Dalībnieka diskusija:89.201.97.67

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

taisnība, bet vai vērts dalīt divās kategorijās t. i. augstskolas un universitātes. Pārāk dažādas un neskaidras statusā ir tās skolas, kuras sauc par universitātēm. --Feens 22:43, 10 janvārī, 2008 (UTC)

Dalīt jau nevajag, universitātes ir augstskolu paveids, vismaz pēc LR Augstskolu likuma, kas ir ērtākais klasifikācijai lv.wiki 89.201.97.67 22:50, 10 janvārī, 2008 (UTC)
Tēmā neorientējos, taču ja atmiņa neviļ, universitāte ir konkrēti definēts augstskolu paveids (ar noteiktu minimālo eksakto un humanitāro zinātņu fakultāšu skaitu), līdz ar to visai atšķirīga no koledžām, akadēmijām u.c. augstākajām mācību iestādēm un institutiem. --anonīms 06:42, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Iespējams, ka kaut kādi parametri arī ir, bet tie var būt atšķirīgi dažādās valstīs + ja arī mācību iestāde varētu saukties par universitāti, tad bieži tā nesaucas šādi - skat. universitātes pasaules rangs - [1] - 5.vieta - Imperial College London, 7.vieta - California Institute of Technology utt., tapēc ierosinu palikt tikai pie augstskolām, jo universitāte tāds, manuprāt, formāls nosaukuma paveids vien ir, lai padīžādos ( vienalga, diemžēl nevar salīdzināt Rīgas Tehnisko universitāti ar Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, kaut pirmā saucas universitāte, bet otrā ne). --Feens 06:59, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Principā piekrītu - dalījums tikai padarīs pieejamo informāciju nepārskatāmāku. Loģiskāk būtu "augstskolas", un tad jau katras augstskolas statuss parādās tās individuālajā aprakstā. Austrumeiropā vispār šai jomā ir haoss, jo daudzas augstskolas, kuras neatbilst elementārajam universitātes standartam (piemēram, RTU, Stradiņi) sevi pašpasludinājušas par "universitātēm". Pat LU, pirms neatjaunoja Medicīnas fakultāti, neatbilda klasiskajām prasībām universitātei. Savukārt tam, ka tas ir "formāls nosaukuma paveids", nepiekrītu, kaut sarunvalodas līmenī tas tā ir - "universitāte" ir konkrēts augstskolas juridiskā statusa apzīmējums, kas liecina par konkrētajā augstskolā apgūstamo zināšanu amplitūdu un līmeni. --anonīms 07:25, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Tad jau principā esam vienojušies. (Varam pagaidīt, ko teiks citi, bet par to, vai RTU ir "viltvārži", varēsim diskutēt rakstā universitāte :) ). --Feens 07:41, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Jap. Tas būtu pārskatāmāk (kas ir visnotaļ svarīgi, lai ērti un ātri lietotājs varētu atrast sev nepieciešamo informāciju, kas ir enciklopēdijas pamatuzdevums). Par RTU nespriedelēšu, īsti tēmā neorientējos, tik kā pa miglu atminos lasījis, ka par universitāti dēvē augstskolu, kurā ir visu "klasisko" eksakto un humanitāro zinātņu fakultātes (ja nemaldos, RTU nav ne medicīnas, ne filozofijas fakultāšu). Taču noteikti ir kāds augstskolu klasifikators, kurā tas viss izklāstīts konkrēti. :) --anonīms 07:49, 11 janvārī, 2008 (UTC)
(3) Universitāte ir augstskola, kas atbilst šādiem kritērijiem: 1) īsteno bakalaura, maģistra un doktora studiju programmas. Doktora studiju programmās promocijas darbu aizstāvēšana notiek katru gadu; 2) vismaz pusei no akadēmiskajos amatos ievēlētajām personām ir doktora zinātniskais grāds; 3) izdod zinātniskus periodiskus izdevumus augstskolā īstenotajās studiju programmās; 4) galvenajās zinātņu nozarēs, kurās īsteno studiju programmas, ir izveidotas augstskolas struktūrvienības vai zinātniskās institūcijas un tajās tiek veikta zinātniskā darbība. LR Augstskolu likums, 3. pants. Ar citām valstīm, protams, ir problēma.89.201.97.67 01:04, 12 janvārī, 2008 (UTC)