Dalībnieks:Annakalnaa/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

TDA "Uguntiņa"[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uguntiņa ir Rīgas Skolēnu pils tautas deju ansamblis. Šeit dejo apmēram 150 bērni, vecumā no 4-25 gadiem. Uguntiņa ir viena no populārākajiem, tradīcījām bagātākajiem, A grupas deju kolektīviem valstī. Ik gadu TDA "Uguntiņa" koncertē gan Latvijā, gan ārzemēs ar latviešu un cittautu dejām, aktīvi piedalās svētkos, tai skaitā arī Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.


Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1948.gadā toreizējā Latvijas PSR Izglītības ministrijas LPSR Pionieru pilī par baleta pulciņa vadītāju sāka strādāt jauna pedagoģe Audiona Līventāle. Šis gads ir arī Tautas deju ansambļa „Uguntiņa” dibināšanas gads. Pulciņš, kurā sākumā darbojās tikai meitenes, no pārdesmit audzēkņiem gadu gaitā pārtapa par kolektīvu ar gandrīz 300 dejotājiem vecumā no 4 līdz 20 gadiem. Rīgas Skolēnu pils un TDA „Uguntiņa” ir A. Līventāles pirmā un vienīgā darba vieta, kurai viņa ir veltījusi 58 sava mūža gadus. TDA „Uguntiņa” bija skolotājas lolojums, tā bija visa viņas dzīve. Skolotāja Līventāle ļoti neuzkrītoši audzināja bērnos un jauniešos devēja prieku, to, ka uz skatuves tu esi „dāvinātājs”, tavai dāvanai ir jābūt skaistai, lai gribētos ar tevi satikties vēl un vēl. A. Līventāle bija radoša personība – pirmā Latvijā, kas izveidoja horeogrāfijas un iestudēja bērnu baletus – „Dzeltenais stārķis”, „Sprīdītis”, „Čipolino”, „Lolitas brīnumputns”, „Kaķīša dzirnaviņas”, „Īkstīte”.

Skolotājas Līventāles skola – tā bija sevišķa skola, no kuras katrs audzēknis pasmēlis ko savu, vienīgi sev dzīvē nepieciešamo: profesionalitāti un atbildību visā, ko dari. Viņas audzēkņi ir: Olga Žitluhina – Latvijas Kultūras akadēmijas Horeogrāfijas nodaļas vadītāja, Vladimirs Ponomarjovs, Vasīlijs Goršānovs, Raimonds Martinovs, Kristīne Čamane, Jeļena Ivanova – Latvijas Nacionālās Operas baleta solisti. Daudzi bijušie TDA „Uguntiņa” dalībnieki šodien vada deju kolektīvus, ir kļuvuši par Latvijā pazīstamiem horeogrāfiem. Arī šodien TDA „Uguntiņa” strādā A.Līventāles audzēkņi, kolektīva mākslinieciskā vadītāja Gita Ūdre. Nosauktie ir tikai dažas spilgtākās personības, kas saistījušas savu dzīvi ar deju, bet cik daudz brīnišķīgu skolotāju, ārstu, sabiedrisko darbinieku „Uguntiņas” elpu jūt vēl šodien. Skolotājas audzēkņu skaits mērāms tūkstošos.

Skolotājai A.Līventālei piemita dziļa tolerance, izcili kritiska attieksme pret sevi un spēja neuzkrītoši, bet noteikti „pacelt jaunos”. A.Līventāle daudzkārt lūgta palikt strādāt par ierindas skolotāju kolektīvā, to respektēja.

Skolotājai Audionai Līventālei bija piešķirts Nopelniem bagātās skolotājas Goda nosaukums un Rīgas pilsētas interešu izglītības nominācijas „Par mūža ieguldījumu” Laureāta nosaukums.

TDA „Uguntiņa” daudz koncertē. Kopš 1963.gada regulāri uzstājas Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī piedalās konkursos un festivālos ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Ar lieliem panākumiem ansamblis ir pārstāvējis mūsu valsti Krievijā, Polijā, Vācijā, Bulgārijā, Dienvidslāvijā, Somijā, Zviedrijā, Austrijā, Anglijā, Francijā, Čehijā, Dānijā, Turcijā, Norvēģijā, Spānijā, Portugālē, Slovākijā, Serbijā, Bulgārijā. Kā arī regulāri piedalās Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos.

Taču laika gaitā aktīvākie, labākie un entuziastiskākie dejotāji, kuru vecums gan vairs neļauj piedalīties bērnu kolektīvā, ir apvienojušies un Jura Čakana 2009. gada rudenī izveidotajā „Jauniešu” grupā. „Jauniešu” repertuārā ir gan tradicionālas un netradicionālas latviešu tautas dejas, kā arī plašs un bagātīgs klāsts ar cittautu dejām un ņemot vērā tehnisko sagatavotības līmeni „Jaunieši” ir gatavi atsaukties uz dažādiem radošiem piedāvājumiem.

Izmantotie avoti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

http://www.rsp.lv/in-memoriam-audiona-liventale/http://tdauguntina.lv