Dalībnieks:Edugarsb/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Datu bāzu pārvaldības sistēma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Datu bāzes vadības sistēma (DBVS) ir programmatūras pakete ar datorprogrammām, kas kontrolē radīšanu, uzturēšanu un datu bāzes izmantošanu. DBVS ļauj organizācijām ērti izveidot datu bāzes dažādam pielietojumam ar datu bāzes administratoru (aplikāciju datu) un citu speciālistu palīdzibu. Datubāze ir integrēts failu un citu programmai vai objektam vajadzīgu pieteikumu ierakstu kopums. DBVS vienlaikus ļauj dažādām lietotāja programmām piekļūt noteiktiem datubāzes datiem. DBMS var izmantot dažādus datu bāzes modeļus, piemēram, relāciju modeli vai objekta modeli, lai ērti aprakstītu un atbalstītu programmas. Tas parasti atbalsta vaicājuma valodas, kas patiesībā ir augsta līmeņa programmēšanas valodas, kas veltītas datu bāzes valodām, kas ievērojami vienkāršos izveidot aplikācijas datu bāzes izmantošanai. Datubāzes valodas arī vienkāršo datubāzes organizāciju, kā arī izguvei un informācijas prezentācijai no DBVS. DBVS nodrošina iespēju kontrolēt datus, īstenojot datu integritāti, laiksakritības kontroli, atgūstot datu bāzi pēc neveiksmes un atjaunot to no backup faila, kā arī uztur datubāzes drošību. [[Attēls:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Emp_Tables_%28Database%29.PNG]]


Pārskats

DBVS ir programmatūras apkopojums, kas kontrolē organizēšanu, glabāšanu, vadību, un datu izguvi datu bāzē. DBVS tiek iedalīta kategorijās atkarībā no datu struktūras un tās veidiem. DBVS pieņem pieprasījumus pēc datiem no pieteikuma programmas un nodod attiecīgos datus operētājsistēmai tālākai apstrādei. Vaicājumi un atbildes ir jāiesniedz, un jāsaņēm saskaņā ar formātu, kas atbilst vienam vai vairākiem piemērojamiem protokoliem. Izmantojot DBVS, informācija sistēmā nomainās tiklīdz informācija uzņēmumā tiek mainīta. Jaunas datu kategorijas var pievienot datu bāzei, bez pārtraukuma, lai neizmainītu esošās sistēmas.

Datu bāzes serveris ir paredzēts datoriem, kas faktiski tur tikai datubāzes un darbojas tikai DBVS un ar to saistītā programmatūra. Datu bāzes serveri parasti ir vairākprocesoru datori, ar lielu atmiņu un RAID diskiem, kas nosdrošina stabilu datu uzglabāšanu. Datubāzē paātrinātāji ir saistīti ar vienu vai vairākiem serveriem, izmantojot ātrdarbīgu kanālu,kas tiek izmantots arī liela apjoma darījumu apstrādes vidē. DBVS tiek izmantots kā pamats vairumam datu bāzu lietojumprogrammās. DBVS var tikt veidoti pasūtījuma multitasking kernel vidēs ar iebūvētu tīkla atbalstu, bet mūsdienu DBVS parasti balstās uz standarta operētājsistēmām, lai nodrošinātu nepieciešamās funkcijas.


Komponentes

  • DBVS Dzinējs pieņem loģiskus pieprasījumus no dažādām citām DBVS apakšsistēmām, pārveido fizisko ekvivalentu, un faktiski piekļūst datu bāzei un datu vārdnīcai, kura attiecas uz uzglabāšanas ierīci.
  • Datu definēšana apakšsistēma palīdz lietotājam izveidot un uzturēt datu vārdnīcu un struktūras noteikšanas failus, datu bāzē.
  • Datu manipulācijas apakšsistēma palīdz lietotājam pievienot, mainīt un dzēst informāciju datu bāzē un veikt vaicājumu pēc atiecīgas informācijas. Programmatūras rīkus, kas datu manipulācijas apakšsistēmā visbiežāk ir kā primārā saskarne starp lietotāju un informāciju, kas ietverta datu bāzē. Tā ļauj lietotājam noteikt tā loģiskās informācijas prasības.
  • Pieteikuma paaudzes apakšsistēma ietver iespējas, lai palīdzētu lietotājiem veidot darījumu intensīvas programmas. Tā parasti prasa, lietotājam veikt detalizētu virkni uzdevumu, lai apstrādātu darījumu.
  • Datu pārvaldes apakšsistēma palīdz lietotājiem pārvaldīt kopējo datu bāzes vidi, sniedzot datu atjaunošanas iespēju, drošības pārvaldību, vaicājuma optimizāciju, laiksakritība kontroli un mainīt vadību.


Modelēšanas valoda

Modelēšanas valoda ir domāta, lai noteiktu katras datubāzes shēmu izvietojumu DBVS, saskaņā ar DBVS datu modeli. Datu bāzu pārvaldības sistēmas (DBVS) ir paredzētas izmantot vienu no piecām datubāzes struktūrām, lai nodrošinātu vienkāršotu piekļuvi informācijai, kas glabājas datu bāzēs. Piecas datubāzes struktūras, kas domātas:

  • Hierarhijas modelim;
  • Tīkla modelim;
  • Relācīju modelim;
  • Daudzdimensiju modelim;
  • Objektu modelim;


-- Hierarhiskā struktūra tika izmantota jau lieldatoru DBVS. Ataino attiecības līdzigas sakņotam modelim. Šī struktūra ir vienkārša, bet neelastiga tāpēc, ka attiecības ir tikai 1:N. IBM IMS sistēmu un RDM Mobile ir dzīvi piemēri hierarhiskajai datu bāze sistēmai. RDM Mobile ir jauna dizaina datu bāze mobilo datoru sistēmām. Hierarhiskā struktūra mūsdienās galvenokārt tiek izmantota ģeogrāfiskās informācijas un failu sistēmu uzglabāšanai.


-- Tīkla struktūru veido sarežģītākas attiecības. Atšķirībā no hierarhiskās struktūras, tā var attiekties uz daudziem ierakstiem un pieejas tiem, pēc viena no vairākiem celiņiem. Citiem vārdiem sakot, šī struktūra ļauj N:N.


-- Relāciju struktūra ir visbiežāk izmantotā šodien. To izmanto lieldatoru, vidusmēra un mikrodatoru sistēmas. Tas izmanto divdimensiju rindas un kolonnas, lai datus uzglabātu. Ierakstu tabulas var savienot ar kopēju atslēgu vērtību. Strādājot priekš IBM, EF Kodss izveidoja šo sistēmu 1970.gadā. Modelis nav viegli uztverams gala lietotājam, lai palaistu vaicājumus, jo tas var pieprasīt dažāda sastāva kombinācijas no vairākām tabulām.


-- Daudzdimensiju struktūra ir ļoti līdzīga relāciju modelim. No kubikveida modeļa izmēriem ir dati, kas attiecas uz elementiem, kas atodas katrs savā šūnā. Šī struktūra nodrošina izklājlapu līdzīgu apskatu par datiem. Šo struktūru ir viegli uzturēt, jo ieraksti tiek saglabāti kā būtiskas īpašības - tādā pašā veidā, tie ir redzami - un struktūru ir viegli saprast. Tās augstas veiktspējas ir darījusi to par vienu no populārākajām datu bāzes struktūrām, ja runa ir par tiešsaistes analītisko apstrādi.


-- Objektorientētā struktūra ir spēja rīkoties ar grafiskiem, attēlu, balss un teksta datu tipiem,bez sarežģitības atšķirībā no citām datubāzes struktūrām. Šī struktūra ir populāra multimediju Web balstītās lietojumprogrammās. Tā bija paredzēta darbam ar objektorientētām programmēšanas valodām, piemēram, Java.


Dominējošais no modeļiem, ko izmanto šodien ir ad hoc. Daudzi DBVS arī atbalsta atvērto datu bāzu savienojamību ar API, kas nodrošina standarta veida piekļuvi programmētājiem pie DBVS.


Pirms datu bāzes pārvaldības pieeja, organizācijām ļauj pieeju uz failu apstrādes sistēmām, uzglabāt un apstrādāt datus. Gala lietotāji (personas, kasizmanto šo pārvaldibas sistēmu) kritizē failu apstrādi, jo dati tiek saglabāti dažādos failos un katrs tiek organizēts savādāk. Katrs fails ir specializēts,lai veiktu tikai sev nepieciešamo funkciju programmas izpildē. Lielgabarīta datu apstrāde kļuva dārga un neelastīga, kad nācās datus piegādāt rūpīgi un bez kavēšanās. Vēl viens jautājums ir, ka trūkst datu integrāciju. Dati ir atkarīga no citiem datiem, lai organizētu un saglabātu tos.


Oriģināl dokuments : http://en.wikipedia.org/wiki/Database_management_system