Tilde (uzņēmums)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par uzņēmumu. Par citām jēdziena Tilde nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
SIA Tilde
Tips sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma Programmatūra
Dibināts 1991. gads
Dibinātājs Andrejs Vasiļjevs un Uldis Dzenis
Galvenais birojs Rīga, Karogs: Latvija Latvija
Produkti valodu tehnoloģijas
Ieņēmumi 6 miljoni eiro (2018) [1]
Neto ienākumi 740 tūkstoši eiro (2018) [1]
Kopkapitāls 30 tūkstoši eiro[1]
Īpašnieks(-i) Andrejs Vasiļjevs (50%) un Uldis Dzenis (50%)
Darbinieki 112
Tīmekļa vietne www.tilde.lv

SIA "Tilde" ir Latvijas valodu tehnoloģiju uzņēmums. "Tilde" ir viens no vadošajiem Eiropas valodas tehnoloģiju un lokalizācijas uzņēmumiem.[2] Uzņēmums ir dibināts 1991. gadā. Tā galvenais birojs ir Rīgā, kā arī biroji Tallinā un Viļņā.[3]

Tilde izstrādā mašīntulkošanas sistēmas, tiešsaistes terminoloģijas pakalpojumus, mobilās tulkošanas lietotnes un korektūras rīkus. [4]

Tildes Birojs programmatūra, kā arī vietņu letonika.lv un eurotermbank.com izstrādātājs.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SIA "Tilde" tika dibināta 1991. gada 17. septembrī.[5]

2000. gada 6. janvārī tika dibināts meitas uzņēmums Lietuvā UAB Tilde informacinės technologijos. 21. februārī dibināts meitas uzņēmums Igaunijā Tilde Eesti OÜ.

2020. gada 7. augustā grāmatvedības un uzņēmumu pārvaldības sistēmas "Tildes Jumis" bizness tika atdalīts uzņēmumā SIA "Jumis Pro".[6] Tā īpašnieki bija "Tilde" valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs un "Tilde" valdes loceklis Uldis Dzenis.

2020. gada 23. oktobrī tika noslēgts līgums par SIA "Jumis Pro" pārdošanu uzņēmumam SIA "Visma Latvia Holding".[7] "Tilde" turpmāk pilnībā fokusēsies uz valodu tehnoloģijām.

Virtuālie asistenti un čatboti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tildes virtuālie asistenti piedāvā jaunus mijiedarbības veidus klientu apkalpošanas, izglītības un sociālo mediju jomā.[8] Lai radītu virtuālos asistentus, Tildes pētnieki ir izstrādājuši īpašas teksta analīzes un sintēzes tehnoloģijas. Tāpat Tilde "māca" tiem sarunāties balsī, attīstot runas atpazīšanas un sintēzes rīkus. Asistentu izstrādē ir izmantotas arī jaunākās neironu tīklu tehnoloģijas, kas ar laiku ļaus botiem pašiem kļūt vēl gudrākiem, sarunas gaitā pilnveidojot saziņas prasmes.

Tildes Birojs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūsdienīgi valodas rīki Tildes Birojā atvieglo dažādu nozaru speciālistu darbu. Tildes Birojā var lietot latviešu, angļu, vācu, krievu, franču, lietuviešu un igauņu valodas vārdnīcas atsevišķu vārdu un terminu tulkošanai. Ar automātiskā tulkotāja rīku var iztulkot ne vien teikumu, bet arī uzreiz visu dokumentu, saglabājot tā formatējumu.

Runas atpazīšana un balss sintēze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tildes balss tehnoloģijas ir īpaši pielāgotas latviešu valodai. Runas atpazinējs nodrošina runas pārvēršanu tekstā no iepriekš ierakstīta audiofaila vai nodiktēta teksta. Savukārt balss sintēze sniedz iespēju rakstītu tekstu izrunāt balsī. Brīvpieejas prototips ir pielāgots vispārējai runai ― ikdienā biežāk lietotajam vārdu krājumam. Taču Tildes izstrādātās balss tehnoloģijas ir pielāgojamas dažādiem scenārijiem un vidēm. Audiofailu atpazīšana un diktēšana ir pieejama arī jaunajā Tildes Birojā.

Tildes Jumis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tildes Jumis ir populārākā grāmatvedības un uzņēmumu vadības sistēma Latvijā (pamatojoties uz paša uzņēmuma organizētajām aptaujām 2019).[9]

Ir pieejami gan risinājumi, kas strādā lokālajā serverī — Tildes Jumis Starts un Tildes Jumis Standarts, gan arī mākoņrisinājums Tildes Jumis Pro. 2018.gada sākumā tirgū ir ieviests jauns produkts personāla vadībai un algu aprēķinam — Tildes Jumis Personāls.

Sākot ar 2020. gada oktobri, par risinājuma Tildes Jumis ražotāju kļuva SIA Jumis Pro (līdz šim - SIA Tilde uzņēmumu vadības sistēmu nodaļa), kas pieder Norvēģijas uzņēmumu grupai Visma.

LU fonda mecenāts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tilde ir Latvijas Universitātes fonda sudraba mecenāts. Atbalsta LU kopš 2008.gada, piešķirot datorikas stipendiju centīgiem un talantīgiem Datorikas fakultātes studentiem. 2015.gadā LU fondam dāvināja grāmatvedības sistēmu.[10]

Tildes Balss[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tildes Balss Beta ir pirmā lietotne, kas īpaši pielāgota latviešu valodai. Tajā virtuālā asistente Laura palīdz telefonam saprast latviešu valodu. Lietotne daudz labāk atpazīst ierīcei dotās komandas un diktētos tekstus, kā arī izrunā tekstus latviešu valodā.

Ar lietotni iespējams:

  • Meklēt kontaktus;
  • Ierunāt adreses Waze, Google Maps un citās lietotnēs;
  • Diktēt īsziņas, piezīmes un e-pastus;
  • Klausīties garākus tekstus, piemēram, grāmatas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 DELFI Bizness. «'Tilde' pērn divkāršojusi peļņu». delfi.lv, 2019. gada 30. aprīlī.
  2. Finland sets record with the EU Presidency Translator ec.europa.eu, Feb 06, 2020
  3. «Kontakti». www.tilde.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 7. martā. Skatīts: 2016. gada 28. jūlijā.
  4. «'Tilde' izlaiž jaunu automatizētās tulkošanas mākoņpakalpojumu kopu». delfi.lv. 2014. gada 29. oktobrī. Skatīts: 2016. gada 28. jūlijā.
  5. «TILDE, Sabiedrība ar ierobežotu atbildību». firmas.lv. Skatīts: 2016. gada 28. jūlijā.
  6. Jumis Pro, SIA c
  7. Visma iegādājas Tildes Jumis Anda Asere, Dienas Bizness, 26.10.2020
  8. «Virtuālie asistenti | tilde.lv». tilde.lv. Skatīts: 2018-02-08.
  9. «Populārā grāmatvedības un uzņēmuma vadības programma | Tildes Jumis». Mans Jumis (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020-10-29. Skatīts: 2020-10-26.
  10. «SIA "Tilde"». www.fonds.lv. Skatīts: 2020-04-17.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]