Volodimirs Komanovs

Vikipēdijas lapa
Volodimirs Komanovs
Володимир Геннадійович Команов
Personīgā informācija
Dzimis 1938. gada 19. jūnijā
Volnovaha, Ukrainas PSR, Karogs: Padomju Savienība PSRS (tagad Karogs: Ukraina Ukraina)
Miris 2019. gada 12. decembrī (81 gads)
Karogs: Ukraina Ukraina
Pilsonība Karogs: Ukraina Ukraina
Inženiera darbība
Nozare raķešbūve, kosmonautika
Darba vietas Konstruktoru birojs Južnoe
Izglītība Dņepropetrovskas Valsts universitāte
Projekti Ciklon-2, Ciklon-3, Zenit-2, EnergijaBuran, Sea Launch

Volodimirs Komanovs (ukraiņu: Володимир Геннадійович Команов; dzimis 1938. gada 19. jūnijā, miris 2019. gada 12. decembrī) bija Ukrainas inženieris, tehnisko zinātņu kandidāts. Viņš ir bijis Konstruktoru biroja Južnoje raķešu kosmiskā novirziena galvenais konstruktors, Sea Launch programmas Ukrainas puses direktors.

1960. gadā viņš absolvēja Dņepropetrovskas Valsts universitāti mehānikas inženiera specialitātē. Pēc tam Komanovs sāka strādāt konstruktoru birojā OKB-586 (tagad Konstruktoru birojs ''Južnoje'') par inženieri. 1966. gadā viņš kļuva par vadošo konstruktoru. 1986. gadā Komanovs kļuva par raķešu kosmiskā novirziena galveno konstruktoru. Volodimirs Komanovs piedalījās jaunu metožu un telemetrijas mērījumu izstrādē, palaižot šahtās bāzētās raķetes. Viņš veica kosmisko raķešu kompleksu Ciklon-2, Ciklon-3, Zenit-2, EnergijaBuran izstrādes, eksperimentālās pilnveidošanas, lidojumu izmēģinājumu un nodošanu ekspluatācijā tehnisko vadību.

1996. gadā Komanovu iecēla par Konstruktoru biroja Južnoje galvenā konstruktora vietnieku Sea Launch programmā. Viņš nodrošināja sauszemes raķešu kompleksa Zenit-2 pielāgošanu jūras apstākļiem (Zenit-3SL). Viņš bija KB Južnoje pārstāvis starptautiskā uzņēmuma Sea Launch vadības grupā. Viņš vadīja Zenit sasaistīšanas darbus ar dzinēju bloku un kosmiskajiem aparātiem.

No 2003. līdz 2007. gadam Volodimirs Komanovs bija valsts uzņēmuma Južmaš ģenerāldirektora palīgs.

Volodimirs Komanovs bija Ukrainas republikāniskās partijas Dņepropetrovskas apgabala organizācijas vadītājs. 2006. gadā viņš kandidēja Augstākās Radas vēlēšanās no Opozīcijas bloka "Ne tak!", bet vēlēšanu apvienība nepārvarēja ievēlēšanas slieksni.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]