Pāriet uz saturu

Birmas kampaņa (1942—1943)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Birmas kampaņa (1942-1943))
Japāņu karavīri Birmā

Birmas kampaņa bija nozīmīga karadarbība Dienvidaustrumāzijā Otrā pasaules kara laikā no 1942. gada jūnija līdz 1943. gada septembrim. Tā ietvēra vairākas kaujas, kas notika Birmā (mūsdienu Mjanmā) starp sabiedroto spēkiem, galvenokārt britu no vienas puses, un japāņu spēkiem no otras.

Birma bija svarīga teritorija abām pusēm tās ģeogrāfiskā novietojuma un resursu dēļ. Tā bija svarīgs sauszemes ceļš piegādēm uz Ķīnu (Birmas ceļš), kā arī izejvielu, piemēram, naftas, rīsu un citu resursu, avots. Japāna centās kontrolēt Dienvidaustrumāziju, lai nodrošinātu sev resursus un izolētu Ķīnu no sabiedroto palīdzības. Birmas ieņemšana ļautu japāņiem nogriezt piegādes ceļus uz Ķīnu. Sabiedrotie, galvenokārt Lielbritānija un Ķīna, centās noturēt Birmu, lai turpinātu atbalstīt Ķīnu tās cīņā pret Japānu un novērstu Japānas virzību Britu Indiju virzienā.

Japānas panākumi līdz 1942. gada vidum

Japānas Impērijas invāzija Birmā sākās 1942. gada sākumā, un līdz gada beigām Japānas spēki bija ieņēmuši lielāko daļu valsts. Sabiedroto spēki, galvenokārt sastāvoši no Britu Indijas armijas, Ķīnas un Amerikas karavīriem, piedzīvoja smagas sakāves un bija spiesti atkāpties uz Indiju.

1943. gadā Sabiedrotie uzsāka vairākus kontruzbrukumus ar mērķi atgūt zaudētās teritorijas. Viena no galvenajām operācijām bija Arakānas operācija, kas notika Birmas rietumu piekrastē. Lai gan sākotnēji operācija cieta neveiksmi, tā tomēr izdevās novērst Japānas spēkus no citiem reģioniem.

Līdz 1943. gada beigām japāņi joprojām turēja lielāko daļu Birmas, taču sabiedrotie bija guvuši ievērojamus panākumus, reorganizējot savus spēkus un gatavojoties lielākajām ofensīvām, kas norisinājās turpmākajos gados. Lai gan 1943. gadā Sabiedrotajiem neizdevās pilnībā atgūt Birmu, viņi guva svarīgas uzvaras, kas pavēra ceļu turpmākām operācijām nākamajos gados. Birmas kampaņa bija svarīgs solis ceļā uz Japānas sakāvi Dienvidaustrumāzijā un vēlākajos kara posmos.

Turpmākas darbības

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1944. gadā japāņi sāka gatavoties operācijai U-Go — vērienīgai ofensīvai Indijas frontē, kuras mērķis bija mazināt sabiedroto kaujas spējas.

Britu karavīri demonstrē suvenīru japāņu karogu (Birma, 1945)

1944. gada martā japāņu spēki uzsāka ofensīvu pret Imphālu un Kohimu Indijā. Tomēr, neraugoties uz sākotnējiem panākumiem, japāņi saskārās ar sīvu pretestību un cieta lielus zaudējumus. Pēc japāņu sakāves sabiedrotie uzsāka plašu ofensīvu uz Birmu. 1944.—1945. gadā sabiedroto spēki ģenerāļa Viljama Slima vadībā veica virkni veiksmīgu operāciju, kuru rezultātā tika atbrīvota visa Birmas teritorija.

Britu armija Birmā (1944)

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]