Vikipēdija:Pamācība (Labošana)

Vikipēdijas lapa

Izmainīt šo lapu[labot pirmkodu]

Sāksim ar viki pamatfunkciju: izmainīt šo lapu. Ar dažiem izņēmumiem (aizsargātām lapām), katrai viki lapai augšpusē ir redzama saite Labot. Šī saite tieši to arī ļauj darīt, proti, labot un izmainīt lapu, kuru tu redzi ekrānā. Tādas lapas kā šī, kuru ikviens var izmainīt, sauc par viki.

Pamēģini! Atver jaunā logā šīs lapas smilšu kasti un spied uz saites Labot. (Brīdinājums: Tā nav šīs lapas saite Labot.) Tu ieraudzīsi tās lapas izejmateriālu (source code). Uzraksti kaut ko saturīgu vai smieklīgu, vari arī rakstīt vienkārši "čau". Tad saglabā to (Saglabāt lapu) un apskaties, ko esi izveidojis. Vairāk informācijas par rediģēšanu var atrast Vikipēdija: Kā rediģēt lapu. Iespējams, tu to gribēsi atvērt jaunā logā, lai turpinātu iepazīties ar šo pamācību.

Kad vien vēlies eksperimentēt, tu to vienmēr vari darīt Smilšu kastē. Tas ir visu iespējamo izmēģinājumu poligons.

Maznozīmīgs labojums[labot pirmkodu]

Ja esi ielogojies kā reģistrēts dalībnieks, vari norādīt, ka tavs ieraksts ir maznozīmīgs, ieķeksējot šajā ailītē pirms labojumu saglabāšanas. To izmanto, lai citiem norādītu, ka tavas izmaiņas nav mainījušas neko būtisku. Nav nekādu stingru norāžu par šīs iespējas izmantošanu, bet pilnīgi noteikti par mazsvarīgām uzskata pareizrakstības labojumus un nelielas noformējuma izmaiņas, piemēram, atstarpes vai viki saites ievietošanu, tomēr satura izmaiņas gan ir svarīgas. Citiem vārdiem, izskata izmaiņas nav būtiskas, saturs ir. Ja šaubies, neliec ķeksi. Skatīt lapu Maznozīmīgs labojums, lai uzzinātu vairāk par šo tēmu.

Uzraudzīt[labot pirmkodu]

Ja esi ielogojies kā reģistrēts dalībnieks, tad ar to var pievienot lapu uzraugāmo lapu sarakstam (mani uzraugāmie raksti). Ja sāc izmainīt tajā sarakstā esošu lapu, tas jau no sākuma ir ieķeksēts. Izveidojot jaunu lapu, šis arī ir ieķeksēts pēc noklusējuma.

Kopsavilkums[labot pirmkodu]

Par labu ieradumu uzskata ļoti īsa (~200 simboli) izmaiņu kopsavilkuma pievienošanu ailītē Kopsavilkums, pirms izmaiņu saglabāšanas. Šī ailīte ir redzama starp labošanas logu un Saglabāt lapu un Parādīt pirmskatu pogām. Tas var būt ļoti kodolīgs, piemēram, "+en" – citi zinās, ka tu esi ievietojis saiti uz attiecīgā raksta angļu valodas versiju. Šīs ailītes saturs parādās pēdējo izmaiņu lapā un lapas hronoloģijā. Dažos gadījumos, ja tur neko neieraksta, sistēma to aizpilda automātiski:

  • izveidojot jaunu lapu - "Jauna lapa: lapas saturs (sākums, cik ielien)";
  • izveidojot pāradresāciju - "Pāradresē uz links uz lapa";
  • nodzēšot visu lapas saturu - "Nodzēsa lapu";
  • nodzēšot visu lapas saturu un ievietojot vietā kaut ko citu: Aizvieto lapas saturu ar 'Ievietotais teksts (sākums, cik ielien)'.

Kā rakstīt biogrāfiju[labot pirmkodu]

Pastāv daži ieteikumi, ko vēlams ņemt vērā veiksmīga biogrāfijas raksta izveidošanai. Protams, blakus šiem ieteikumiem jāievēro ikvienas Vikipēdijas lapas izveidošanas ieteikumi (piemēram, pievienot iekšējās saites, kategorijas, norādes uz attiecīgo rakstu citās valodās utt.).

1. Aprakstāmās personas vārds sākumā jāraksta latviešu valodā, pie tam priekšroka dodama tai vārda atveidei, kas iegājusies vēsturiski. Ja persona ir maz zināma, vārds atveidojams pēc iespējas to tuvinot izrunai latviešu valodā un tam piešķirot lokāmas galotnes.

2. Iekavās aiz vārda minēšanas pirmoreiz vēlams norādīt attiecīgās personas vārdu oriģinālvalodā. Tas rakstāms kursīvā (italics), jo ir svešvalodā.

3. Norādāmi personas dzimšanas un (ja nepieciešams) nāves dati.

4. Vēlams pirmajā rindkopā dažos teikumos sniegt iepriekšminēto informāciju līdz ar informāciju par to, kāpēc šī persona ir nozīmīga vai populāra.

5. Ja iespējams, vajadzētu ievietot arī aprakstāmās personas attēlu. Tas nav darāms 4. punktā minētajā ievadrindkopā, bet gan personas biogrāfijas sākumā. Šādi jārīkojas, lai lapas apraksts Internetā nesāktos ar attēla adresi.

6. Lapa jāsadala vairākās nodaļās. Noteikti būtu jābūt nodaļai "Biogrāfija", kā arī nodaļai, kas vēstī par šīs personas ieguldījumu (piem., "Literārā darbība", "Atklājumi", "Politiskā darbība" utt.).

7. Ja persona sarakstījusi kādu literatūras darbu un tas tiek pieminēts, jānorāda darba nosaukums latviski (ja darbs tulkots latviski, tad ar attiecīgo nosaukumu) vai oriģinālvalodā (ja darbs nav tulkots latviski un lapas autors šo nosaukumu tulkot neuzņemas). Ja darba nosaukums norādīts latviski, iekavās tas norādāms oriģinālvalodā (tātad rakstāms kursīvā - italics), kā arī minams tā izdošanas gads.

8. Vēlams pievienot ārējās saites, it īpaši tad, ja personas darbi ir brīvā lietošanā un sastopami Internetā (piemēram, literāri darbi, gleznas utt.). Jānorāda, kādā valodā ir lapa, uz kuru ir saite.

Spēlēšanās notiek smilšu kastē
Vari doties uz šīs pamācības nākamo nodaļu par noformēšanu