Dalībnieks:Edzukins/Smilškaste

Vikipēdijas lapa

Relāciju datu bāze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par Relāciju datu bāzi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Relāciju datubāze ir datu bāze, kur apstiprina relāciju modeļa teorēmu. Programmatūra, kura tiek izmantota relāciju datubāzēs tiek saukta par Relāciju Datubāžu Menedžmenta sitēmu. (RDBMS). Relāciju datubāzes ir vislabākais veids, kur glabāt datus.

Terminoloģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Terminu Relāciju datubāze definēja Edgars Kods. Kods strādāja IBM izpētes centrā 1970.gadā.


MYSQL[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

MySQL ir relāciju datubāzu vadības sistēma (DBVS), kas ir uzstādīta uz vairāk nekā vienpadsmit miljoniem datoru visā pasaulē. MySQL izstrādā Zviedrijas uzņēmums MySQL AB, kuru 2008. gadā pārņema Sun Microsystems.

MySQL ir risinājums mazām un vidējām lietojumprogrammām. Tas ir iekļauts WAMP, AppServ, LAMP serveros un pārnēsājamos serveros - Denver, XAMPP. Parasti MySQL tiek izmantots kā serveris, pie kura vēršas vietējie (lokālie) vai attālinātie klienti, tas sevī ietver iekšējā servera bibliotēku, kas ļauj MySQL iekļaut autonomās programmās.

Elastība, ko nodrošina MySQL datubāze, tiek panākta ar daudzu tabulu veidu atbalstu: lietotāji var izvēlēties MyISAM tipa tabulas, kas atbalsta pilnu teksta meklēšanu, vai InnoDB tipa tabulas, kas atbalsta transakcijas atsevišķu ierakstu līmenī. Turklāt, MySQL datu bāzē ir integrētas īpaša veida EXAMPLE tabulas, kas ilustrē jaunu tabulu izveidošanas principus. Pateicoties tās atvērtajai arhitektūrai un GPL licencēm, MySQL regulāri parādās jauna veida tabulas.

2008.gada 26.februārī Sun Microsystems iegādājās MySQL AB par $ 1 miljardu dolāru.

2010.gada 27.janvārī Oracle Corporation iegādājas Sun Microsystems un iekļāva MySQL savā datu bāzu vadības sistēmu produkcijā.

MySQL programmētāju kopiena ir radījusi dažāda veida MySQL koda atzarus, piemēram, Drizzle, OurDelta, Percona Server, un MariaDB. Visi šie atzari jau pastāvēja brīdī, kad Sun un MySQL AB pārpirka kompānija Oracle.