māris Āboliņš

Tālivaldis Āboliņš (dzimis 1932. gada 11. februārī, miris 1991. gada 18. maijā) bija latviešu teātra un kino aktieris. No 1955. līdz 1991. gadam — Jaunatnes teātra aktieris. Filmējies vairākās Rīgas Kinostudijas, kā arī citu studiju filmās.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tālivaldis Āboliņš dzimis 1932. gadā Rīgā Latvijas armijas virsnieka un grāmatvedes ģimenē. Pēc skolas beigšanas Āboliņš iestājās Rīgas industriālajā politehnikumā, pēc tam — Latvijas Universitātē, lai apgūtu inženiera profesiju. Tomēr lielāka bija interese par teātri. Skolas gados Āboliņš piedalījās Rīgas Pionieru pils dramatiskajā pulciņā. Jau pēc Rīgas industriālā politehnikuma beigšanas Āboliņš nokārtoja iestājeksāmenus Maskavas Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūtā, ko pabeidza 1955. gadā.[1]

Atgriezies Latvijā, Āboliņš tika uzaicināts strādāt Jaunatnes teātrī. Starp pirmajām lomām veiksmīgākās bija Antiņš Raiņa lugā "Zelta zirgs", Emīls izrādē "Emīls un Berlīnes zēni". Vēlāk tēlojis Mintautu Raiņa lugā "Indulis un Ārija", Jēru Maigumu uzvedumā "Leģenda par Pūcesspieģeli", kā arī daudzas citas lomas. 1965. gadā Āboliņam piešķira Latvijas PSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu.[2]

Tālivaldis Āboliņš bija precējies ar aktrisi Veru Singajevsku. Ģimenē bija divi dēli — Gundars Āboliņš (aktieris) un Māris Āboliņš (skaņu režisors Latvijas televīzijā).

Āboliņš strādāja Jaunatnes teātrī līdz pat savai nāvei 1991. gadā. Apglabāts Rīgas Meža kapos.[3]

Filmogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Dziedošā aktiera Tālivalža Āboliņa 85. jubilejai par godu...». lr2.lsm.lv.[novecojusi saite]
  2. «Atzīmēs aktiera Tālivalža Āboliņa 80. jubileju». delfi.lv.
  3. «Tālivaldis Āboliņš». nekropole.info. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2015. gada 21. decembrī. Skatīts: 2017. gada 3. decembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]