Dalībnieka diskusija:159.148.7.100

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Video spēju vēsture.


Vai Datorspēļu vēsture, nezinu kurš nosaukums būtu pareizāks.

Angļu vikipēdijā tās sauc par Video games nevis computer games, kā pie mums?


1971. gadā video spēles kļuva zināmas kā komerciāls izklaides līdzeklis, kas kļuva par pamatu svarīgai izklaides industrijai 70/80 gadu mijā, Amerikā, Japānā un Eiropā. Pēc postoša spēļu industrijas sabrukuma 1983. gadā un tās atdzimšanas divus gadus vēlāk, video spēļu industrija piedzīvoja ilgstošu uzplaukumu, un divdesmit gadu laikā kļuva 10 bilionu dolāru industrija, kas konkurē ar filmu industriju, kā lielākā peļņu nesošā izklaides industrija pasaulē.

Viens no galvenajiem iemesliem, kas ļāva rasties video spēļu industrijai, ir monētu izklaides bizness, kas bija sācies 1970/1980 gadu mijā. Dažādās Izklaides vietās, pludmalēs, bāros un boulinga zālēs bija pieblīvēts ar mehāniskām iekārtām, kurās regulārie apmeklētāji meta monētas, lai šīs iekārtas strādātu. Sākot ar 1948 gadu, mūzikas automāts jukebox bija kļuvis par vislielāko peļņu nesošo, ar monētām darbināmo iekārtu. Bet visnozīmīgākā monētām darbināmā spēle bija pinball. Pinbola industrija sākās 1931. gadā, kad David Gottlieb izveidoja Baffle Ball (no angļu val. kavēkļa bumba) mašīnu. Bafle ball bija otrā pinbola iekārta, bet pirmā iekārta kas tika ražota masveidā. Pinbola industrija patiešām uzplauka 50-tajos gados, kad pateicoties otrajam pasaules karam Amerika piedzīvoja ekonomisko sprādzienu. Pinbola bizness bija atbildīgs par ražošanas, izplatīšanas un patēriņa ceļu izveidi jaunajai video spēļu industrijai tās pirmajās dienās. Tādas svarīgas amerikāņu video spēļu kompānijas kā Bally Manufacturing (dib.1932), Williams Manufacturing (dib.1943), un Midway Games (dib.1958 un pārdota Bally 1969) visas tika dibinātas lai veidotu pinbola un citas monētām darbināmas ierīces. Vēl bez pinbola, šīs kompānijas veidoja mehāniskas sporta spēles, braukšanas spēles, un šaušanas spēles, lietojot gaismas ieročus, kas visas bija priekšgājējas video spēļu paaudzei.

Korejas kara laikā, stipra Amerikāņu militārā klātbūtne Japānā veicināja monētām darbināmo iekārtu izklaides iekārtu industrijas izplešanos šajās valstīs. Otrā pasaules kara dēļ ļoti cieta Japāņu manufaktūras infrastruktūra. Pirmās kompānijas, kas nodarbojās ar monētām darbināmām iekārtām Japānā galvenokārt nāca no ārzemēm un ieveda Amerikas produkciju. Kad Japānas ekonomika atdzīvojās un monētu izpriecas kļuva populāras, liels skaits vietējo Japāņu kompāniju arī iesaistījās biznesā. 1953 gadā, krievu ebrejs Michael Kogan dibināja pirmo vērā ņemamo firmu Taito, kas iekļuva Japānas biznesā. Tā drīz pievienojās firmas Service Games biznesam. Firmu Service Games 1952 gadā dibināja Amerikānis Marty Bromley, lai ieviestu amerikāņu servisu Japānā, ar monētām darbināmus laika kavēkļus un mūzikas automātus. 1954 gadā Amerikas Korejas kara veterāns David Rosen dibināja firmu Rosen Enterprises. Firma importēja momenta foto kabīnes. 1964 gadā Rosen izraisīja SErvice GAmes un Rosen Enterprises apvienošanu par SEGA Enterprises, kura 1966 gadā sāka veidot paši savas mehāniskās spēles. pirmā arkāde bija Periscope kas aiztaupīja izmaksas par transportu no Amerikas un Eiropas, un tā saglabāja standarta cenu par spēli, tas ir 25 centu monētu.


Pirmā video spēle.

Pirmais zināmais dators, uz kuras darbināja elektronisku spēli, bija iekārta, saukta par Cathode-Ray Tube Amusement Device jeb katodstaru lampas izpriecas iekārta, ko 1948. gadā Savienotajās Valstīs patentēja Thomas T., Goldsmith Jr. un Estle Ray Mann. Procesora ierīcei lietoja astoņas vacuum tubes jeb vakuuma lampas. Spēle simulēja raķetes šāvienu un tuvošanos mērķim. 1951 gadā Cristopher Strachey izstrādā dambretes programmu uz Pilot ACE un Manchester Mark I Ja pareizi saprotu tad šī programma pati ar sevi spēlēja dambreti. Tai pašā gadā, Berlīnes festivālā tika prezentēts dators NIMROD, izstrādāts speciāli, lai spēlētu spēli Nim, un to varēja apskatīt vairākus mēnešus. 1952 gadā A.S. Doglas uz datora EDSAC izstrādāja krustiņu-nullīšu spēli OXO, lai demonstrētu savu tēzi par cilvēka-datora mijiedarbību. Iespējams pirmā elektroniskā spēle, kas nebūtu uz papīra spēlējamas, vai galda spēles kopija, bija spēle Tennis for Two ko Wiliam Higinbothman izveidoja 1958. gadā uz oscilloscope. spēle tika izveidota lai izklaidētu Brookhaven National Laboratory apmeklētājus gadskārtējā apmeklētāju dienā. Spēle zīmēja tenisa laukumu sānskatā un spēli kontrolēja ar rokturi un pogu. Šajā vienkāršajā tenisa spēlē pirmais spēlētājs izvēlas leņķi un servē bumbu, pēc tam otram spēlētājam jāizvēlas leņķis un jāmēģina atsist bumba pāri tīklam. Spēle bija populāra apmeklētāju dienā, bet Higinbothman nemeģināja patentēt vai pārdot iekārtu, kas tika nolikta malā 1959. Vai šī iekārta, vai arī kāda no augstāk minētajām iekārtām vai programmām, varētu saukties par pirmo video spēli, bet neviena no šīm netika plaši izplatītas, un šie izgudrojumi vēl neaizsāka video spēļu biznesu.

Droši varat labot stila un pareizrakstības kļūdas, un pārlikt šo topošo rakstu pareizajā vietā.